FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 4. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sva sredstva za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu, više od 521,6 milijuna kuna, su ugovorena, no Hrvatski zavod za zapošljavanja (HZZ) nastavit će i dalje zaprimati zahtjeve za sredstva predviđena tim mjerama, a ugovaranje i financiranje će se izvršiti u slijedećoj proračunskoj godini, objavili su danas iz HZZ-a. Iz HZZ-a ističu da su zaključno sa sutrašnjim danom sva sredstva za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za 2013. godinu ugovorena te da će svi zahtjevi za mjere podneseni do 5. studenog biti obrađeni i ugovoreni u propisanim rokovima. HZZ će nastaviti zaprimati zahtjeve za mjere aktivne politike zapošljavanja, a aktivnosti ugovaranja i financiranja mjera za zahtjeve zaprimljene nakon 5. studenog ove godine, osim za mjeru "Stalni sezonac" (sufinanciranje doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima), izvršit će se u sljedećoj proračunskoj godini, navode iz Zavoda. Pritom ističu da je mjerama aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini obuhvaćeno ukupno 47.920 osoba, što je do sada najveći obuhvat od kada se mjere provode. Najviše je ove godine bilo korisnika mjere "Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa", 17.139 osoba.

OSIJEK - Na 6. sajmu poslova koji se danas održava u Osijeku predstavlja se 37 poslodavaca s područja Osječko-baranjske županije i drugih dijelova Hrvatske te 27 obrazovnih ustanova, udruga i drugih organizacija koje su kroz djelatnost obrazovanja odraslih prisutne na tržištu rada. Sajam poslova otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je istaknuo kako je mjerama aktivne politike zapošljavanja do sada obuhvaćeno više od 46 tisuća osoba, a ove godine je više od 15 tisuća mladih bilo uključeno u mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa s ciljem stjecanja godine dana radnog iskustva. Ustvrdio je kako je 61 posto prve generacija mladih koja je bila obuhvaćena tom mjerom pronašlo posao u roku od godinu dana nakon isteka mjere, a dobar uspjeh polučila je i mjera samozapošljavanja. U osječkom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na današnjem sajmu poslova očekuju oko 2.500 posjetitelja, obavljenih oko 2.000 razgovora za posao te 1.500 zaprimljenih pismenih prijava za posao.

ZAGREB - Ministarstvo poduzetništva i obrta potpisalo je danas ugovore o tehničkoj pomoći s 19 odabranih malih i srednjih poduzetnika kojima će biti pružene usluge savjetovanja kako bi što bolje pripremili svoje projektne prijedloge za prijavu na buduće natječaje za korištenje 33 milijuna eura Europskog fonda za regionalni razvoj. Na javni poziv za iskaz interesa poduzetnika za pripremu projektnih prijedloga zaprimljeno je 227 projektnih prijedloga, a odabrano je njih 19 i to 10 iz sektora malog i srednjeg poduzetništva te 9 projekata iz turizma. Ugovore je u ime Ministarstva potpisao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je istaknuo kako je ukupna vrijednost stručne pomoći koja će biti pružena poduzetnicima u pripremi projekata 335 tisuća eura, EU u tom iznosu sudjeluje s 85 posto, a državni proračun s 15 posto. Poduzetnicima se neće isplaćivati financijska potpora, nego će se pružiti stručna pomoć u pripremi projekata, koja može uključivati pripremu studije izvodivosti, tehničkog dijela projekta, natječajnu dokumentaciju itd. Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijedan 33 milijuna eura, bit će raspisan u narednih mjesec i pol dana, a potpore će iznositi od 500 tisuća eura do 3,5 milijuna eura, rekao je ministar.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 5.513 kuna, što je nominalno 0,2 posto, a realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, objavio je Državni zavod za statistiku. No, u odnosu na kolovoz prošle godine, prosječna neto plaća za osmi mjesec ove godine bila je nominalno niža 0,5 posto, a realno za 2,4 posto. Za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 5.507 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2012. nominalno više za 0,8 posto, ali realno niže za 2,2 posto. Među pojednim djelatnostima, najveća prosječna neto plaća za kolovoz isplaćena je u zračnom prometu i iznosila je 10.360 kuna. Najniže su prosječne neto plaće za kolovoz isplaćene u proizvodnji odjeće, u iznosu od 2.902 kune.

ZAGREB - Pod utjecajem slabih poslovnih rezultata domaćih kompanija, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas zaronili na nove najniže razine od početka godine, a u fokusu investitora su dionice Atlantske plovidbe. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,93 posto, na 1.747 bodova, a Crobex10 0,87 posto, na 982 boda, što su njihove nove najniže razine u ovoj godini. Sada je Crobex od početka godine u plusu još svega 0,3, a Crobex10 1,1 posto. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 3,7 milijuna kuna, što je otprilike 600.000 kuna više nego u četvrtak u isto vrijeme. Dionicom Atlantske plovidbe ostvaren je do podneva najveći promet, 947.000 kuna, a cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 345,18 kuna. Po likvidnosti, slijedi dionica AD Plastika, sa 735.600 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,55 posto, na 131,41 kunu. Najveća dobitnica danas je dionica Solarisa, sa skokom cijene za 17,3 posto, na 739,99 kuna. Na listi gubitnica našle su se, pak, dionice Podravke, čija se cijena spustila 2,43 posto, na 236 kuna, te Ericssona Nikole Tesle, koja je pojeftinila 1,75 posto, na 1.405 kuna. Dionicom HT-a, pak, do podneva je ostvareno 232.500 kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,58 posto, na 165,6 kuna – novu povijesno najnižu razinu.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, kuna je prema euru ojačala za neznatnih 0,001 posto, dok je prema svim ostalim važnijim inozemnim valutama oslabila. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,614419 kuna. U odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke tečaj američkog dolara je povećan za 1,15 posto, britanske funte za 0,76 posto, a švicarskog franka za 0,12 posto. Srednji tečaj dolara tako iznosi 5,637805 kuna, funte 9,001559 kuna, a franka 6,182040 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙