FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić poručio je na današnjem skupu udruge Hrvatski izvoznici kako ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita (EDP) neće imati negativnih učinaka na gospodarstvo, osim kroz već najavljeno povećanje međustope poreza na dodanu vrijednost (PDV). Na poslovnom skup "Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2014." Linić je istaknuo i kako Vlada u 2014. godini, bez obzira koliki to trošak predstavlja za proračun, ne namjerava odustati od postojećih poticajnih mjera za gospodarstvo, poput smanjenog zdravstvenog doprinosa ili oslobođenja od poreza na reinvestiranu dobit, jer bi samo mjere za smanjenje deficita koje je Vlada najavila krajem rujna trebale omogućiti da se u iduće tri godine deficit vrati ispod 3 posto BDP-a. Vlada je prepoznala da su rješenje za krizu investicije i izvoz, istaknuo je. Rekao je da bi se moglo ponovno pokrenuti pitanje poreza na nekretnine, jer bi on, ističe, bio daljnji doprinos gospodarskom oporavku, jer bi se progresivno oporezivale "ogromne količine neaktivnih nekretnina", poput brojnih stanova u vlasništvu banaka. Uz ostalo, Linić je kazao i da ne očekuje da će hrvatski kreditni rejting porasti u iduće dvije godine, jer za to treba smanjiti vanjski dug i postići gospodarski rast, a to je jedino što zanima investitore.

ZAGREB - Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago na poslovnom skup "Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2014." predstavio je listu 'zahtjeva' izvoznika prema Vladi, uz ocjenu da "nas samo izvoz može izvesti iz krize". Izvoznici od Vlade tako očekuju povećanje investicija, posebno u proizvodna postrojenja i opremu koja će proizvoditi robu za izvoz, "inače ćemo se naći i dalje u ovoj spirali negative". I dalje treba jačati HBOR, kao mjesto koje još više može afirmirati izvoz, potom ozbiljno poraditi na programima koji će supstituirati izvoz, prije svega uvoz primarne energije, koje uvozimo preko 60 posto, odnosno 3 do 4 milijarde eura godišnje, kazao je Bago. Također, izvoznici traže da se poradi na zaustavljanju uvoza loše robe te da se povede briga o restrukturiranju znanosti i obrazovanja kako bi gospodarstvo dobivalo kadar koji se što brže i jednostavnije može uključiti u proizvodne procese okrenute izvozu.

ZAGREB - Najvećih sto IT tvrtki u Adriatic regiji, koja uključuje i Hrvatsku, prošle su godine ostvarile 2,5 milijardi eura prihoda, što je pad od 1,8 posto u odnosu na 2011. godinu, a vodeće mjesto s prihodom od 214 milijuna eura u regiji je zadržala M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu, podaci su iz četvrtog po redu istraživanja "Tko je tko u IT industriji u Adriatic regiji" analitičke kuće IDC Adriatics. U danas objavljenom sažetku istraživanja ne navodi se je li prihod M San Grupe prošle godine pao ili porastao, ali iz IDC Adriaticsa ističu da je ta grupa već godinama vodeća IT kompanija u regiji, a u Hrvatskoj je na drugom mjestu po prihodima za prošlu godinu slijedi Combis, a na trećem tvrtka King ICT. U regiji iza M San Grupe po prihodu slijede Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group, koji su manje-više zadnjih nekoliko godina među prvih pet. Glavni analitičar i direktor IDC Adriatics Boris Žitnik ističe da su vodeće kompanije u regiji nakon umjerenog rasta u 2011. godine zabilježile pad prihoda, pri čemu je prihod najvećih IT tvrtki u Sloveniji i Hrvatskoj pao, u Srbiji i BiH porastao, a u Makedoniji stagnirao.

ZAGREB - Pulsko brodogradilište Uljanik u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarilo 2,6 milijuna kuna neto dobiti, dok je Uljanik grupa, koju čini i riječki 3. maj, poslovala s gubitkom od gotovo 172 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća koje je Uljanik danas dostavio Zagrebačkoj burzi. U usporedbi s rezultatima poslovanja u prvih devet mjeseci lani, neto dobit Uljanika d.d. u istom je razdoblju ove godine smanjena za više od 40 posto, dok je gubitak grupe Uljanik istodobno višestruko uvećan - s lanjskih 8,75 milijuna na 171,98 milijuna kuna u ovoj godini. Ukupni prihodi grupe Uljanik u prvih su devet ovogodišnjih mjeseci iznosili 1,13 milijardi kuna te su prema istom razdoblju prošle godine smanjeni za oko 5,5 posto, dok su ukupni rashodi porasli za gotovo 8 posto, na 1,3 milijarde kuna. Grupu Uljanik čini ukupno osam ovisnih društava - osim pulskog brodogradilišta tu su još i tvrtke Uljanik Strojogradnja, Proizvodnja opreme, Poslovno-informacijski sustavi, Brodograđevni projekti, Financije i Standard, kao i riječko brodogradilište 3. maj. Uljanik je vlasnik riječkog brodogradilišta postao krajem lipnja ove godine kada je s državom potpisan Ugovor o prodaji i prijenosu dionica.

ZAGREB - Tvrtka Zvijezda iz sastava koncerna Agrokor u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila 14,18 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, što je porast od 56,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni su prihodi Zvijezde u tom razdoblju iznosili 747,6 milijuna kuna i smanjeni su 5,4 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 6,2 posto, na 726,3 milijuna kuna. Glavninu prihoda Zvijezde čine prihodi od prodaje koji su smanjeni za 5 posto, na 737,6 milijuna kuna. Iz Zvijezde napominju kako je na domaćem tržištu ostvareno 85 posto prihoda od prodaje, a u izvozu 15 posto. Glavna izvozna tržišta su BiH i Slovenija.

ROVINJ - Sedamdeset novih djelatnika zaposleno je u proteklom razdoblju u rovinjskoj Mirni d.d. sukladno procesu stabilizacije poslovanja i ulaganjima čime su stvoreni uvjeti za pojačanu proizvodnju, priopćeno je danas iz te tvrtke. Novi zaposlenici su s jučerašnjim danom započeli s radom i u drugoj smjeni, a trajanje rada u dvije smjene ovisit će isključivo o daljnjem pritjecanju osnovne sirovine odnosno srdele. Iz te tvrtke navode kako je Mirna u posljednje vrijeme uspješno stabilizirala svoje poslovanje, a ostvarena proizvodnja i prodaja sukladne su planiranim veličinama. Dodaju kamo je zatvoren i velik dio starih dugovanja dobavljačima, što je bio jedan od primarnih ciljeva restrukturiranja tvrtke koje je u tijeku. Rovinjska Mirna bavi se ulovom, konzerviranjem, dubokim zamrzavanjem i pripremanjem gotovih jela od morske ribe.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 9,4 milijuna kuna, a dionički indeks Crobex porastao je za 0,23 posto, na 1.766,22 boda, dok se indeks Crobex10 porastom vrijednosti za 0,21 posto vratio iznad razine od 1.000 bodova, odnosno na kraju dana je iznosio 1.000,01 bod. S prometom od 2,1 milijun kuna najtrgovanija je bila dionica HT-a, kojoj je cijena pala za 0,08 posto, na 169,75 kuna. Dionica Valamar Adria Holdinga protrgovano je za 1,8 milijuna kuna, a njima je cijena pala za 1,76 posto, na 152 kune. Dionicama Dalekovoda, uz 774,5 tisuća kuna prometa, cijena je narasla za čak 12,55 posto, na 27,80 kuna. Dalekovod je danas izvijestio o dva nova ugovora za poslove u Ukrajini ukupne vrijednosti od 29,6 milijuna eura. S padom cijene za čak 25,27 posto, na 4,88 kuna, izdvajaju se pak dionice Diokija, kojima je ostvareno oko 131 tisuće kuna prometa. Nagodbeno vijeća Financijske agencije danas je donijelo rješenje kojim se predlaže pokretanje stečajnog postupka nad Diokijem.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙