FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri poslovni rezultati poduprli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u srijedu, poduprte dobrim poslovnim izvješćima kompanija kao što su proizvođač automobila Volkswagen, maloprodajni lanac Next i norveški konglomerat Orkla.

Londonski FTSE porastao je 0,32 posto na 6.804 boda, a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, koji je iznosio 4.299 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je nešto blažih 0,23 posto, na 9.048 bodova.

Vodeći dobitnici bili su Volkswagen, Next i Orkla čija su poslovna izvješća potvrdila očekivanja analitičara ili su ih nadmašila.

Dosada je oko 53 posto poslovnih izvješća europskih tvrtki u ovom tromjesečju ispunilo ili premašilo očekivanja.

Cijene dionica Volkswagena porasle su 4,3 posto zahvaljujući rekordnoj prodaji modela Audi i Porsche.

Trgovci ističu da su apetit za dionicama poduprla i očekivanja da će američka središnja banka danas na kraju dvodnevnog redovnog mjesečnog sastanka odgoditi ukidanje poticajnih mjera.

Reutersova anketa pokazala je da većina američkih trgovaca smatra da će nedavna fiskalna blokada u SAD-u potaknuti Fed da odgoditi smanjenje poticaja.

"Iz Feda bi mogli poručiti da će još neko vrijeme zadržati blažu monetarnu politiku a drugačiji bi signali mogli blago prigušiti raspoloženje na tržištima", tumači Stewart Richardson iz tvrtke RMG Wealth Management.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,23 posto, na 14.502 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙