FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Nadzorni i Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučili su danas da se predsjednika HGK Nadana Vidoševića privremeno udalji s te funkcije, a za vršitelja dužnosti predsjednika u tranzicijskom je razdoblju imenovan Darko Petričević, izjavio je sam Petričević nakon sjednice Nadzornog i Upravnog odbora HGK. "Postojeći predsjednik Nadan Vidošević u ovim se okolnostima privremeno udaljuje s pozicije predsjednika Upravnog odbora i HGK, a Upravni je odbor iz svojih redova imenovao člana koji će biti vršitelj dužnosti u pripremi tranzicijskog razdoblja do imenovanja novoga", izjavio je novinarima Petričević. Skupština se, kaže, mora održati u iduća dva dana, znači 15. studenoga, a na njoj će se odobriti danas donesene odluke Upravnog odbora. Idući tjedan će se Upravni odbor ponovno sastati kako bi pripremio kriterije za biranje novog predsjednika HGK, na novoj skupštini koja će biti generalna i datum te skupštine će se tek odrediti, rekao je Petričević koji je, na novinarski upit je li iznenađen ovom situacijom, odgovorio da je.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je danas u Saboru kako je točno da se se protiv v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore Darka Petričevića vodi kazneni postupak zbog neisplate plaća, što je protumačio kao dokaz da se ostvaruje ono što je Vlada htjela postići uvodeći neisplatu plaća kao kazneno djelo. Miljenić je to rekao odgovarajući na zastupničko pitanje Ingrid Antičević Marinović (SDP) o učincima tog zakona. "Evo, vidimo da je i novi skandal u HGK-u da taj koji je zamijenio Vidoševića, Darko Petričević i sam nije isplaćivao plaće", rekla je zastupnica. Miljenić je potvrdio da se protiv osobe koja je postavljena za vršitelja dužnosti vodi kazneni postupak, upravo zbog neisplate plaće. Nedugo nakon što su Nadzorni i Upravni odbor HGK suspendirali Nadana Vidoševića s mjesta predsjednika Komore te za vršitelja dužnosti imenovali Darka Petričevića pojedini su mediji objavili kako se protiv Petričevića vodi kazneni postupak zbog neisplate plaće radnicima te špekulacije kako je on zbog toga smijenjen s mjesta v.d. predsjednika Komore. No, iz HGK se neslužbeno doznaje kako članovi Nadzornog i Upravnog odbora nisu znali za kaznene prijave protiv Petričevića, ali i da špekulacije da je nedugo nakon izbora smijenjen nisu točne. Iz HGK ponavljaju da izvanredna skupština u petak treba donijeti odluke o privremenom udaljenju predsjednika HGK s te funkcije te odluku o imenovanju vršitelja dužnosti predsjednika HGK.

OPATIJA - Uhićenje predsjednika HGK Nadana Vidoševića zbog sumnje da je povezan s izvlačenjem novca iz Komore negativan je događaj za hrvatsku politiku, poslodavce i ekonomiju i volio bih da u tu situaciju nismo došli, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (HDE) Ljubo Jurčić te ocijenio da to ruši imidž Hrvatske, njen investicijski rejting i stimulans da se u Hrvatskoj nešto organizirano radi. To je vrlo široka šteta, uz sve ove procese koje otprije vodimo, izjavio je Jurčić za Hinu tijekom 21. tradicionalnog savjetovanja HDE, koje je danas počelo u Opatiji. Na upit podržava li dolazak MMF-a i pod kojim uvjetima, Jurčić je odgovorio da jest za dolazak MMF-a, ali koji bi podržao "jednu konzistentnu razvojnu politiku Vlade koja bi bila orijentirana na povećanje proizvodnje i dohotka, a ne na rezanje dohotka i zaposlenosti". Pojasnio je da pri tom ne misli na politiku koja se primjenjuje u Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu, nego na pozitivnu razvojnu politiku, koju bi MMF mogao podržati.

ZAGREB - MMF u ovom trenutku nije opcija, izjavio je danas premijer Zoran Milanović tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje nezavisne zastupnice Jadranke Kosor hoće li Vlada pozvati MMF. "MMF u ovom trenutku nije opcija. Procedura prekomjernog deficita je nužnost, a u razgovorima s Europskom komisijom vidjet ćemo što možemo učiniti da socijalno tkanje naše zemlje ne bude ugroženo", odgovorio je Milanović.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić kazao je danas na saborskom aktualnom prijepodnevu kako će izmjenama zakona o potrošačkim kreditima građani dobiti veću zaštitu nego do sada, poručivši da s bankama neće biti dogovora jer su "po stoti puta izigrali dogovore". "Vodili smo duge pregovore s bankarskim sustavom jer smo htjeli zajedničko rješenje za građane, no kad smo vidjeli da to ne ide Vlada je utvrdila prijedlog i poslala u Sabor, a zadnji dan rasprave u Saboru bankarski je sustav ponudio određena rješenje", rekao je ministar Linić, odgovarajući na zastupničko pitanje Ive Jelušića (SDP) je li Vlada postigla dogovor s bankama na štetu građana. "U Ministarstvu je postignuto jasno rješenje - 30 posto popusta na ugovorene početne iznose, no bankari su se složili, da bi dan iza toga odustali od dogovora i idu na 30 posto od danas vrijedeće kamatne stope. To je za Vladu neprihvatljivo, što znači da neće biti dogovora s bankama jer su po stoti puta izigrali dogovor. Stoga će na izglasavanju biti onaj prijedlog o kojem se raspravljalo", pojasnio je ministra financija.

ZAGREB - Čelnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Sberbank Rusije potpisali su danas sporazum o suradnji kojim žele potaknuti gospodarsku suradnju poduzeća iz dviju zemalja i olakšati provedbu njihovih projekata. Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev istaknuo je važnost sklapanja sporazuma s najvećom ruskom i jednom od najbrže rastućih svjetskih banaka koja je strateški usmjerena na potporu gospodarstvu. Sporazum je po njegovim riječima dobar temelj za suradnju hrvatskih i ruskih poduzeća te za hrvatska ulaganja u Rusiju i ruska u Hrvatsku. Kovačev je izvijestio da je s predstavnicima Sberbank Rusije razgovarao o financiranju triju građevinskih projekata koje bi u Rusiji izvodila hrvatska poduzeća, ukupno vrijednih 190 milijuna eura. Riječ je o izgradnji trgovačkog centra u Moskvi, montažnih kuća u gradu Tuli i jednom moskovskom predgrađu. U tim poslovima HBOR bi dao kredit kupcu, a Sberbank jamstva. Zamjenik predsjednika uprave Sberbank Rusije Sergej Gorkov kazao je kako kazao je kako su spremni podržati ruske investicije u Hrvatsku i hrvatske u Rusiju i ZND.

ZAGREB - U Hrvatskoj se puno bolje nego sada može upravljati ljudskim potencijalima odnosno državom, gospodarstvom i javnim službama, smatraju sudionici međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala Educa Plus, koja se održava u organizaciji Centra za razvoj ljudskih potencijala Hrvatske gospodarske komore. Ljudi mogu sve, kada ćemo to shvatiti i njihovom obrazovanju posvetiti odgovarajuću pažnju, rekao je Viktor Gotovac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Posebno nemarni u smislu vlastitog cjeloživotnog obrazovanja i promišljanja takvih sustava za cijelo društvo su političari, koji su po njegovu mišljenju "amateri, diletanti, šarlatani i neznalice" iza kojih neće ostati ništa vrijedno. Takvo ozračje kao i međusobna netrpeljivost poslodavaca i sindikata pridonosi tome da se rasprave o važnim zakonodavnim projektima, kao što su Zakon o radu, vode u kategorijama davno prošlih vremena, ne vodeći računa o tome da se svijet rada stubokom izmijenio u odnosu na doba prije globalizacije, smatra Gotovac. Akademik Ivo Šlaus drži da treba otvoriti vrata neformalnim oblicima edukacije i njihovu priznavanju.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas stagniraju na najnižim razinama u ovoj godini, a Crobex je u jednom trenutku zaronio i ispod 1.740 bodova, jer ni sa domaće, ni sa svjetske gospodarske scene ne stižu vijesti koje bi ohrabrile ulagače. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,06 posto, na 1.740 bodova, koliko je iznosio na kraju prošle godine. Crobex10 bio je, pak, u plusu 0,03 posto, na 985 bodova, pa je u odnosu na kraj prošle godine u plusu još samo 14 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je oko 4,2 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego jučer u ovo doba, no i dalje mršavo. Do podneva se na listu milijunašica plasirala samo dionica HT-a. Uz promet od oko 2 milijuna kuna, cijena joj je porasla 1 posto, na 170 kuna. Slijedi dionica Đure Đakovića s prometom od oko 950.000 kuna. Pritom joj je cijena skočila oko 7 posto, na 64,12 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,617089 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio danas i američki dolar koji je oslabio za 0,15 posto, na 5,676769 kuna po srednjem tečaju. Istodobno je pak švicarski franak ojačao za 0,02 posto, a ojačala je i britanska funta i to za 0,28 posto. Srednji tečaj franka tako iznosi 6,183706 kuna, a funte 9,056104 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙