FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke pritisnule europske burzovne indekse nakon ECB-ove najave provjera imovine

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu, pritisnute bankovnim sektorom nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila novu, strožu provjeru imovine banaka a ulagače su razočarala i poslovna izvješća kompanija u drugim sektorima.

Londonski FTSE pao je 0,32 posto na 6.673 boda, frankfurtski DAX za 0,36 posto na 8.915 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,83 posto i iznosio 4.261 bod.

Banke su u prosjeku oslabile 2,1 posto nakon što je Europska središnja banka objavila da će iduće godine provesti strožu provjeru kvalitete imovine vodećih banaka eurozone, što bi moglo dovesti do toga da će morati prikupiti svjež kapital.

"Najveća je vijest što je ECB potvrdio da pri provjeri kvalitete imovine neće provjeravati samo kredite", tumači Benjie Creelan–Sandford iz Macquarie Researcha.

Najviše su pale cijene dionica talijanskih i španjolskih banaka.

Tržišta su dodatno pritisnula medijska izvješća da su kineske banke u prvoj polovici godine utrostručile otpise dugova.

Ulagače su razočarala i poslovna izvješća kompanija u drugim sektorima. Tako su cijene dionica Brewer Heinekena pale pet posto nakon što je snizio prognozu dobiti za cijelu godinu s obzirom na pad prodaje u pojedinim regijama. Isti je postotni pad zabilježio i finski Fortum.

Najveći je gubitnik bio STMicroelectronics, čije su dionice pojeftinile 6,7 posto nakon što je izvijestio o slabim rezultatima u trećem tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,95 posto, na 14.426 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙