FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna izvješća poduprla europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 31. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Većina europskih burzovnih indeksa porasla je u četvrtak, poduprta ponajprije rastom cijena automobilskih i financijskih dionica nakon ohrabrujućih poslovnih rezultata kompanija u tim sektorima.

Frankfurtski DAX porastao je 0,14 posto na 9.024 boda, a pariški CAC za 0,34 posto na 4.291 bod. Jedino je londonski FTSE bio u minusu, i to 0,37 posto, kliznuvši na 6.752 boda.

Europski indeks automobilskog sektora porastao je 1,5 posto, predvođen rastom cijena dionica finskog proizvođača guma Nokian Renkaat. Cijene dionica te kompanije skočile su za 5,8 posto nakon što je izvijestila o boljoj od očekivanja operativnoj dobiti.

Tržište je također dobilo potporu od rasta indeksa bankarskog sektora za 1,2 posto. Cijene dionica španjolske banke Banco Popular skočile su 6,9 posto nakon objave boljeg od očekivanja izvješća o zaradi u devetomjesečnom razdoblju.

Poslovna izvješča kompanija bila su u četvrtak mješovita, pa je tako naftna kompanija Royal Dutch Shell izvijestila o lošijoj od očekivanja dobiti u trećem tromjesečju, što je snizilo vrijednost njezinih dionica za 4,5 posto.

"Poslovna su izvješća trenutno slaba ali stabilna. Šire okruženje puno snažnije podupire cijene dionica", rekao je Oliver Wallin iz tvrtke Octopus Investments.

Među najvećim je gubinicima bio Technip, cijena čijih je dionica pala devet posto.

Ulagači su danas zanemarili izvješće američke središnje banke koje je signaliziralo manju popustljivost monetarne politike no što se očekivalo, što bi moglo značiti da će početi ukidati monetarne poticaje prije no što se mislilo.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,2 posto na 14.327 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙