FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BRUXELLES - Pitanje poslovnog odnosa između Ine i MOL-a trebaju riješiti te tvrtke, a ne politika, izjavili su u petak u Bruxellesu premijeri Hrvatske i Mađarske Zoran Milanović i Viktor Orban. "To pitanje trebaju riješiti te tvrtke, to nije političko pitanje", rekao je po završetku summita EU-a premijer Orban, dodajući da se treba pronaći rješenje "na način da se osigura mirni suživot ili mirni razlaz". Premijer Milanović je nakon toga, na pitanje kakav je njegov komentar na Orbanovu izjavu, odvojeno izjavio: "Mislim isto što i on". Dodao je da je to "nažalost postalo političko pitanje i samo slijepac može tvrditi da nije". "Ali, nećemo ga riješiti političkim, nego pravnim sredstvima", rekao je Milanović. Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i hrvatske vlade koja ima 44,84 posto udjela. Odnosi su dodatno zaoštreni nakon što su na inicijativu hrvatskog pravosuđa izdane Interpolova tjeralica i europski uhidbeni nalog za predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojega se dovodi u vezu s podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je u petak u Bruxellesu da bi se uskoro trebao potpisati memorandum o razumijevanju između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine za gradnju plinovoda od LNG terminala na Krku do Ukrajine. "To je trebalo biti potpisano danas u Bruxellesu, ali ne znam zašto ukrajinski premijer nije došao", rekao je premijer Milanović po završetku summita Europske unije. Milanović je dodao da će do potpisivanja doći uskoro, ali da neće biti u Kijevu, jer mađarska strana ne želi da se to tamo dogodi. "Tu je Hrvatska najfleksibilinija, nama je svejedno gdje će se potpisati, važno je samo da posao ide. To će se potpisati, ostaje samo pitanje hoće li biti na premijerskoj ili ministarskoj razini", rekao je Milanović. Projekt povezivanja budućeg LNG terminala na Krku s postojećim plinovodima, s odvojcima prema Sloveniji, Italiji i Mađarskoj, nalazi se na popisu 250 prioritetnih energetskih projekata od zajedničkog europskog interesa koji je prije desetak dana objavila Europske komisija i koji će moći računati na sredstva iz novog Instrumenta za povezivanje Europe za koji je u predstojećem sedmogodišnjem razdoblju namijenjeno 5,85 milijardi eura.

ZADAR - Turistički djelatnici na Danima hrvatskog turizma (DHT) u Zadru danas su se tradicionalno sreli s predstavnicima hrvatske Vlade koji su ih pozvali da nastave razvijati turizam i investirati, pa i korištenjem EU fondova, jer će to pomoći i ukupnom gospodarstvu, ali odgovor na ono što su ih najviše zanima - hoće li se promijeniti stopa PDV-a za turizam, nisu dobili. Uz ministra turizma Darka Lorencina, Vladu su predstavljali ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras te zamjenici ministara financija i graditeljstva Boris Lalovac i Željko Uhlir, pomoćnica ministra rada Tatjana Dalić te predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović. Lalovac je podsjetio na mjere koje je Vlada donijela za rasterećenje gospodarstva i turizma, od manjeg PDV-a ove godine do smanjenja zdravstvenog doprinosa i olakšica za reinvestiranje dobiti. Na upit predsjednika Sindikata turizma Eduarda Andrić zašto bi se PDV u turizmu opet povećavao (s 10 na 13 posto) te da to stvara i nepovjerenje investitora u državu, Lalovac je odgovorio da bi volio čuti jesu li sektoru dobro došle spomenute mjere, jer ako nisu mogu se i vratiti na prijašnje stanje. Smanjenjem PDV-a s 25 na 10 posto ove godine država je turizmu, po njegovim riječima, ostavila milijardu kuna za razvoj, od smanjenja zdravstvenog doprinosa oko 120 milijuna kuna, a sa svim mjerama prihodi države od turizma su ove godine 4 do 5 milijardi kuna manji.

ZAGREB - Uprava Hrvatske elektroprivrede (HEP) je na zahtjev svih kvalificiranih ponuditelja produljila rok za predaju obvezujućih ponuda u procesu izbora strateškog partnera za Termoelektranu (TE) Plomin C za šest mjeseci, odnosno do kraja travnja 2014. godine, izjavio je danas predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić. "Smatramo da je odluka racionalna i korisna, smatramo to dobrim znakom iz kojeg iščitavamo ozbiljnost ponuditelja. U stalnim smo kontaktima sa svim ponuditeljima i vidimo ozbiljnost u njihovoj namjeri da daju kvalitetnu i dobru ponudu", kazao je Šerić koji vjeruje da će do kraja roka, 30. travnja 2014. dobiti kvalitetne ponude. Rok za predaju obvezujućih ponuda istjecao je krajem ovog mjeseca, a produljenje su, objašnjavaju u HEP-u, tražili svi kvalificirani ponuditelji, odnosno sva tri konzorcija - talijanski Edison, južnokorejski KOSEP i japanski Marubeni. TE Plomin C, elektrana na ugljen snage 500 megavata (MW), investicija je koja se procjenjuje na 800 milijuna eura. Nakon što HEP krajem travnja iduće godine otvori ponude za Plomin C slijedi njihova evaluacija, kako tehničke tako i financijske strane, a nakon izbora i pregovora s preferiranim ponuđačem uslijedit će potpisivanje ugovora, što u HEP-u očekuju krajem 2014. ili početkom 2015. nakon čega se može krenuti u gradnju. Procjenjuju da bi Plomin C u komercijalnom radu bio 2019.

RIJEKA - Najbolju ponudu za kupnju pokretne imovine Brodogradilišta Kraljevica u stečaju od 17 milijuna kuna dao je Brodotrogir koji će, uplati li taj iznos, postati vlasnik dva doka i 20-ak dizalica te plovnih objekata, pristupnog mosta i ostale pokretne imovine kraljevičkog škvera i preseliti ih u trogirsko brodogradilište. Stečajna upraviteljica Marija Ružić potvrdila je za Hinu da je najpovoljniju ponudu dao Brodotrogir kazavši da su danas otvorene ponude još dviju tvrtki. Dalmont, koji je jedan od četiri potkoncesionara dijela brodogradilišta, ponudio je 16 milijuna kuna, a Metis 15 milijuna kuna. Na upit Hine, iz Brodotrogira su odgovorili da su im pokretnine koje kupuju potrebne za osnovnu djelatnost - gradnju brodova i remont. Brodogradilište Kraljevica u stečaju prodaje pokretnine brodogradilišta kao stečajnog dužnika i pokretnine na kojima država ima izlučno pravo u cjelini. Početna cijena bila je 14,9 milijuna kuna za dva doka i 20-ak dizalica te plovne objekte, pristupni most i splav za bojanje, strojeve i opremu po radionicama, radne strojeve i vozila, namještaj i pogonska dizala.

ZAGREB - Zaštitarske tvrtke pokreću osnivanje Komore Hrvatskog ceha zaštitara kako bi lakše promicale svoje interese u dijalogu sa sindikatima i državom, priopćeno je iz redakcije časopisa Zaštita. Predstavnici sedam zaštitarskih tvrtki, koje zajedno drže 65 posto tržišta s ukupno 70 posto zaposlenih, smatraju da je stanje na tržištu privatne zaštite katastrofalno i neodrživo. Upozoravaju da je udio zaštitarstva u ukupnom gospodarstvu iz godine u godinu sve manji iako je potražnja za zaštitarima veća nego prije. Ukupan prihod u djelatnosti lani je pao za 6,5 posto, dok je prosječna plaća u zaštitarstvu pala za 9,1 posto, na 3.001 kunu, a prosječna plaća čak je 45 posto manja od prosječne plaće u Hrvatskoj, žale se zaštitari. Smatraju da minimalni trošak satnice zaštitara treba biti 32,50 kuna. Glavnim problemima drže kriterij najniže cijene na javnim natječajima i nelojalnu konkurenciju. Stoga bitnim drže osnivanje zaštitarske komore koja bi trebala zastupati interese struke i biti socijalni partner u pregovorima s državom i sindikatima.

ZAGREB - Veljko Ostojić imenovan je predsjednikom Uprave Karisma Hotels Adriatic (KHA), izvijestili su iz te tvrtke. Bivši ministar turizma Veljko Ostojić s radom na čelu te kompanije započet će 1. studenoga. Dosadašnji predsjednik Uprave KHA Marinko Benić, u skladu s ranijim planom, prijeći će na poziciju člana Uprave zaduženog za financije i akvizicije društva. Karisma Hotels Adriatic zajednička je tvrtka poslovnih grupacija Karisma Resort International iz Meksika i koncerna Agrokor Ivice Todorića kojima se početkom svibnja ove godine pridružio i najveći svjetski organizator putovanja TUI Travel. KHA je od 6. lipnja vlasnik Hotela Koločep na otoku Kalamota u sklopu Elafitskih otoka kod Dubrovnika, ta je grupacija sredinom rujna poslala i pismo namjere za Hotel Živogošće, jednu od desetak turističkih tvrtki koje su u postupku predstečajne nagodbe, a spominje se i kao potencijalni ponuđač za Kupare.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 10,6 milijuna kuna, a Crobex je pao za 0,11 posto, na 1.764,10 bodova. Crobex10 smanjen je za 0,08 posto i ponovno je pao ispod 1.000 bodova, na 999,58 bodova. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 2,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,61 posto, na 169,95 kuna. Dionicama Euroherc osiguranja, kojima se trguje na multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) ostvaren je promet od 1,1 milijun kuna, a cijena im je porasla za čak 24,99 posto, na 2.500 kuna. U redovnom trgovanju, uz HT, promet veći od milijun kuna (od 1,1 milijun kuna) ostvaren je još dionicama Leda, uz porast cijene za 0,13 posto, na 7.960 kuna. Među trgovanijima na cijeni su izgubile dionice Ericssona Nikole Tesle za 0,41 posto, Zagrebačke banke 0,59 posto, Valamar Adria Holdinga za 1,78 posto, HUP-a Zagreb 2,62 posto, Đuro Đaković Holdinga 2,90 posto. S druge strane, cijene su porasle dionicama Atlantic grupe za 0,24 posto, Ine 0,87 posto, AD Plastika 1,15 posto, Ingre za 1,27 posto, Diokija za 14,24 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙