FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Kao da imamo dvije vlade - jednu koja nas cijeni i s nama dobro komunicira, i drugu koja nas ne čuje i bez razloga nas proziva za izostanak gospodarskog rasta, rekli su danas članovi Udruge malih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i fondova EU Branku Grčiću. Napada nas se da smo zli, opaki i lažljivi i krivi za recesiju, kao da se uspjeh i rast mogu narediti, rekao je predsjednik HUP-ove Udruge malih poduzetnika Petar Lovrić na današnjem susretu s potpredsjednikom Grčićem. Lovrić ističe da se poduzetnici ponašaju racionalno i investiraju kad se steknu povoljni ulagački uvjeti, ali oni, po njegovim riječima, nisu nastupili. Pored retorike pojedinih ministara, smeta mu i, kako je rekao, porezna represija. Potpredsjednik Grčić pak odgovara da je dobro da u Vladi postoje "i vatra i voda" te da je ponekad dobro prodrmati uspavane, ocjenjući izravnu retoriku koja nekima smeta "dobronamjernom intervencijom" kako bi se stvari pokrenule. Grčić upozorava i da uvođenje reda nije represija te kako bliskost bilo kojoj stranci ne smije biti bitna u jednakom tretmanu sviju pred poreznim i drugim propisima. Grčić smatra kako je u uvjetima ulaska u proceduru prekomjernog deficita teško očekivati porezno rasterećenje jer za to jednostavno nema prostora.

ZAGREB - Udruga Franak u otvorenom pismu podržava ministra financija Slavka Linića i Vladu da postupe u skladu s "utvrđenim i nedvojbenim nepravilnostima u poslovanju banaka u Hrvatskoj" te da odbace neutemeljene navode banaka u vezi prijedloga izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. Banke neće izgubiti, neće biti u gubitku zbog novih mjera, imat će smanjeni profit, ali čak i da izgube nešto minimalno, ako su poslovale nezakonito, to nije opravdanje za izbjegavanje donošenja potrebnih zakonskih okvira za otklanjanje nezakonitosti ubuduće, stoji u otvorenom pismu koje je Udruga Franak danas uputila Vladi kao odgovor na jučerašnje pismo kojim je Hrvatska udruga banaka (HUB) tražila da se povuče prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK). Udruga Franak očekuje da Vlada odbaci neutemeljene navode banaka i prihvati izmjene tog zakona s odredbama na temelju kojih će banke morati odrediti fiksnu maržu u kreditima s valutnom klauzulom koja je aprecirala više od 20 posto, na temelju razlike početne kamate i početne vrijednosti promjenjivog parametra.

ZAGREB - Prvi britansko-hrvatski trgovinski i investicijski forum, koji se u četvrtak održava u Londonu, biti će prilika da se Hrvatska predstavi kao atraktivna investicijska destinacija te da se pred oko 200 tvrtki koje su najavile svoje sudjelovanje na Forumu predstave konkretni projekti iz područja energetike, turizma i prometne infrastrukture i održe bilateralni sastanci s investicijskim kućama, izjavio je danas Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova. Na Forumu u Londonu, u organizaciji ministarstva vanjskih i europskih poslova i britanske vladine agencije UK Trade & Investment (UKTI), očekuje se sudjelovanje dvjestotinjak tvrtki, među kojima su i Deutsche Bank, Morgan Stanley, Barclays te Ernst & Young. Klisović je najavio da će se na forumu predstaviti 15-ak projekata iz područja energetike, prometa i infrastrukture koji će biti spremni za šest do devet mjeseci, kada bi se trebali raspisati natječaji.

ZAGREB - Hrvatska bi s obzirom na članstvo i dionički udjel od 0,05 posto u Američkoj banci za razvoj-IDB (Inter-American Development Bank) iz te banke godišnje mogla povući oko 2,5 milijuna američkih dolara za konzultantske usluge i projekte u Latinskoj Americi i Karibima, ali na žalost od 2007. za to iz Hrvatske nema projekata, a potencijal postoji i treba ga iskoristiti. Poručio je to uz ostalo na današnjem seminaru u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) zamjenik izvršnog direktora konstituence IDB-a za Japan, Veliku Britaniju, Portugal, Sloveniju, Južnu Koreju i Hrvatsku Gerald Duffy predstavljajući tu banku i mogućnosti koje može ponuditi hrvatskim poduzetnicima. Naglasivši da za Hrvatsku postoje poslovne prilike na latinoameričkom i tržištu Kariba, Duffy je pozvao hrvatske kompanije da razmotre mogućnosti poslovanja u raznim područjima (energetika, promet, zaštita okoliša, obrazovanje, poljoprivreda i druge) koje nudi ta banka, jer su ta tržišta u većini još vrlo siromašna, ali s velikim potencijalom za razvoj i s perspektivom rasta.

ZAGREB - Telekom Tele2 Hrvatska treći je ovogodišnji kvartal zaključio s porastom poslovnih prihoda od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ili na 324 milijuna kuna, dok im je EBITDA porasla s lanjskih 30 milijuna kuna na 43 milijuna kuna, izvijestili su iz te tvrtke. Poslovni rezultati Tele2 Hrvatska objavljeni su danas u sklopu rezultata matične švedske kompanije Tele2 AB u Stockholmu. Tele2 Hrvatska je u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježio i porast korisničke baze, a iz te tvrtke ističu i da su s obzirom na tržišnu situaciju proveli "očekivano vrijednosno usklađenje u iznosu od 400 milijuna kuna u svojim računovodstvenim knjigama".

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze (ZSE) Crobex danas je porastao za 0,13 posto, na 1.762,55 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,55 posto, na 999,92 boda. Redovni promet iznosio je 17,6 milijuna kuna, a blok promet dionicom Tehnike 2,04 milijuna kuna, po cijeni od 560 kuna po dionici. Tehnika je danas izvijestila da je sklopila ugovor za izgradnju trgovačkog centra Konzum, s naručiteljem Prodajni centar Stenjevec d.o.o., vrijedan 16,7 milijuna kuna bez PDV-a. Dionicom HT-a danas se trgovalo za 3,4 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,19 posto, na 170,75 kuna. Milijunski promet imala je još samo dionica Valamar Adria Holdinga, 1,8 milijuna kuna, uz nepromijenjenu zadnju cijenu od 158 kuna. Po prometu slijedi Turisthotel sa 475 tisuća kuna i rastom cijene za 1,43 posto, na 1.420 kuna. Rast cijene za 0,84 posto, na 237 kuna, bilježi dionica Podravke s prometom od 456,3 tisuće kuna. Dionici AD Plastika, koja je imala 310,4 tisuće kuna prometa, cijena je porasla za 0,42 posto, na 126 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙