FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Pliva je danas otvorila novi pogon za proizvodnju suhih oralnih oblika lijekova na proizvodnoj lokaciji u Zagrebu, vrijedan više od 100 milijuna dolara. Novi pogon će, prema riječima predsjednika Uprave Plive Tihomira Oreškovića, omogućiti bitno povećanje Plivinih kapaciteta u proizvodnji tableta i kapsula i povećati izvoz, s obzirom da je najveći dio proizvoda namijenjen međunarodnim tržištima. Investicija vrijedna više od sto milijuna dolara, koja omogućuje otvaranje 200 radnih mjesta i povećava Plivine i Tevine kapacitete za dvije milijarde tableta godišnje ili za 25 posto, uz gradnju novih pogona obuhvaća i preseljenje postojećih pilot postrojenja za proizvodnju tableta u novi pogon te značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju sterilnih oblika lijekova. Orešković je najavio novo Plivino ulaganje od 20 milijuna dolara u proizvodnju sterilnih oblika lijekova koje će omogućiti proizvodnju injekcija koja djeluju mjesec dana, što bitno olakšava pacijentima, te otvaranje Tevina financijskog centra za Europu u Zagrebu. Govoreći na otvaranju novog pogona Plive predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao ja kako je uloga Vlade ispunjena ako nije previše stajala na putu realizaciji investicije te se nada da će budući ulagački projekti teći brže i trajati kraće.

ZAGREB - U Brodosplitu se moraju poštivati zakoni i radnička prava, ali i ovlasti i ciljevi vlasnika i poslodavca, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak upitan za komentar previranja u Brodosplitu. "Brodosplit neće uspjeti ako netko od njega kontinuirano pokušava napraviti incidentno poduzeće", rekao je Vrdoljak novinarima nakon otvaranja novog Plivinog pogona u Zagrebu. Kazao je da svi moraju sjesti za stol i smiriti tenzije te izvijestio da je jučer od vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka tražio da mu dokaže da ima posla za radnike. On je te dokaze dao, a ja ću ih provjeriti da vidim jesu li vjerodostojni, rekao je Vrdoljak. Ministar smatra ključnim da radnici imaju posla te da se redovito isplaćuju zarađene plaće i otpremnine. "Ako ima uposlenosti, mora biti plaća. Država svoje obveze ispunjava, poštujemo zakon i prema pravima radnika, ali i prema pravima poslodavca", rekao je Vrdoljak. Dodao je da svi koji misle da će Brodosplit opstati kao incidentna tvrtka u kojoj će se blokirati rad unutar sustava s bilo koje strane, neće uspjeti, te da će u tom slučaju rezultat biti likvidacija što nitko ne želi. Zato atmosferu treba smiriti, ozbiljno porazgovarati što su ciljevi i što su čije odgovornosti, poručuje Vrdoljak.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je danas da Vlada do kraja mandata Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) planira smanjiti prihode barem za isti iznos za koji je to učinila na početku mandata, odnosno za trećinu. Upitan nakon otvaranja novih Plivinih pogona je li afera izvlačenja novca iz HGK, za što je osumnjičena pročelnica ureda predsjednika HGK-a, konačno označila trenutak da se preispita uloga Komore i njezino financijsko poslovanje te što će Vlada učiniti, Vrdoljak je odgovorio da će napraviti ono što je Vlada odlučila na početku mandata. Tada je, kako je podsjetio, za trećinu smanjila prihode HGK odnosno rasteretila gospodarstvo za obveze prema Komori za 33 posto te istaknuo da je cilj do kraja mandata provesti barem još jedno takvo smanjenje. Dodao je pritom da Vlada ne želi funkcije koje Komora obavlja za hrvatsko društvo i gospodarstvo ukinuti u cijelosti jer Komora, kako je rekao, radi i dosta pozitivnih stvari. Dodao je da ne zna kad će više lopovi i kriminalci naučiti lekciju da se u Hrvatskoj više ne smije krasti i korumpirati.

ZAGREB - Hrvatski kamping se s porastom noćenja do kraja rujna ove godine od nešto malo više od 1 posto svrstao među uspješnije u Europi, dok je na Mediteranu na prvom mjestu s obzirom da se gotovo iz nijedne zemlje tog okruženja kamping nije ni približio lanjskim rezultatima, neslužbeni su podaci Europske federacije kamping organizacija (EFCO&HPA) koji se doznaju iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH). Na skupštini EFCO&HPA rečeno je i da su hrvatski kampovi uz njemačke (s porastom noćenja do kraja rujna od 1,5 posto) i nizozemske (na lanjskoj razini) zapravo jedini koji su u Europi ove godine zadržali stabilnost i čak lagano povećali noćenja. Porast noćenja od 1 posto do kraja rujna za hrvatske je kampove odličan rezultat s obzirom na lanjsku rekordnu godinu, a sličan postotak rasta mogao bi se, po procjenama KUH-a, zadržati i do kraja ove godine što bi bilo ukupno oko 17,5 milijuna noćenja.

ZAGREB - Ostvarenje proračuna u ovoj godini i najava strategije Vlade za sljedeće tri godine ne bude optimizam; očito je da Hrvatska neće zadovoljiti fiskalni kriterij deficita opće konsolidirane države od najviše 3 posto BDP-a, a vjerojatno ni kriterij odnosa javnog duga prema BDP-u od najviše 60 posto, te će ući u proceduru prekomjernoga deficita (EDP), koja bi mogla biti konačna prilika za uravnoteženje javnih financija, ističu analitičari Raiffeisen banke (RBA) u novom izdanju tromjesečne publikacije RBAnalize. U drugomu tromjesečju ove godine u RBA uočavaju pozitivna kretanja u gospodarstvu. U drugomu polugodištu analitičari RBA očekuju rast izvozne potražnje i pojačanu sklonost za investicije u proizvodnju razmjenjivih roba i usluga zbog početka oporavka u eurozoni. Uz stabilnu osobnu potrošnju u trećemu tromjesečju, najveći doprinos rastu BDP-a očekuju od povećanog izvoza usluga putem prihoda iz turističkih djelatnosti. U posljednjem ovogodišnjem tromjesečju očekuju i rast investicija te bi nakon pet godina gospodarstvo tehnički trebalo izaći iz recesije.

ZAGREB - Međunarodno udruženje proizvođača sladoleda (IICC) dodijelilo je Ledu nagrade za najbolji sladoled na svijetu - za tortu na štapiću od borovnice i bijele čokolade, te za najbolje komercijalno rješenje - za kampanju sladoleda Ledonardo, izvijestili su danas iz Leda. Osim tih Ledu su dodijeljena i dva druga mjesta za najbolje tehničko rješenje i najinovativniji proizvod za punjenje ugostiteljskog sladoleda, navodi se u priopćenju te tvornice sladoleda i smrznute hrane. Nagrade su predsjedniku Uprave Leda Tomislavu Kitoniću i direktoru marketinga i razvoja Dariju Vrabecu uručene na nedavno održanoj godišnjoj skupštini IICC-a u Norveškoj. Ledo time već četvrtu godinu osvaja nagrade na konferenciji IICC-a (International Ice Cream Consortium) za inovativnost i izvrsnost.

ZAGREB - Iako su oko podneva bili u blagom minusu, indeksi Zagrebačke burze i dalje se uspijevaju održati iznad razina s početka godine, no uz vrlo slab promet. Crobex indeks oko 12,00 sati bio u minusu 0,01 posto, na 1.764 boda. Nadomak je najniže ovogodišnje razine od 1.763 boda, na kojoj je bio na samom početku godine, tj. 2. siječnja. Crobex10 se spustio 0,15 posto, na 999 boda. To je njegova najniža razina od 3. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 986,9 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 1,15 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, 256.000 kuna. Cijena joj stagnira na 174 kune. Po likvidnosti slijedi dionica Ine, sa 186.300 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 4.050 kuna. U letargičnom trgovanju, promet iznad 100.000 kuna ostvaren je još i dionicom Belja, čija je cijena potonula nešto više od 4 posto, na 52 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago ojačala prema euru, za 0,03 posto, dok je na tjednoj razini prema euru oslabila za 0,11 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,616328 kuna. Kuna je na dnevnoj i na tjednoj razini ojačala prema švicarskoj i američkoj valuti, a oslabila prema britanskoj funti. Švicarski je franak na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a oslabio za 0,18 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, a u odnosu na tečajnicu od prošlog petka za 0,11 posto, dok je američki dolar na dnevnoj razini oslabio za 0,53 posto, a na tjednoj za 0,71 posto. Istodobno je pak britanska funta ojačala na dnevnoj razini za 0,28 posto, a na tjednoj za 0,65 posto. Srednji tečaj franka na tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,168566 kuna, dolara 5,563424 kune, a funte 9,018742 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙