FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao nakon snažnih podataka iz njemačke industrije

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 6. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što su podaci o njemačkim industrijskim narudžbama potvrdili očekivanja da Europska središnja banka (ECB) neće sniziti kamatne stope ovaj tjedan.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,5 posto, na 1,3539 dolara. Drži se tako iznad najniže razine u sedam tjedana od 1,3442 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak.

Dolar je pak blago ojačao prema jenu, za 0,12 posto, na 98,61 jen.

Prošlotjedni podaci europskog statističkog ureda Eurostata, koji su pokazali da je inflacija u eurozoni na najnižoj razini u gotovo četiri godine, potaknuli su špekulacije da bi ECB mogao sniziti kamatne stope već na ovotjednom redovnom mjesečnom zasjedanju, koje se održava u četvrtak.

Neočekivano snažni podaci iz Njemačke o skoku industrijskih narudžbi u rujnu za 3,3 posto u odnosu na mjesec ranije prigušili su takva očekivanja, poduprijevši jačanje eura.

Neki trgovci smatraju da bi ECB mogao sniziti kamatne stope ili makar pripremiti teren za takav potez, premda tek jedan trgovac od njih 23 koji su sudjelovali u Reutersovoj anketi očekuje da će one biti snižene ovaj tjedan.

"Naša temeljna ocjena je da će ECB u četvrtak pokazati nešto veću sklonost daljnjem popuštanju monetarne politike, pripremajući tako teren za daljnje smanjenje kamatnih stopa i novi krug operacija dugoročnog refininanciranja na idućem redovnom mjesečnom sastanku u prosincu", kazala je Camilla Sutton, glavna valutna strateginja u banci ScotiaBank.

"Očekujemo da će euro pritiskati neujednačene politike središnjih banaka u SAD-u i u eurozoni, te ograničeni arsenal instrumenata koji su ECB-u na raspolaganju", dodala je.

Euru su podršku danas pružile izjave dužnosnika američke središnje banke Fed Johna Williamsa da bi Fed trebao pričekati jače dokaze o rastu američke gospodarske aktivnosti prije nego što počne smanjivati programe kupovina obveznica. Williamsove izjave pritisnule su pak dolar.

Od najnovijih američkih gospodarskih pokazatelja izdvaja se izvješće o jačanju uslužnih aktivnosti u listopadu, sugerirajući da američko gospodarstvo možda ipak nije pretrpjelo velike štete zbog djelomične blokade rada tamošnje državne uprave. Takvi podaci podržavaju očekivanja postupnog smanjenja poticaja u nadolazećim mjesecima.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙