FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Američki su poslodavci u rujnu otvorili manje radnih mjesta nego što se očekivalo, pokazali su danas podaci vlade u Washingtonu koji su objavljeni s oko dva tjedna zakašnjenja zbog blokade državnih službi. U prošlom je mjesecu u SAD-u tako neto otvoreno 148 tisuća novih radnih mjesta, izvijestilo je ministarstvo rada. Analitičari su očekivali 180 tisuća novih radnih mjesta. Ujedno je revidiran podatak za kolovoz koji sada pokazuje neto 193 tisuće novootvorenih radnih mjesta ali se zajedno s revidiranim podatkom za srpanj ukupan broj otvorenih radnih mjesta u ta dva mjeseca penje za samo devet tisuća u odnosu na dosadašnje procjene ministarstva. Dodatnu sjenu na tempo zapošljavanja u prošlom mjesecu baca i podatak da je u privatnom sektoru neto otvoreno svega 126 tisuće novih radnih mjesta dok na javni sektor otpada njih 22 tisuće. Stopa nezaposlenosti kliznula je pak na 7,2 posto, sa 7,3 posto koliko je iznosila u kolovozu. Ukupno je u prošlom mjesecu bez posla bilo 11,3 milijuna Amerikanaca.

ZAGREB - Europska komisija usvojit će idući mjesec dugo očekivani prijedlog da se državama članicama dopusti da zabrane plastične vrećice, a da pritom ne krše pravila zajedničkog tržišta, pišu europski mediji. Komisija je do sada smatrala da su takve zabrane nezakonite. Po nacrtu prijedloga, zakon će pozvati države članice da poduzmu mjere kako bi smanjile uporabu plastičnih vrećica debljine manje od 50 mikrona. No, one će moći birati kako će to učiniti. Opcije uključuju ekonomske mjere poput poreza i nameta i marketinško ograničavanje poput zabrana. Komisija bi prijedlog trebala usvojiti 15. studenoga. Po procjenama Europske komisije, svaki europski građanin iskoristi u prosjeku 500 plastičnih vrećica na godinu, većinom samo jednom. Mnoge na kraju završe u oceanima gdje uzrokuju veliku štetu. Stručnjaci smatraju da su dobra alternativa za plastične vrećice platno za vreće i pamuk jer se u proizvodnji papirnatih vrećica koriste razne kemikalije.

SOFIJA - Neočekivano visokom većinom glasova bugarski je parlament u utorak produljio razdoblje zabrane prodaje zemljišta strancima do 2020. godine, što bi moglo izazvati sankcije EU-a Bugarskoj. Za produljenje zabrane, koja je prema dosadašnjem zakonu vrijedila do siječnja 2014., glasovao je 141 zastupnik, 38 ih je bilo protiv a 12 je bilo suzdržano. Parlament je time dao nalog vladi da izradi odgovarajući zakon. "Bugarska će izgubiti ugled", komentirao je nakon glasovanja predsjednik parlamenta, socijalist Mihael Mikov. Moguće produljenje roka zabrane prodaje zemljišta građanima EU zahtijeva izmjenu pristupnog ugovora s EU, upozorio je predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Janaki Stoilov. Dok je u bugarskom parlamentu trajala rasprava o zabrani, glasnogovornica Europske komisije Chantal Hughes izjavila je kako EK očekuje od Bugarske da sukladno pristupnom ugovoru dopusti mogućnost kupovine zemlje strancima. U suprotnom, Bugarskoj prijete sankcije, rekla je Hughes podsjećajući da je Europska komisija odbila sličnu inicijativu u Rumunjskoj.

PARIZ - Francuska je u utorak optužila Njemačku da neprihvatljivim dampingom plaća pridonosi krizi u francuskoj mesnoj industriji. Pariz je pod pritiskom nakon što je veliki proizvođač Gad ovog mjeseca najavio otpuštanje odnosno prebacivanje u druge pogone gotovo 900 radnika. Peradarski div Doux prošle je godine objavio insolventnost i otpustio oko tisuću radnika a njegov glavni konkurent Tilly-Sabco, koji zapošljava 340 radnika, smanjio je početkom ovog mjeseca proizvodnju za 40 posto. "Naše klaonice zatvaraju se jedna za drugom između ostalog i zato što Njemačka zapošljava radnike čija je mjesečna plaća 400 eura", kazao je u razgovoru za pariški dnevnik Le parisien ministar industrije Arnaud Montebourg. "Pitanje njemačkih plaća stvarni je problem. Obuzdavanja rasta plaća je u redu, ali nepravedni je damping plaća neprihvatljiv", naglasio je Montebourg. U francuskoj mesnoj industriji smatraju da njemačka konkurencija jeftino zapošljava radnike iz istočne Europe dok francuske poslodavce ograničava institut minimalne plaće. Tako su u Francuskoj bruto troškovi rada po satu, uključujući doprinose na plaće, u 2012. iznosili u prosjeku 34,2 eura, u usporedbi s 30,4 eura koliko su iznosili u Njemačkoj, pokazuju podaci Eurostata.

PARIZ - Njemačka i Francuska trebale bi razmotriti mogućnost uspostave zajedničkog tržišta pričuvnih kapaciteta za proizvodnju električne energije kako bi se smanjili pritisci koje izazivaju fluktuacije u proizvodnji iz obnovljivih izvora i sve starija infrastruktura, kazao je danas čelnik njemačkog energetskog diva E.ON-a. Takav sustav značio bi da bi se elektroenergetskim kompanijama plaćala i dostupnost njihovih proizvodnih kapaciteta u razdobljima najveće potražnje a ne samo proizvedena struja, pri čemu bi francusko-njemački sustav proširio takvu ideju na obje zemlje. Francuska već krenula s uspostavom svojevrsnog tržišta kapaciteta kako bi osigurala dostatne količine električne energije. Njemačko industijsko udruženje (BDEW) objavilo je također kako novi sustav tržišta električne energije treba uspostaviti najkasnije do 2015. godine, kako bi se olakšao prijelaz na veći udio obnovljivih izvora energije, no vlada u Berlinu zasad ne poduzima ništa.

ATENA - Grci su danas u prosjeku gotovo 40 posto siromašniji no što su bili 2008. godine, sugeriraju podaci državnog statističkog ureda, razotkrivajući posljedice teške recesije i vladinih mjera štednje. U razdoblju od drugog tromjesečja 2008. do drugog tromjesečja 2013. bruto raspoloživi dohoci smanjili su se 29,5 posto, objavio je danas ELSTAT. Ako se tome doda kumulativni rast potrošačkih cijena u promatranom razdoblju, pad se približava stopi od 40 posto. Grčka se trenutno spori s međunarodnim zajmodavcima, Europskom unijom i MMF-om oko visine proračunskog manjka u idućoj godini. Razlike u procjenama potaknule su glasine da će Atena, koja je inače odbacila paušalna smanjenja plaća i mirovina, možda biti prisiljena usvojiti nove mjere štednje.

LONDON/NEW YORK - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima nakratko zabilježio najnižu razinu prema euru u posljednje gotovo dvije godine nakon što je objavljeno da je u rujnu u Sjedinjenim Državama otvoreno samo 148 tisuća novih radnih mjesta. U takvim je okolnostima euro nakratko dosegnuo 1,3748 dolara, najvišu razinu od sredine studenoga 2011. godine. Potom se njime trgovalo po 1,3733 dolara, što znači da je ojačao oko 0,4 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Dolar se istodobno prema jenu nakratko spustio i do 97,86 jena, da bi se potom stabilizirao na 98,39 jena, što znači da je prema prethodnom zatvaranju ojačao za 0,2 posto

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙