FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone u listopadu su porasle četvrti mjesec zaredom, premda su blago posustale u usporedbi s mjesecom ranije, potvrđujući da je oporavak još uvijek spor i na krhkim temeljima, pokazali su podaci londonskog Markita. Sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje ta istraživačka tvrtka a obuhvaća proizvodni i uslužni sektor 17-člane eurozone, u listopadu je skliznuo na 51,5 bodova, s 52,2 boda u prethodnom mjesecu, što je bila njegova najviša razina u 27 mjeseci. Time je potvrđena Markitova preliminarna procjena za listopad. Indeks PMI drži se već četvrti mjesec zaredom iznad 50 bodova i time pokazuje da aktivnosti rastu. Vrijednosti indeksa ispod te razine upućuju na njihov pad. U Markitu primjećuju da je rast aktivnosti zabilježen na široj osnovi unutar zone primjene jedinstvene europske valute, uz naznake blagog usporavanja aktivnosti u dva najveća gospodarstva. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, zabilježen je tako najslabiji rast u posljednja tri mjeseca, dok je u Francuskoj bio tek neznatan. U ostatku eurozone aktivnosti su blago porasle treći mjesec zaredom, prvi puta od 2011.

MADRID - Španjolska stopa nezaposlenosti blago se smanjila u trećem tromjesečju, na 25,98 posto, pokazali su službeni podaci objavljeni u četvrtak. Broj nezaposlenih građana smanjio se u promatranom razdoblju za 72.800, na 5,9 milijuna, čime se stopa nezaposlenosti smanjila u odnosu na prethodno tromjesečje kada je iznosila 26,26 posto, pokazalo je izvješće državnog statističkog ureda. Nezaposlenost se tako smanjila drugo tromjesečje zaredom, nakon što je početkom godine dosegnula vrhunac od preko 27 posto. Novoobjavljeni podaci dodatna su potvrda da je dvogodišnja kriza konačno dotaknula dno. Jučer je središnja banka objavila da je Španjolska u trećem tromjesečju izašla iz recesije, uz slabašan 0,1–postotni rast aktivnosti. Vlada premijera Rajoya prognozira da će se gospodarstvo ove godine smanjiti za 1,3 posto da bi u 2014. uslijedio oporavak, uz stopu rasta od 0,7 posto. Pozitivni podaci iz Španjolske nadovezuju se na naznake oporavka u ostalim europskim zemljama pogođenim financijskom krizom, kao što su Grčka, Irska i Portugal.

LONDON - Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever izvijestio je danas o sporijem rastu prodaje u trećem tromjesečju zbog prigušene potražnje na tržištima u nastajanju na koju nepovoljno utječe usporavanje gospodarskih aktivnosti. Britansko-nizozemski proizvođač sladoleda Ben & Jerry i proizvoda za njegu kože Dove upozorio je u rujnu na pojačano usporavanje rasta u zemljama kao što su Indonezija, Brazil i Vijetnam, prognoziravši rast temeljne prodaje od samo tri do 3,5 posto. Danas su izvijestili da su u trećem tromjesečju povećali prodaju za 3,2 posto, u odnosu na njezino 5-postotno povećanje u prethodna tri mjeseca. "Bez sumnje to je slabo tromjesečje", kazao je financijski direktor Jean Marc Huet. Unilever ostvaruje oko polovice godišnje prodaje na tržištima u razvoju i tržištima u nastajanju. Ta činjenica pritisnula mu je cijene dionica, dijelom i zato što su slabe valute na tržištima u nastajanju, poput indijskog, pritisnule tamošnju potražnju. Kompanija je priopćila da u četvrtom tromjesečju očekuje oporavak prodaje zahvaljujući novim proizvodima.

STOCKHOLM - Švedski proizvođač mobilne telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je danas da su mu prihodi u trećem tromjesečju blago pali pod utjecajem nepovoljnih valutnih tečajeva. Prihodi su tako u promatranom razdoblju smanjeni tri posto, na 53 milijarde švedskih kruna. Ako se prilagode za utjecaj nepovoljnih valutnih tečajeva, bilježe isti postotni rast. "Trenutno svjedočimo pritisku na prihode", konstatirao je izvršni direktor i predsjednik uprave Hans Vestberg, navodeći kao glavne razloge nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva, smanjenu aktivnost u Japanu i sazrijevanje dvaju velikih projekata u Sjedinjenim Državama. Prihodi ključnog odjela za mobilne mreže koji ostvaruje više od polovice prihoda kompanije porasli su četiri posto, prilagđeni za valutne razlike, što je njihov najslabiji rast u godini dana. U prethodna tri tromjesečja kretali su se u rasponu od sedam do devet posto. Dobit prije kamata i poreza (EBIT), uključujući i zajednička ulaganja, uvećana je 36 posto, na 4,2 milijarde švedskih kruna. Bruto marža iznosila je 32,0 posto, u odnosu na 30,4 posto koliko je iznosila u prošlogodišnjem trećem tromjesečju.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na londonskom tržištu ispod razine od 108 dolara za barel zahvaljujući pozitivnim gospodarskim podacima iz Kine, koji su potisnuli u drugi plan nastavljeno gomilanje zaliha u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 107,79 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu većem od dva dolara nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo snažan skok zaliha. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 42 centa višoj cijeni, od 97,28 dolara. U drugom po veličini svjetskom potrošaču Kini val novih narudžbi u listopadu potaknuo je najveći skok aktivnosti u industrijskom sektoru u sedam mjeseci, prema preliminarnom istraživanju britanske banke HSBC. Taj je podatak potvrdio stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Markit/HSBC-ov preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za kineski industrijski sektor listopadu je iznosio 50,9 bodova, u odnosu na 50,2 boda koliko je prema zaključnom izračunu iznosio u rujnu. To je ojačalo izglede za globalnu potražnju za naftom.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Dionice rudarskih i automobilskih kompanija podigle su u četvrtak europske burzovne indekse nakon što su objavljeni ohrabrujući podaci iz Kine. Londonski FTSE porastao je 0,51 posto na 6.706 bodova, frankfurtski DAX za 0,59 posto na 8.982 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,26 posto i iznosio 4.274 boda. Rudarske dionice porasle su u prosjeku 0,6 posto nakon što je preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za Kinu koji izrađuju kompanija za prikupljanje i obradu podataka Markit i banka HSBC dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci. Analitičari Societe Generalea bili su ipak oprezni u ocjeni podataka iz Kine, ustvrdivši da će političari, nakon što se rast stabilizira, ponovno preusmjeriti pažnju na upravljanje rizicima. "Vodstvo i dalje želi smanjiti razinu zaduženosti u gospodarstvu, što je glavni argument za našu ocjenu da razdoblje usporavanja aktivnosti još ni izdaleka nije završeno", navode u bilješci. Dionice automobilskih kompanija porasle su u prosjeku za 1,2 posto. Nordijske banke DNB i SEB, švicarska industrijska grupa ABB i najveća svjetska tvrtka za oglašavanje WPP također su dobili na vrijednosti nakon objave tromjesečnih rezultata.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjavaju slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati američkih kompanija i mogućnost zaoštravanja monetarne politike u Kini. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,8 posto. U Australiji su cijene blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 posto, nakon što je jučer potonuo 0,9 posto. Od početka jutrošnjeg trgovanja na azijskim su burzama cijene dionica u minusu jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata velikih američkih kompanija. Gubici na azijskim tržištima ponešto su smanjeni nakon vijesti da je aktivnost u kineskom industrijskom sektoru u listopadu ojačala najviše u posljednjih sedam mjeseci. No ulagače zabrinjava rast kamata na kineskom međubankarskom tržištu novca jer tamošnja središnja banka već treći dan zaredom nije ubrizgala svježi novac, što se tumači zabrinutošću vlasti zbog rasta rizičnih kreditnih plasmana, pa ne kane poticati taj trend.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon četiri dana neprestanog rasta, jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Dow Jones oslabio je 54 boda, ili 0,35 posto, na 15.413 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,47 posto, na 1.746 bodova, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 3.907 bodova. Pad S&P 500 indeksa s rekordne razine posljedica je ne baš impresivnih kvartalnih rezultata kompanija. Izvješća Caterpillara i Boeinga pokazuju koliko je nejasna slika poslovanja. Caterpillar je u trećem tromjesečju ostvario manju dobit nego što se očekivalo i smanjio procjene budućih rezultata, već treći puta ove godine, pa je cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije potonula više od 6 posto. S druge strane, cijena Boeinga skočila je više od 5 posto jer je dobit tog proizvođača zrakoplova porasla i jer je kompanija povećala procjene daljnjih rezultata.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙