FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da ne namjerava odustati od ukidanja poticaja na stambenu štednju jer oni do sada nisu dali željene rezultate. Ne vidim razloga za odustajanje jer sve što je do sada uplaćeno, a to je preko dvije milijarde kuna, nije dalo efekta. Štednja je dobrodošla, ali u krizi kada se smanjuje svim mogućim korisnicima nisi opravdani poticaji iz proračuna, koji se daju ljudima koji imaju nekretnine i koji štede za svoju djecu, izjavio je novinarima Linić koji je u Luxembourgu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije. Odbacio je sve kritike prijedloga izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju ističući da se time žele zaštiti građani, koji ne mogu snositi sav teret kada se promjene uvjeti koji su bili definirani u ugovoru o kreditu. "Smatramo da je bankarski sektor gledao samo svoje interese i kada je imao dovoljno novaca plasirao ga je građanima, dapače plasirao je švicarske franke iako je znao koliko je to rizično i opasno. Probali smo vrlo jasno definirati da ćemo staviti pod kontrolu sve bankarske naknade i da nećemo više dopustiti uzimanje novaca građanima pod bilo kakvim izlikama, rekao je Linić dodajući da se primjerice kamate moraju vratiti na početnu razinu u situacijama kada tečaj poraste 20 posto. To je nešto što je posao države da zaštiti građane, jer kada se promjene uvjeti ne može se sav teret prebaciti na građane, istaknuo je Linić.

ZAGREB - Udruga Franak ustvrdila je danas kako su kritike Hrvatske udruge banaka (HUB) na prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju "u potpunosti netočne i neutemeljene", navodeći kako su banke u razdoblju od pet godina, od rujna 2008. do rujna 2013., samo na kreditima vezanim uz švicarski franak naplatile čak 2,9 milijardi kuna više kamata nego što su inicijalno ugovorile. Iz Udruge su opširnim priopćenjem reagirali na jučerašnje kritike Izvršnog odbora HUB-a koji traži da se odbaci konačni prijedlog izmjena Zakona, zbog, kako su naveli iz HUB-a, ozbiljnih manjkavosti i stoga što je protivan načelima i odredbama Ustava. Udruga Franak u potpunosti neprihvatljivim smatra i činjenicu da se upravo Hrvatska narodna banka "evidentno priključuje kampanji banaka". HNB je jučer objavio svoju procjenu da ukupan godišnji financijski učinak predloženih izmjena Zakona na bankarski sektor doseže gotovo 760 milijuna kuna, uz ocjenu da bi predviđene izmjene tog zakona mogle imati višegodišnji negativan učinak na prihode banaka. Iz Franka pak tvrde da će se bankama u budućnosti samo smanjiti njihovi profiti koji su dosad bili enormni i koji su zarađeni uglavnom na novcu hrvatskih štediša i ulagača zbog samovolje banaka u mijenjaju kamatnih stopa. Ističu kako je ponajprije neprihvatljivo i netočno govoriti o teškim gubicima za banke, jer se radi isključivo o manjem profitu, a ne o gubitku.

ZAGREB - HŽ Infrastruktura danas je objavila poziv na nadmetanje za radove na rekonstrukciji i gradnji dionice pruge Dugo Selo - Križevci, na međunarodnom V.b koridoru, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Radi se o jednom od najvećih projekata gradnje i rekonstrukcije željezničke infrastrukture, vrijednom 1,25 milijardi kuna, koji je kandidiran za sufinanciranje iz fondova EU-a, iz kojih će se sufinancirati 85 posto troškova. Rekonstrukcijom postojećeg i izgradnjom drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo - Križevci osigurat će se putovanje vlakovima do 160 kilometara na sat, povećat će se kapacitet i propusnost prometnog koridora i mogućnost preuzimanja vlakova duljine do 750 metara. Značajno će se smanjiti i vremena putovanja između Zagreba, Bjelovara, Koprivnice, Varaždina i Čakovca, a u konačnici, nakon završene modernizacije cijelog V.b koridora i putovanje od Rijeke preko Zagreba do Botova i državne granice. Provedba projekta rekonstrukcije i izgradnje dionice Dugo Selo - Križevci predviđena je za razdoblje od kolovoza 2014. do srpnja 2018. godine, a 29. listopada bit će objavljen poziv na nadmetanje za nadzor.

ZAGREB - Pod sloganom 'spojimo kreativce i zelene poduzetnike' Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA) pokrenulo je projekt Zelena ideja u sklopu kojeg se 'zelenim' proizvođačima želi pomoći u nastupu na tržištu putem besplatnih usluga promocije, izvijestili su danas iz HURA-e. Unutar tog projekta marketinške agencije i stručnjaci okupljeni oko HURA-e zainteresiranim zelenim poduzetnicima predstavit će mogućnosti za promociju i plasma eko proizvoda i eko proizvodnje. Potporu tom projektu dali su Program UN-a za razvoj u Hrvatskoj i Ministarstvo poljoprivrede. U Hrvatskoj je trenutno ima više od 1.800 registriranih eko proizvođača.

ZAGREB - Zagrebačka burza sutra, 16. listopada, počinje primjenjivati novo vrijeme trgovanja te će se trgovanje u modalitetu redovite trgovine odvijati svakog trgovinskog dana Burze u razdoblju između 9,00 i 16,30 sati. Novo, radno vrijeme uređeno je novim pravilima Zagrebačke burze koja je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila početom rujna. Primjena novih pravila počela je 16. rujna, a mjesec dana nakon toga, 16. listopada, počinje i primjena novog radnog vremena koje je produljeno do 16,30 sati (do sada do 16,00 sati). Sa Zagrebačke burze podsjećaju kako će od sutra predotvaranje trajati od 9,00 do 9,15 sati, produženo za trajanje varijabilnog završetka, koji može iznositi najviše 5 minuta. Nakon predotvaranja počinje kontinuirana trgovina, koja će trajati do 16,30 sati.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili s padom vrijednosti, Crobex je oslabio 0,29 posto, na 1.777,43 boda, a Crobex10 za 0,16 posto, na 1.007,28 bodova. Redovni promet na Burzi iznosio je danas 13,2 milijuna kuna, a milijunski promet bilježe dvije dionice. Dionica Plave lagune imala je promet od 3,9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 5,93 posto, na 2.500 kuna. Promet od 3,3 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a čija je cijena pala za 0,43 posto, na 174 kune. Za 715,4 tisuća kuna protrgovano je dionica Atlantic grupe, kojima je cijena pala za 0,94 posto, na 632 kune. Ininih dionica prodano je za 318,1 tisuću kuna, a cijena im je porasla za 1,16 posto, na 4.097 kuna. Visok pad cijene danas bilježi dionica Diokija, za 21,85 posto, na 4,90 kuna, uz promet od 287,1 tisuću kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙