FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna izvješća kompanija poduprla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice poduprli su u ponedjeljak dobri poslovni rezultati kompanija, iako su ulagači na oprezu na početku tjedna u kojem će sa zakašnjenjem biti objavljen niz gospodarskih podataka iz Sjedinjenih Američkih Država.

Londonski FTSE porastao je 0,07 posto na 6.626 bodova, frankfurtski DAX pao 0,17 posto na 8.850 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,37 posto i iznosio 4.270 bodova.

Cijene dionica Philipsa poskočile su 6,5 posto nakon što je izvijestio o gotovo utrostručenoj neto dobiti u trećem tromjesečju.

Ulagače su također ohrabrili rezultati AkzoNobela, koji su podigli cijene dionica te kemijske tvrtke za devet posto.

Njemački SAP dobio je na vrijednosti 5,3 posto nakon što je zadržao prognozu za cijelu godinu, unatoč valutnim rizicima.

"Na strani prodaje raspoloženje vezano za europske dionice i dalje je vrlo pesimistično. Mislimo da je i malo previše pesimistično s obzirom na prognoze o jačanju rasta u eurozoni, tako da u europskim dionicama vidimo lijep potencijal", rekao je Peter Garnry, dionički strateg iz Saxo Banka.

Prva poslovna izvješća europskih kompanija za treće tromjesečje prilično su pozitivna, uz dobit u prosjeku 3,3 posto veću od prognozirane, pokazuju podaci Thomson Reuters StarMinea.

"Pokretači u trećem tromjesečju mješoviti su: makroekonomska situacija na razvijenim tržištima dodatno se poboljšala, vodeći pokazatelji za eurozonu u uzlaznoj su putanji, ali se pogoršala situacija na tržištima u razvoju", tumače analitičari UBS-a u bilješci.

Trgovci ističu da će tržišta vjerojatno biti nervozna uoči objave niza američkih gospodarskih podataka, uključujući današnji o prodaji kuća i sutrašnji o zaposlenosti u rujnu. Zbog fiskalne blokade u SAD-u bit će objavljeni s gotovo tri tjedna zakašnjenja.

Očekuje se također da će američka središnja banka zbog zakašnjele objave podataka i posljedica blokade državnih službe u širem gospodarstvu ipak odgoditi postupno ukidanje poticajnih monetarnih mjera do početka iduće godine.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,91 posto na 14.693 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙