FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U sklopu javne rasprave o nacrtu prijedloga novog zakona o regionalnom razvoju predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavili su predložena zakonska rješenja čelnicima regionalnih razvojnih agencija i relevantnih stručnih službi, izvijestili su iz tog ministarstva. Cilj je novog zakona o regionalnom razvoju, navode iz Ministarstva, dodatno afirmirati regionalne koordinatore kao centre stručnosti i znanja koji će imati jednu od ključnih uloga u pripremi projektne dokumentacije, strateškom planiranju i servisiranju većeg broja aktera regionalnoga razvoja na terenu. Na taj način otvara se mogućnost dodatnog jačanja kapaciteta regionalnih koordinatora te se osigurava da je kriterij stručnosti prioritetan za zapošljavanje u njima, rečeno je na skupu. Novim zakonskim rješenjima uvodi se pravedniji sustav kategorizacije potpomognutih područja na temelju indeksa razvijenosti, a predlaže se i čitav niz izmjena koje će odrediti budući institucionalni okvir za provedbu regionalne politike.

VARAŽDIN - Na inicijativu saborske zastupnice iz redova HNS-a i članice saborskog Odbora za gospodarstvo Natalije Martinčević danas su se u Varaždinu okupili predstavnici obrtnika na čelu sa predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem te dio saborskih zastupnika sa sjevera Hrvatske poručujući Vladi i resornom ministarstvu da prijedlog novog zakona o obrtu stavi van procedure. Taj su zaključak nadopunili i prijedlogom da se formira radna skupina koja će temeljito, nanovo, razmotriti sve točke prijedloga tog zakona i donijeti izmjene koje će ići u korist obrtnika i njihovog opstanka, istaknula je Martinčević. Po njezinom prijedlogu, kojeg su prihvatili sudionici skupa, radna skupina trebalo bi okupiti predstavnike obrtnika, svih resornih ministarstva te saborske zastupnike. Uz zaključak o stavljanju prijedloga novog zakona van procedure te formiranje radne skupine, Martničević je predložila i zaključak koji se tiče reorganizacije Hrvatske obrtničke komore. U njemu se govori o demokratizacije te organizacije i približavanju obrtnicima te kvalitetnijem pružanju usluga obrtnicima.

ZAGREB - Slovenska tvrtka GEN-I priopćila je danas kako je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) potvrdila valjanost ponude njezine tvrtke GEN-I Zagreb koja će kao ekonomski najpovoljniji ponuđač u sljedeće dvije godine električnom energijom opskrbljivati 35 ministarstava i ureda državne uprave u Hrvatskoj. Nakon što je 19. lipnja Državni ured za središnju javnu nabavu kao najpovoljniju odabrao ponudu tvrtke GEN-I Zagreb, ostali ponuđači su podnijeli žalbe, ali ih je DKOM sve odbacio te je službeno potvrdio da je GEN-I najpovoljniji ponuđač, kaže se u priopćenju. Podsjeća se da je ponuda koju je dao GEN-I Zagreb iznosila 93 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 16 milijuna kuna manje od procijenjene vrijednosti nabave. Tvrtka GEN-I Zagreb član je Grupe GEN-I koja posluje na 18 tržišta energije u srednjoj i istočnoj Europi. Na hrvatskom tržištu posluje od 2005. godine gdje opskrbljuje više od 11 tisuća mjernih mjesta.

RIJEKA - Riječka farmaceutska tvrtka JGL preuzela je proizvodni pogon, intelektualno vlasništvo i opremu srpske tvrtke u stečaju BG Pharm, a vrijednost te investicije, uz planirano ulaganje i tehnološko opremanje, procjenjuje se na 2 milijuna eura, objavili su danas iz JGL-a. Preuzimanjem tvrtke BG Pharm JGL je nastavio s ciklusom razvoja i širenja poslovanja te ulaganja u nove proizvodne pogone. Prepoznavanje akvizicijskog potencijala na susjednom tržištu, na kojemu JGL kroz tvrtku kćer posluje već 12 godina, dogodilo se paralelno s aktualnim, 50 milijuna eura vrijednim investicijskim projektom izgradnje Pharme Valley u Rijeci s kojim JGL namjerava udvostručiti kapacitete. Tvrtka BG Pharm osnovana je 1989. godine u Beogradu kao privatno poduzeće, a postala je prepoznatljiva u područjima distribucije lijekova i proizvodnje kozmetike, dijetetskih proizvoda i lijekova. Stečajni postupak pokrenut je 2012. godine.

ZAGREB - Tvrtka Viadukt u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 3,3 milijuna kuna, dok joj je u istom razdoblju lani dobit iznosila 1,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Vijadukta u devet ovogodišnjih mjeseci iznosili su 612,3 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Glavninu prihod čine prihodi od prodaje koji su smanjeni osam posto, na 578 milijuna kuna. Ukupni rashodi Vijadukta iznose 609,01 milijun kuna i manji su za 6,3 posto prema istom razdoblju lani. U poslovnom izvješću se navodi kako je na domaćem tržištu razina ugovorenih poslova Viadukta zadovoljavajuća te omogućuje stabilno poslovanje u idućim godinama. U skorom roku očekuju i potpis ugovora o građenju za projekt novog terminala Zračne luke Zagreb. Viadukt će izvoditi radove u vrijednosti oko 55 milijuna eura.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje zaključili padom vrijednosti, i to Crobex za 0,11 posto, na 1.762,22 boda, a Crobex10 za 0,17 posto, na 997,89 bodova. Današnji redovni promet na burzi iznosio je tek nešto više od 5,6 milijuna kuna. Najtrgovanija dionica, s prometom od 989,7 tisuća kuna, bila je dionica HT-a, kojoj je cijena pala za 0,04 posto, na 169,89 kuna. S prometom od 726,8 tisuća kuna slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, kojoj je cijena povećana za 0,98 posto, na 154,73 kune. Znatno većih 7,68 posto iznosio je rast cijene povlaštenih dionica Croatia osiguranja, kojih je protrgovano za 412 tisuća kuna, a kojima je cijena na kraju dana iznosila 7.000 kuna. Među ostalim trgovanijim dionicama po postotku promjene cijene izdvajaju se dionice Optima telekoma i Diokija. Optima telekom, koji se nalazi pred sklapanjem predstečajne nagodbe, danas bilježi rast cijene svoje dionice za 27,33 posto, na 7,64 kune, uz 101,5 tisuća kuna prometa. Cijena dionica Diokija je pak smanjena za 10,55 posto, na 6,53 kune, uz 150 tisuća kuna prometa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙