FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ovoj godini očekuje pad hrvatskog BDP-a od oko 0,75 posto, u sljedećoj godini očekuje skroman oporavak, ali i upozorava da su rizici vezani uz oporavak i dalje visoki, a izgledi za rast u srednjoročnom razdoblju ovise o naporima usmjerenim na poboljšanje konkurentnosti, ističe Misija MMF-a u danas objavljenoj izjavi nakon završetka posjeta Hrvatskoj. Ocjenjuju kako su hrvatske vlasti ostvarile dobrodošao napredak na području strukturnih reforma, ali i kako je potrebno osigurati intenziviranje tih napora. U vezi predstojeće procedure prekomjernog manjka smatraju kako bi se bolje usmjeravanje subvencija i socijalne pomoći, mirovinska reforma, povećanje efikasnosti PDV-a i jačanje oporezivanja imovine mogli iskoristiti kao elementi prilagodbe. Hrvatska je ušla u petu godinu recesije, a članovi Misije očekuju pad realnog BDP-a od oko tri četvrtine posto (0,75 posto) u 2013., u okružju potrošnje i privatnih investicija koji se i dalje smanjuju. "U skladu s projekcijom, skroman oporavak se očekuje u 2014. na temelju poboljšanih eksternih izgleda i većih investicija financiranih iz javnih izvora. Međutim, rizici vezani uz oporavak i dalje su visoki", navodi se u izjavi članova Misije koji su u Zagrebu boravili od 30. listopada do 6. studenoga.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u ovoj godini za hrvatsko gospodarstvo prognozira nešto veći pad aktivnosti od ranije očekivanog, nakon čega bi u idućoj godini konačno trebao uslijediti oporavak, premda uz nešto slabiju stopu rasta no što su procjenjivali u svibnju. U najnovijim regionalnim prognozama EBRD za ovu godinu prognozira pad hrvatskog BDP-a od 0,8 posto, dok su u svibnju ovogodišnji pad procijenili na 0,3 posto. Među razlozima pada hrvatskog BDP-a u ovoj godini izdvajaju slabljenje potrošnje kućanstava i daljnji pad investicija i izvoza roba. U 2014. godini bi konačno po prognozama EBRD-a trebao nastupiti gospodarski oporavak, uz stopu rasta BDP-a od 1,5 posto, čime je ona ipak blago snižena u odnosu na 1,9 posto koliko su očekivali proljetos. Među utezima za hrvatsko gospodarstvo u EBRD-u ponovo ukazuju na nekonkurentna poduzeća, nefleksibilno tržište rada, te velik i neučinkovit javni sektor. Optimistični su ipak u pogledu iduće godine, kada bi članstvo u EU trebalo omogućiti Hrvatskoj da profitira od pristupa jedinstvenom tržištu i fondovima EU-a.

ZAGREB - Vjerovnici Našicacementa prihvatili su na današnjem ročištu u sklopu predstečajne nagodbe izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja te tvrtke u sastavu Nexe grupe. Za prihvaćanje plana izjasnili su se vjerovnici na koje se odnosi 77,7 posto od ukupno 2,43 milijarde kuna potraživanja, a protiv su bili vjerovnici s ukupno 22,3 posto potraživanja. Plan su većinski podržale sve tri grupe vjerovnika - tijela javne uprave i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu s 99,3 posto od 122,2 milijuna kuna potraživanja, financijske institucije s 52,4 posto od 1,09 milijardi kuna i ostali vjerovnici sa 98,2 posto od 1,2 milijarde kuna. Plan restrukturiranja uglavnom se sastoji u otpisu dijela glavnice dugova i kamata te reprogramu obveza. Predstavnici Našicecementa sada moraju u roku od tri dana od izvršnosti rješenja o prihvaćanju plana, podnijeti prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe nadležnom trgovačkom sudu. Predsjednik Uprave Našicecementa Oto Ostović izjavio je kako ove godine cementara uspješno posluje.

ZAGREB - Stranim brodovima, koji su u prvih devet mjeseci ove godine doplovili na kružna putovanja po hrvatskom Jadranu, došlo je blizu milijun putnika ili 8,4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a ukupno je tih putovanja bilo 661, što je 18 ili 3 posto više nego lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Uz porast broja kružnih putovanja i putnika, kruzeri su i boravili duže u Hrvatskoj nego lani, i to za 12 posto više dana ili ukupno 1.324 dana. Prema zastavi broda u devet mjeseci najviše je kružnih putovanja, 160, bilo s Bahama, te s Malte 128, a iz Italije 102. Kao i svake godine i ove je najviše tih brodova, 71 posto, svoj prvi ulazak u hrvatski Jadran evidentiralo u lukama Dubrovačko-neretvanske županije koju slijedi Splitsko-dalmatinska u kojoj je to učinilo 17,5 posto brodova.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren nizak redovni promet od svega 5,3 milijuna kuna, uz pad dioničkih indeksa - Crobex je smanjen za 0,75 posto, na 1.753,68 bodova, a Crobex10 za 1,12 posto, na 992,17 bodova. Osjetniji pad cijene danas bilježi dionica Ine, za 4,53 posto, na 3.790 kuna, uz promet od 125,9 tisuća kuna. Taj je pad uslijedio nakon što je MOL u petak navečer, nakon zatvaranja burzi u Budimpešti i Zagrebu, objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, ako s Vladom ne postigne dogovor u pregovorima o međusobnim odnosima u Ini. Promet veći od milijun kuna danas je imala samo dionica HT-a, od 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,50 posto, na 169 kuna. Pad cijene od 0,56 posto, na 669 kuna, zabilježila je dionica Atlantic Grupe uz promet od 388 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙