FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor u Washingtonu klizi u drugi plan, zaustavljen rast europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. listopada 2013. (Hina/Reuters) Europske dionice pale su u četvrtak budući da su se ulagači nakon postignutog sporazuma u Washingtonu kojim je dokončana proračunska i blokada zaduživanja usredotočili na vijesti iz kompanija.

Londonski FTSE pao je 0,1 posto na 6.565 bodova, frankfurtski DAX za 0,49 posto na 8.807 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,36 posto i iznosio 4.230 bodova.

Američki Kongres napokon je sinoć odobrio dogovor kojim je prekinuta blokada rada pojedinih državnih službi i omogućeno daljnje zaduživanje države. Kako se i očekivalo da će dogovor ipak biti postignut do 17. listopada, cijene dionica proteklih su dana rasle pa su se danas ulagači odlučili na dobitonosne prodaje.

"Sporazum je bio uračunat u cijene dionica a sada je sve to iza nas i uklonjen je politički rizik pa investitori odustaju od strategija zaštite portfelja", kazao je David Thebault iz tvrtke Global Equities.

Među najvećim gubitnicima na europskim tržištima izdvajao se KPN, cijene čijih su dionica pale devet posto nakon što je America Movil odustao od planiranog povećanja udjela u toj nizozemskoj telekomunikacijskoj kompaniji. Vijest je pritisnula cijeli sektor, uz pad cijena dionica Orangea za 2,3 posto i Deutsche Telekoma za dva posto.

S druge strane, objava poslovnih rezultata poduprla je rast cijena dionica prehrambenog giganta Nestlea, koji je dobio na vrijednosti 2,9 posto, te lanca trgovina Carrefour, koji je ojačao tri posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas ojačao 0,83 posto, na 14.586 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙