FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB - Francuski ministar industrije Arnaud Montebourg oštro je kritizirao propise Europske unije o tržišnom natjecanju i državnoj pomoći, ocijenivši ih 'glupima' i zastarjelima i stoga štetnima za razvoj gospodarstva. Aktualni propisi za zaštitu tržišnog natjecanja kontraproduktivni su jer sprečavaju stvaranje europskih industrijskih šampiona, istaknuo je Montebourg u ekskluzivnom razgovoru za europski informativni portal EurActiv. Moramo nadići te zastarjele propise jer ne korespondiraju s globalnim gospodarstvom, poručio je. "Suzbijanjem državne pomoći Europa je utrla put balkanizaciji svojih kompanija. Takva je politika bila glupa i kontraproduktivna", istaknuo je. Takvu je ocjenu Montebourg potkrijepio primjerom Kine i SAD-a koji se ne ustručavaju poduprijeti svoje kompanije i zalažu se za državnu intervenciju u gospodarskim pitanjima. Podsjetio je pritom da su za vrijeme krize u eurozoni vlade ubrizgale u bankovni sektor 500 milijardi eura dok industrija "nije dobila ništa". EU je po njemu primijenio pogrešan recept za izlazak iz krize. "Fiskalne i monetarne politike Europske komisije su katastrofalne. Povećanje poreza i čekanje da kriza prođe nikad nije funkcioniralo", tvrdi francuski ministar. Predlaže da se umjesto toga gospodarske aktivnosti u Europi potaknu instrumentima monetarne politike. Tako zagovara niži tečaj eura kako bi se podupro izvoz i pokrenula industrija.

ZAGREB - Bugarski premijer Plamen Orešarski i drugi visoki bugarski političari kazali su da će preispitati produljenje zabrane prodaje zemljišta strancima do 2020., što je bugarski parlament usvojio ovaj tjedan, prenose europski mediji. "Odluka je bila rezultat političkih emocija, nije bila racionalna. Pronaći ćemo način da je preispitamo", rekao je Orešarski novinarima na rubu summita EU-a u Bruxellesu. Sergej Stanišev, bivši bugarski premijer i čelnik Stranke europskih socijalista (PES), ocijenio je također da je odluka bugarskog parlamenta bila "emocionalna" i "neizvediva". Također bivši bugarski premijer Bojko Borisov iznio je na sastanku Europske pučke stranke (EPP) sličnu ocjenu, kazavši da je bugarski parlament iznenada zahvatilo "kolektivno ludilo". Neočekivano visokom većinom glasova bugarski je parlament u utorak produljio razdoblje zabrane prodaje zemljišta strancima do 2020., unatoč upozorenjima Europske unije da bi to bilo kršenje njezina pristupnog ugovora.

LUDWIGSHAFEN - Najveća svjetska kemijska kompanija njemački BASF je izvijestila o snažnom skoku neto dobiti u trećem tromjesečju, potvrdivši godišnju prognozu. Između srpnja i rujna BASF je ostvario neto dobit od 1,1 milijardu eura, što je 18 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, navodi se u priopćenju. Prihodi su pak porasli 'mršavih' 1,5 posto, na 17,7 milijardi eura, a pogodili su ih nepovoljni valutni tečajevi. Izvršni direktor Kurt Bock ističe da je oštar pad vrijednosti valuta poput brazilskog reala i japanskog jena prema euru srezao prihode za 150 do 200 milijuna eura.

FRANKFURT - Njemačka telekomunikacijska tvrtka Deutsche Telekom je, u trenutku dok se množe diplomatski sporovi između SAD-a i Europe zbog navoda o špijuniranju, izrazila želju da njemačke telekomunikacijske tvrtke ostvare suradnju u zaštiti lokalnog prometa na internetu od stranih obavještajnih službi. Tek pokrenuta inicijativa, koja je na težini dobila nakon što je Njemačka u srijedu objavila da ima dokaze da je prislušivan mobitel kancelarke Angele Merkel, morat će proći složen put ako želi biti nešto više od pukog marketinškog trika. Temeljno je, međutim, da je inicijativa u suprotnosti s načinom funkcioniranja interneta u kojem globalni promet ide s mreže na mrežu bez obzira na državne granice. Ako će se više zemlja ograđivati do ostatka mreže to bi moglo dovesti do "balkanizacije" interneta i potkopati otvorenost i učinkovitost koji su internet učinili izvorom gospodarskog rasta, ocijenio je Dan Kaminsky, stručnjak za sigurnost na internetu iz SAD-a.

LONDON - Euro se danas na međunarodnim deviznim tržištima spustio s najviše razine u dvije godine prema dolaru jer su podaci o poslovnoj klimi u najvećem europskom gospodarstvu pokazali blago pogoršanje. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,14 posto i njime se trgovalo po 1,3780 dolara. Spustio se tako s najviše razine od studenog 2011., od 1,3833 dolara. Zelena je novčanica prema jenu ostala više-manje nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije i njome se trgovalo po 97,33 jena. Uteg jedinstvenoj valuti danas je bio najnoviji u nizu ne baš ohrabrujućih podataka iz gospodarstva eurozone. Nakon što je jučerašnji podatak londonskog Markita očitovao blago usporavanje aktivnosti u privatnom sektoru eurozone, Ifo indeks mogao bi potaknuti zabrinutost u vezi mogućeg utjecaja snažnog eura na izvoz.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙