FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U prvoj polovici ove godine došlo je do stabilizacije domaće gospodarske aktivnosti nakon višegodišnjeg trenda njenog smanjivanja, no raspoloživi podaci za treće tromjesečje ne pokazuju da je došlo do trajnijeg zaokreta u kretanjima, ocijenio je Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj sjednici. "U prvoj polovici godine došlo je do stabilizacije domaće gospodarske aktivnosti nakon višegodišnjeg trenda njenog smanjivanja. Blagom oporavku u drugom tromjesečju pogodovala su nešto povoljnija kretanja u eurozoni i oporavak na međunarodnim financijskim tržištima te povoljni jednokratni učinci povezani s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i primjena fiskalnih blagajni. No, raspoloživi pokazatelji za treće tromjesečje ne pokazuju da je došlo do trajnijeg zaokreta u kretanjima", ocjena je Savjeta HNB-a, priopćeno je iz središnje banke. U trećem tromjesečju, napominje se, zamjetno je daljnje smanjivanje fizičkog obujma proizvodnje, snažan pad bilježi i građevinarstvo, smanjen je i realni promet u trgovini na malo, a pogoršana kretanja na tržištu rada djeluju na daljnje opadanje potrošačkog i poslovnog optimizma. Središnja banka vodi ekspanzivnu monetarnu politiku, što rezultira visokom likvidnošću bankovnog sustava, ističu iz HNB-a. Pritom upozoravaju na realno ograničene domete poticanja gospodarskog oporavka ekspanzivnom monetarnom politikom u uvjetima nedovoljno brzih strukturnih reformi, koje bi rezultirale bržim priljevom izravnih stranih ulaganja u izvozno usmjerene djelatnosti.

SISAK - Jadranski naftovod (Janaf) danas je na svom Terminalu Sisak u rad pustio pet novih spremnika za skladištenje nafte, čime je završena druga faza projekta rekonstrukcije-dogradnje rezervoarskog prostora tog terminala, a Janaf je u taj projekt do sada uložio oko 414 milijuna kuna vlastitih sredstava. Novi su spremnici ukupnog kapaciteta 400.000 prostornih metara, a time je Janaf učvrstio poziciju strateškog terminala za opskrbu naftom rafinerije u Hrvatskoj te državama jugoistočne i srednje Europe, istaknuto je na prigodnoj svečanosti na kojoj je nove spremnike u rad pustio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Dio kapaciteta novi spremnika, kaže Vrdoljak, koristit će se i za pohranu 240.000 tona nafte i derivata iz državnih rezervi. Sve su radove na novim spremnicima izveli domaći izvođači, a pri izgradnji je primjenjena najsuvremenija tehnologija upravljanja, kontrolinga i zaštite okoliša. "Dugoročni strateški projekt Vlade i Ministarstva je da Hrvatska postane energetsko čvorište ovog dijela Europe. Za takav projekt moramo imati žile kucavice, a to su trenutačno Janaf i Plinacro, a uskoro i Ina. Na taj način možemo postati energetski lider", rekao je ministar Vrdoljak.

SISAK - Govoreći o pregovorima s MOL-om oko Ine te revitalizaciji sisačke rafinerije, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Sisku je danas kazao da je deset godina izgubljeno, jer se ništa nije ulagalo u sisačku Rafineriju. "U pregovorima s MOL-om, ili novim partnerima moramo jasno reći što želimo od naših rafinerija. Vlada će ustrajati da ne smije pasti industrijska proizvodnja i da se pri modernizaciji rafinerije pronađe model koji najviše zapošljava", kazao je Vrdoljak. O tome će se razgovarati s MOL-om nakon dogovora o korporativnom upravljanju, rekao je ministar gospodarstva poručujući pritom kako neće biti nikakvih tajnih ili neslužbenih dogovora, nego će sve biti potpuno transparentno. "Na žalost, danas financijska situacija nije takva da možemo kupiti udjele u Ini, ali pustimo još da prođe neko vrijeme, jer nam Ina mnogo znači i radi se o strateškoj odluci", rekao je Vrdoljak.

SPLIT - Brodosplit i njemački koncern Kranunion potpisali su ugovor po kojem će splitsko brodogradilište najmanje pet godina proizvoditi portalne i portalno-okretne dizalice namijenjene za veliki transport u lukama i brodogradilištima. Početak proizvodnje dizalica predviđen je za prosinac ove godine, a splitsko brodogradilište ovim ugovorom osigurava zaposlenost od 200 do 400 radnika, priopćio je danas Odjel za odnose s javnošću Brodosplita. Iz splitskog su brodogradilišta pojasnili kako je ovaj ugovor koncipiran na način da je njemački konzorcij dužan isporučivati dokumentaciju i uhodavati proizvodnju dizalica, a Brodosplit ima zadatak na osnovu toga izraditi dizalice po sistemu "ključ u ruke". Ovaj ugovor, kako se navodi u priopćenju, osim poslovne, ima i stratešku važnost jer splitsko brodogradilište postaje jedini proizvođač takvih vrsta dizalica na području jugoistočne Europe i Mediterana.

ZAGREB - Turista je u rujnu u hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima bilo 1,4 milijuna ili tek 0,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, ali su ostvarili 3 postotni porast noćenja ili 7,6 milijuna, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci pak turista je u tim objektima bilo 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju ili ukupno 11,4 milijuna, a ostvarili su 62,1 milijun noćenja ili 3 posto više. Stranih je gostiju u prvih devet mjeseci bilo 5,3 posto više ili 10,2 milijuna, a njihovih noćenja 57,6 milijuna ili 3,6 posto više. Domaćih je turista na razini devet mjeseci bilo 0,4 posto više nego lani ili 1,2 milijuna, ali su s 4,5 milijuna noćenja u minusu od 2,6 posto.

ZAGREB - Dubrovnik je po brojnim istraživanjima, ocjenama struke i turista iz cijelog svijeta najpoznatiji hrvatski turistički brend koji je i ove godine zabilježio odlične turističke rezultate, a uz ljetnu intenzivno razvija i zimsku turističku ponudu koja bi imala i veći odaziv publike da je više letova domaćeg i europskih avio prijevoznika. U to su uvjereni u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika koja je danas u Zagrebu predstavila zimsku ponudu tog grada i njegove okolice uz naglasak na božićne i novogodišnje programe. Do kraja ove godine, pa i iduće, u dubrovačkoj Turističkoj zajednici očekuju nastavak pozitivnih trendova u turističkim dolascima i noćenjima kojih je u prvih deset mjeseci ove godine bilo 741 tisuća odnosno gotovo 2,8 milijuna, što su porasti od 17,6 i 9 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

ZAGREB - Vrijednost dioničkim indeksima Zagrebačke burze danas je pala, Crobexu za 0,69 posto, na 1.741,65 bodova, a Crobexu10 za 0,71 posto, na 985,15 bodova, dok je redovni promet bio sličan jučerašnjem i iznosio je skromnih 5,6 milijuna kuna. Najveći promet od 1,2 milijuna kuna imala je dionica Đure Đaković Holdinga čija je cijena porasla 3,65 posto, na 58,55 kuna. Promet od 912,3 tisuća kuna ostvarila je dionica HT-a uz 0,36 postotni pad cijene, na 168,40 kuna. Cijena dionice Valamar Adria Holdinga smanjena je za 0,83 posto, na 149,57 kuna, ostvarivši promet od 725,2 tisuće kuna. Dionica Viadukta zabilježila je promet od 203,2 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 3,22 posto, na 237,99 kuna. Među trgovanijim dionicama po rastu cijene izdvaja se dionica Dalekovoda s porastom od 6,04 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙