FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prijedlog novog zakona o obrtu na Vladi će se naći idući tjedan, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjoj konferenciji za novinare. Istaknuo je kako nema alternative dobrovoljnom članstvu u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), samo je pitanje metodologije i vremena kada će ono biti primjenjeno. Moj je prijedlog, kazao je Maras, da to bude 1. srpnja 2014., ali smo otvoreni za razgovore unutar Vlade i unutar koalicije da vidimo opcije o ovom prijedlogu. Ponovio je kako dobrovoljno članstvo nema alternativu i kako je to stav SDP-a, no kako na tome neće lomiti koaliciju. Ako se neki drugi prijedlog pokaže da je u ovom trenutku bolji za koaliciju onda ćemo vidjeti što će biti, rekao je. Ali u ovom trenutku je mišljenja kako dobrovoljno članstvo u komorama (HOK i HGK) nema alternative. Ponovio je kako je istraživanje agencije Ipsos Puls pokazalo da više od 77 posto obrtnika i 93,2 posto poduzetnika želi da članstvo za komore bude na dobrovoljnoj bazi. Također, usluge HOK-a nikada nije koristilo 74,8 posto obrtnika. Istaknuo je kako dobrovoljno članstvo ne znači i ukidanje komore kako to neki žele prikazati. Maras kaže kako je siguran da se uz samo korištenje imovine komore mogu financirati, ali u puno manjem obujmu nego što je 600 zaposlenih u HGK i više od 300 u HOK-u.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva ne određuje cijenu električne energije već to čine tržište i opskrbljivači, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak upitan hoće li nakon jučerašnje odluke Vlade o povećanju naknade za obnovljive izvore energije struja za građane poskupjeti. "Ministarstvo gospodarstva ne upravlja cijenama na tržištu nego to rade opskrbljivači", rekao je Vrdoljak odgovarajući na novinarsko pitanje nakon obilaska novih Plivinih pogona. Podsjeća kako je jučer poručio opskrbljivačima da smanje dobit jer im tržišne i klimatske okolnosti to omogućuju, pa bi bilo dobro da iziđu u susret građanima i ne prebace na njih trošak povećanja naknade za obnovljive izvore. Hoće li oni to učiniti, određuje tržište, a ne Ministarstvo gospodarstva, kaže Vrdoljak. Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine kojim se naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora od 1. studenog povećava s pola lipe po potrošenom kilovatsatu na 3,5 lipa, bez PDV-a.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je, komentirajući izjavu predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića da nije znao što mu radi prva suradnica koja je osumnjičena za financijske malverzacije, kazao da to sugerira "kako u tomu ima nečega". "Ne bi zaključivao dok sud ne provede istragu, ali već ovakva situacija da Vidošević kaže da nije znao sugerira da u svemu tome nečega ima", rekao je Maras upitan za komentar sumnji u financijske malverzacije u HGK te vjeruje li da Vidošević nije znao što mu radi prva suradnica. Pročelnicu ureda predsjednika HGK Zdenku Peternel sumnjiči se da je sudjelovala u izvlačenju više od 32 milijuna kuna iz Komore zbog čega joj je određen jednomjesečni istražni zatvor. To su poduzetnički novci, ukradeni ljudima u vrijeme krize, kada se gube radna mjesta. To je sramota za HGK, za tradiciju HGK i ruši integritet drugih takvih institucija, istaknuo je Maras. Na upit smatra li da bi Vidošević trebao podnijeti ostavku, Maras je odgovorio: "Ja više ne bih bio ministar u toj situaciji, ako se to pokaže točnim".

HVAR - Hrvatskoj ribarstvo i dalje opterećuje niz problema, ulazak u EU ribarima nije otvorio nova tržišta i mogućnosti, no unatoč svemu naše ribarstvo pokazuje održivi trend, istaknuto je danas na 18. susretu ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) u Hvaru. Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Vladan Bojić upozorio je kako ribarstvo i dalje opterećuje niz problema, od novog Zakona o morskom ribarstvu, donesenog na brzinu istog dana kada smo ušli u EU, do ribolova malim i povlačnim alatima, lukama, veletržnicama, ovlaštenjima. Bojić je kazao kako su ribari danas ovisnici o potporama i poticajima te da ulazak u EU ribarima nije otvorio nova tržišta i mogućnosti. Unatoč svemu, rekao je, naše ribarstvo pokazuje održivi trend. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec naglasio je kako su državna tijela prihvatila neke argumente Ceha i donijela odluke kojima se štite ribari i njihove obitelji. No, ostalo je još niz otvorenih pitanja koje treba zajednički rješavati u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za ribarstvo. To su primjerice, pitanje pravičnih naknada za alate koji će se povući iz uporabe, obeštećenja ribara u slučaju povlačenja brodova iz ribolova, osiguranje kontinuiteta subvencioniranja cijene goriva i dr.

ZAGREB - Na tradicionalnom godišnjem susretu turističkih djelatnika - Danima hrvatskog turizma koji će se održati idućeg tjedna, 24. i 25. listopada, u Zadru kao i svake godine očekuje se oko dvije tisuće domaćih i stranih sudionika koji će uz razmatranje rezultata ove sezone te aktualnosti iz turističkog sektora prisustvovati i dodjelama godišnjih turističkih nagrada pojedincima, tvrtkama, institucijama, destinacijama i drugima. Dani su po broju sudionika najveći godišnji poslovni skup u Hrvatskoj čiji su organizatori već godinama Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska gospodarska komora koji ujedno temeljem ocjenjivanja u različitim akcijama na Danima dodjeljuju i godišnje nagrade. Predviđeni su i brojni stručni skupovi, radionice i sastanci strukovnih udruga, među kojima organizatori za prvi dan, četvrtak, 24. listopada, ističu Hrvatski turistički forum na temu turizma i globalne ekonomske krize. Drugog dana, u petak, 25. listopada, održat će se i susret turističkih djelatnika s predstavnicima hrvatske Vlade, na kojem se kao i svake godine očekuje nekoliko ministara.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren vrlo skroman redovni promet od svega 5,1 milijun kuna, dionički indeks Crobex porastao je za 0,17 posto, na 1.768,11 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 blago smanjen, za 0,04 posto, na 1.001,03 boda. Niti jedna dionica danas nije prikupila više od milijun kuna prometa. Najtrgovanija je, s prometom od 808 tisuća kuna, bila dionica Atlantic grupe, kojoj je cijena porasla za 0,95 posto, na 636 kuna. Promet od 696,2 tisuće kuna imala je dionica HT-a čija je cijena pala za 0,47 posto, na 173,25 kuna. Dionica Francka ostvarila je 509,5 tisuća kuna prometa po nepromijenjenoj cijeni od 510 kuna, a danas je bio i zadnji dan trgovanja tom dionicom budući je Franck izvijestio da prestaje uvrštenje dionica te tvrtke na redovito tržište Zagrebačke burze.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙