FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnost u SAD-u spustila europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu nakon što je neizvjesnost oko podizanja limita američkog zaduživanja nagnala pojedine ulagače da smanje dioničke portfelje a sporiji rast prodaje francuskog LVMH-a pogodio dionice proizvođača luksuzne robe.

Londonski FTSE pao je 0,46 posto na 6.516 bodova, frankfurtski DAX za 0,16 posto na 8.794 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,84 posto i iznosio 4.221 bod.

Iako većina investitora očekuje da će u SAD-u biti postignut dogovor o limitu zaduživanja i riješena fiskalna blokada, neki ističu da će tržišta dionica biti podložna blažim rasprodajama dok dogovor uistinu ne bude postignut.

"Prisutan je oprezan optimizam. Nitko zaista ne očekuje da će SAD sam sebi naštetiti", kazao je broker Mike Turner iz tvrtke XBZ.

Ako američki čelnici do sutra ne postignu dogovor, Washington se više neće moći zaduživati i preostat će im samo tekući prihodi i 30 milijardi dolara gotovine za podmirivanje svih financijskih obveza koje dolaze na naplatu.

Indekse tržišta dionica pritisnuo je i pad cijena dionica proizvođača luksuznih roba nakon što je francuski LVMH izvijestio o neočekivanom usporavanju rasta prodaje u segmentu mode i kožnih proizvoda. Odgovarajući je sektor u prosjeku oslabio 1,3 posto a cijene dionica LVMH-a 4,9 posto.

"Dok ne dobijemo jasniji uvid u svjetski rast i u stvarnu potražnju za luksuznom robom u Kini, sasvim je opravdan oprez prema dionicama sektora luksuznih roba", tumači Matt Basi iz CMC Marketsa.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas ojačao 0,18 posto, na 14.467 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙