FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američka industrijska proizvodnja posustala je u rujnu pritisnuta padom proizvodnje računala i elektroničkih proizvoda, izvijestila je američka središnja banka. Industrijska je proizvodnja u prošlom mjesecu porasla slabašnih 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećana 0,5 posto, objavio je Fed. Iako na industriju u SAD-u otpada tek oko 12 posto gospodarskih aktivnosti, taj podatak zajedno s mlakim tempom zapošljavanja i slabašnom prodajom kuća navodi na zaključak da je gospodarski rast u trećem tromjesečju bio anemičan. Industrijsku je proizvodnju u rujnu zakočio 0,5-postotni pad proizvodnje računala i elektroničkih proizvoda. Proizvodnja električnih aparata također se smanjila, kao i proizvodnja nemetalnih mineralnih proizvoda. Automobilska proizvodnja porasla je 2,0 posto, što predstavlja snažno usporavanje u odnosu na 5,2-postotni rast u kolovozu. Energetski sektor oporavio se u rujnu nakon pet mjeseci uzastopnog pada i zabilježio je rast proizvodnje od 4,4 posto. Ukupno je proizvodnja u industriji, energetskom i rudarskom sektoru u rujnu povećana 0,6 posto u odnosu na kolovoz, pokazuje Fedovo izvješće.

BRUXELLES - Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) uputio je u ponedjeljak pisani upit Europskoj komisiji o tome što namjerava poduzeti kako bi financijski potpomogla ribarima da se prilagode novim odredbama uspostavljanja uravnoteženijeg odnosa između ribarske flote i raspoloživih ribljih resursa, kao i smanjenju ribarske flote, uz istovremeno osiguravanje radnih mjesta u priobalnim zajednicama. Europski parlament je prošli tjedan u prvom čitanju utvrdio svoj nacrt prijedloga pravila za dodjelu pomoći ribarima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U tom prijedlogu prihvaćen je i amandman prema kojem se potpore iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EMFF) neće dodijeljivati intenzivnoj akvakulturi lociranoj u zaštićenim područjima, čime bi se hrvatski uzgajivači stavili u neravnopravan položaj. Riječ je o stajalištu Europskog parlamenta na temelju kojega ulazi u pregovore sa zemljama članicama, koje o tome suodlučuju. Tek kada se postigne dogovor između Parlamenta i Vijeća, tekst zakona ide na konačno izglasavanje u Parlament. Picula je na plenarnoj sjednici prošlog tjedna upozorio da odredba o akvakulturi stavlja hrvatske uzgajivače u neravnopravan položaj, jer je Hrvatska zemlja s visokim stupnjem kakvoće mora i voda.

PEKING - Eurozona je izvan opasnosti, ali da bi napredovala mora restrukturirati svoj financijski sektor, poticati rast novim poslovnim modelima i izbjegavati protekcionizam, upozorio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Europske središnje banke (ECB). U govoru na gospodarskom forumu Azije i Europe u Pekingu pod Benoit Coeure zaključio je da se Europska unija nalazi na raskrižju. Jedan put pokazuje nam japansko iskustvo, a drugi istočnoazijska gospodarstva u nastajanju. Sada je vrijeme da se skoncentriramo, reformiramo i da počnemo rasti, dodao je. Cilj je ECB-ove procjene 128 najvećih banaka eurozone prije preuzimanja supervizorskih poslova veća transparentnost, identificiranje "potrebnih korektivnih mjera" i izgradnja povjerenja u sektor, rekao je Coeure. ECB je pozvao vlade da dogovore snažan jedinstveni mehanizam (SRM) za spašavanje odnosno likvidaciju posrnulih banaka. U osvrtu na šire gospodarstvo eurozone, Coeure je ustvrdio da bi prioritet država kod javnih ulaganja trebalo biti povećanje produktivnosti. Također bi trebale voditi računa o fleksibilnosti tržišta rada i tržišta roba i poticati ulaganja u nove poslovne modele.

RIM - Poslovna klima u Italiji u listopadu je blago pogoršana, čime je prekinuto tromjesečno razdoblje njezina poboljšanja, pokazali su najnoviji podaci talijanskog statističkog ureda Istata. Istatov indeks poslovnog povjerenja u listopadu je tako smanjen na 79,3 boda, s rujanskih 82,8 bodova. Najizrazitije pogoršanje poslovnog ozračja očitovali su sektori maloprodaje i usluga. S druge strane, optimizam se vratio među čelnike kompanija u sektoru industrije, gdje je poslovno povjerenje dosegnulo najviše razine od kolovoza 2011. godine. Indeks povjerenja među čelnicima kompanija u sektoru usluga smanjen na 74,7 bodova, nasuprot 79,9 bodova koliko je iznosio u rujnu. U sektoru maloprodaje spustio se s 91,8 na 89 bodova. Poslovna klima u sektoru prerađivačke industrije najugodnije je iznenadila, sa skokom odgovarajućeg indeksa na 97,3 boda, s 96,8 bodova u prethodnom mjesecu, objavio je statistički ured.

LONDON - Euro je danas blago oslabio prema dolaru u mršavoj trgovini na međunarodnim tržištima jer su ulagači nevoljko poduzimali veće poteze zbog mogućih intervencija Europske središnje banke, uz fokus na sutrašnji sastanak američke središnje banke Fed. Euro je tako skliznuo za 0,14 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3782 dolara. Prema jenu dolar je ojačao 0,22 posto, na 97,76 jena. Ulagači su neodlučni po pitanju kupovina eura jer ih brine da bi dužnosnici Europske središnje banke idućih dana mogli pokušati zauzdati njegov uzlet. Premda će dolar, po ocjeni analitičara, vjerojatno otežano dobivati prema euru i britanskoj funti, vjerojatno će jačati prema jenu. Dolaru pritom podršku pruža izgledno zadržavanje postojećih razlika u kamatnim stopama po američkim i japanskim državnim obveznicama, budući da će Fed s vremenom ipak početi smanjivati poticaje, dok japanska središnja banka nastavlja s vrlo popustljivom politikom.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙