FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Likvidnost i kineski rast podigli europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. listopada 2013. (Hina/Reuters) Europske dionice porasle su u petak nakon što je snažan kineski rast u trećem tromjesečju potaknuo rast cijena dionica proizvođača luksuznih roba i rudarskih kompanija, a očekivanja vezana za američke monetarne poticaje ostala su nepromijenjena.

Londonski FTSE porastao je 0,42 posto na 6.603 boda, frankfurtski DAX za 0,18 posto na 8.828 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,67 posto i iznosio 4.267 bodova.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju za 7,8 posto, prigušivši zabrinutost zbog usporavanja aktivnosti u prethodnim tromjesečjima, iako su vlasti upozorile na moguće opetovano posustajanje aktivnosti u četvrtom tromjesečju.

Sektor robe za osobnu potrošnju i za kućanstvo, koji uključuje dionice proizvođača luksuznih roba kao što su Burberry i LVMH, ojačao je u prosjeku jedan posto.

Rudarske dionice, izrazito izložene potražnji iz kineskog proizvodnog sektora, porasle su u prosjeku 0,4 posto, iako su i dalje pod pritiskom poslovnih rezultata. Tako su cijene dionica Anglo Americana pale 2,4 posto nakon što je ta rudarska grupa izvijestila o oštrijem od očekivanja padu proizvodnje željezne rude i snizila ciljane prihode.

Osiguravatelji su također bili na dobitku, ojačavši u prosjeku 0,6 posto, predvođeni 3-postotnim rastom cijena dionica britanskog osiguravatelja Prudentiala.

Mnogi investitori vjeruju da će političke nesuglasice oko proračuna i zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama nagnati središnju banku da zadrži poticaje za gospodarstvo, što bi pomoglo tržištima dionica da ponovo krenu uzlaznom putanjom.

"Vrlo smo pozitivni jer fiskalna blokada u SAD-u samo odgađa kraj kvantitativnog ublažavanja (koje je bilo jedan od glavnih pokretača rasta cijena dionice u prošle dvije godine)", kazala je Claudia Panseri iz Societe Generale Private Bankinga.

"Izuzev toga, tržišta dionica vjerojatno će crpiti veću potporu iz likvidnosti nego iz rasta koji još nije ostvaren. Dakle, pozitivan je element likvidnost", dodala je.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,17 posto na 14.561 bod.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙