FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada neće mijenjati prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, a bankare upućujem da u parlamentu nađu one koji će ih podržati, rekao je danas ministar financija Slavko Linić zamoljen za komentar zahtjeva Hrvatske udruge banaka (HUB) da se prijedlog tog zakona povuče iz vladine i saborske procedure. "Imaju parlament, tamo će biti glasovanje, pa nek si nađu one koji će ih podržati", rekao je Linić na konferenciji za novinare u povodu objave podataka o proračunskom deficitu i javnom dugu. Istaknuo je da Vlada neće mijenjati svoj prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju te kako je uvjeren da će se vladajuća koalicija pri izglasavanju zakonskih promjena držati jedinstveno. "To koliko su banke glasne i bučne", kaže Linić, "pokazuje koliko su odgovorne za ovakvu situaciju". Dodaje da nema ništa protiv najavljenog obraćanja banaka Ustavnom sudu. Pritom napominje da su naknade i kamate, za razliku od tečaja, u domeni Ministarstva financija te da je Vladin prijedlog utemeljen na Zakonu o obveznim odnosima.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca smatra kako su objavljeni podaci o visini deficita očekivani i potvrđuju izvjesnost ulaska u proceduru prekomjernog deficita, a discipliniranje Hrvatske od strane EU vide pozitivno jer će nas konačno tjerati na rezove i reforme koje poslodavci zagovaraju već godinama. Objavljeni podaci o visini deficita su očekivani i potvrđuju izvjesnost ulaska u EU proceduru prekomjernog deficita, kazali su u HUP-u komentirajući današnju objavu Izvješća o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države. Napominju kako su od početka krize pozivali, upozoravali i tražili da se javna potrošnja usklađuje s prihodima. No, na žalost nijedna Vlada nas nije slušala i usprkos padu prihoda, troškovi su kontinuirano rasli, i sada imamo deficit koji ozbiljno prijeti izlasku iz krize i gospodarskom oporavku, upozoravaju poslodavci. "Nažalost u današnjoj situaciji, discipliniranje Hrvatske od strane EU vidimo pozitivno jer će nas konačno tjerati na rezove i reforme koje HUP zagovara već godinama, a bez kojih nije moguć gospodarski oporavak", ističu u HUP-u. Smatraju kako je iznimno važno da ispunimo ciljeve koje će nam nametnuti procedura prekomjernog deficita i zbog mogućih penala od strane EU kroz suspenziju sredstava europskih fondova. "Za konačan izlazak iz krize nužno je postizanje šireg dogovora i konsenzusa oko strateških ciljeva jer se promjene koje trebamo provesti ne mogu ostvariti i bez nekih bolnih rezova", poručuju poslodavci.

ZAGREB - Broj i iznos blokiranih poslovnih subjekata i u rujnu je pao na mjesečnoj i godišnjoj razini, no istodobno i nadalje raste broj građana s blokiranim računima i iznos njihova duga - krajem rujna zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bio 281.571 građanin, a ukupni je iznos njihova duga dosegnuo 21,93 milijarde kuna, objavila je danas Financijska agencija (Fina). Krajem rujna tako je u blokadi bilo 9.687 građana više nego krajem kolovoza, odnosno broj blokiranih građana porastao je za 3,5 posto, a ukupni je iznos njihova duga povećan za 670 milijuna, ili za 3,2 posto. Na godišnjoj razini broj građana kojima je zbog dugovanja blokiran račun porastao je za 19,1 posto, a iznos njihova duga za čak 39,8 posto, odnosno krajem rujna ove godine bilo je blokirano 45.229 građana više nego krajem rujna prošle godine, dok je iznos njihova duga veći za 6,25 milijardi kuna. Po podacima Fine, krajem rujna blokirano je bilo 57.513 poslovnih subjekata, s ukupnim iznosom prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje od 34,7 milijardi kuna. U odnosu na kraj kolovoza u blokadi je bilo 4,2 posto, ili 2.509 poslovnih subjekata manje, a iznos njihova duga smanjen je za 1,1 posto, ili za 381 milijun kuna. Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj rujna 2012. broj poslovnih subjekata u blokadi smanjen je za 22,1 posto, ili njih 16.340, a prijavljeni iznos neizvršenih osnova za plaćanje za 9,8 milijardi kuna, ili za 22,1 posto.

ZAGREB - Slovenska tvrtka Kolektor Group i Končar Elektroindustrija danas su predali neobvezujuću ponudu za kupnju 100 posto dionica Litostroj Powera, slovenske tvrtke za projektiranje i gradnju elektrana te proizvodnju energetske i industrijske opreme, izvijestili su iz Končara putem Zagrebačke burze. Litostroj Power dio je nekadašnjeg konzorcija Litostroj koji je nekoć surađivao s Končarom u proizvodnji opreme za hidroelektrane. Danas je to tvrtka kćer automobilske industrije Cimos, a koja je zbog financijskih problema primoran prodavati dijelova kompanije. Cimos je i prije godinu dana bezuspješno prodavao Litostroj Power, a prije mjesec dana objavio je novi natječaj za prodaju stopostotnog udjela u Litostroj Poweru i rok za neobvezujuće ponude istekao je danas. Prema pisanju hrvatskog i slovenskog tiska, za kupnju su zainteresirani i slovenska energetska kompanija Gen Energija, poljski financijski fond Innova Capital, Holding slovenskih elektrana HSE i Gorenje.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,44 posto, na 1.760,25 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,66 posto te se po prvi put od početka godine spustio ispod 1.000 bodova. Crobex10 trgovanje je završio na 994,41 bodu, najnižoj razini od 3. siječnja ove godine kada je iznosio 986,90 bodova. Redovni promet iznosio je 9,9 milijuna kuna, a još je 2,6 milijuna kuna ostvarano u blok transakciji povlaštenom dionicom Adris grupe, uz cijenu od 261,50 kuna po dionici. Više od polovice redovnog prometa, odnosno 5,03 milijuna kuna, ostvareno je trgovanjem dionicama HT-a kojima je cijena pala za 2,60 posto, na 168,75 kuna. Za 0,42 posto, na 125,47 kuna, porasla je cijena dionice AD Plastika, s prometom od 1,16 milijuna kuna. Dionice Petrokemije prodano je za 568 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 1,53 posto, na 179,70 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙