FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirno na europskih burzama

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. listopada 2013. (Hina/AFP) - Europski burzovni indeksi uglavnom su u petak stagnirali u kontekstu mješovitih europskih gospodarskih podataka i slabih poslovnih rezultata kompanija.

Londonski FTSE porastao je 0,1 posto na 6.716 bodova, na približno istom postotnom dobitku bio je i frankfurtski DAX koji je iznosio 8.988 bodova, dok je pariški CAC bio na istom postotnom gubitku, kliznuvši na 4.267 bodova.

Trgovanje je bilo prigušeno "jer su poslovni rezultati velikih kompanija u regiji posrnuli a njemački indeks poslovnog povjerenja Ifo neočekivano pao", tumači Toby Morris iz tvrtke CMC Markets.

"Niz tvrtki nije ostvarilo ciljanu zaradu u trećem tromjesečju, a jedan od razloga je i jači euro", pojašnjava Morris, dodajući da su najteže pogođene tvrtke s aktivnom bazom klijenata u gospodarstvima u nastajanju čije su valute u posljednje vrijeme oslabile.

Poslovno povjerenje u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, neočekivano je oslabilo u listopadu, nakon rasta u prethodnih pet mjeseci, pokazalo je danas izvješće ekonomskog instituta Ifo. Odgovarajući indeks koji Ifo izrađuje pao je tako na 107,4 boda, sa 107,7 bodova u rujnu.

Odvojeni podaci objavljeni u petak pokazali su da je britansko gospodarstvo poraslo u trećem tromjesečju najbržim tempom u više od tri godine, od 0,8 posto, priopćio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS). Time je rast aktivnosti blago ubrzao u odnosu na prethodno tromjesečje kada su aktivnosti porasle 0,7 posto.

Poslovni rezultati kompanija također su utjecali na burze. Volvo i Electrolux najavili su ukidanje ukupno 4.000 radnih mjesta širom svijeta paralelno objavi razočaravajućih poslovnih izvješća za treće tromjesečje. Cijene dionica tih kompanija pale su oko 7,0 posto.

Najveća svjetska kemijska kompanija BASF u međuvremenu je izvijestila o boljoj od očekivanja neto dobiti u trećem tromjesečju od 1,1 milijardu eura. Cijena njezine dionice porasla je 1,19 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 2,75 posto, na 14.088 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙