FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Skupina međunarodnih zajmodavaca objavila je da su do kraja srpnja ove godine poduprli posustala gospodarstva jugoistočne i srednje Europe s ukupno 16 milijardi eura, plasiravši nešto više od polovine iznosa koji su najavili prije gotovo godinu dana. Gospodarski rast u srednjoj i jugoistočnoj Europi posustao je 2012. u prvom redu zbog recesije u eurozoni, a dodatni je problem za zemlje u regiji bio i ograničen priljev privatnog kapitala, podsjećaju Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB) i Svjetska banka u najnovijem izvješću. Stoga su međunarodni zajmodavci u studenom prošle godine objavili da će 2013. i 2014. u tu regiju uložiti ukupno 30 milijardi eura u sklopu "zajedničkog plana djelovanja za rast u srednjoj i jugoistočnoj Europi". EIB je tako prema izvješću od najavljenih 20 milijardi eura dosada uložio 10,5 milijardi, Svjetska banka 3,1 milijardu eura, od ukupno najavljenih šest milijardi, a EBRD 2,5 milijardi eura, od obećane četiri milijarde. I u idućoj godini zajmodavci će se fokusirati na podupiranje krhkog gospodarskog rasta, posebno kroz olakšano kreditiranje malih i srednjih poduzeća. Najavljuju i financiranje infrastrukturnih i energetskih projekata i strukturnih reformi usmjerenih na poboljšanje konkurentnosti zemalja srednje i jugoistočne Europe.

BUDIMPEŠTA - Guverner Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi upozorio je mađarskog premijera Viktora Orbana da ne prisiljava banke na konverziju velikih portfelja kredita u stranoj valuti u one u mađarskim forintama, objavio je austrijski dnevnik Der Standard na svojoj internetskoj stranici. Draghi je takvo upozorenje uputio u svojstvu čelnika Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB), kazao je guverner austrijske središnje banke Ewald Nowotny na rubu redovnih godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, a prenio austrijski dnevnik u internetskom izdanju. ECB-ov čelnik upozorio je da bi jednostrane mjere Mađarske mogle ubrzati pad kreditiranja, uz posljedične negativne učinke po stabilnost i rast. Mađarska vlada dala je bankama rok do 1. studenoga da iznesu prijedloge rješenja problema s deviznim kreditima temeljene na konzultacijama sa zajmoprimcima. Ako ih ne dostave u zadanom roku, iz mađarske će vlade, kako su najavili, poduzeti jednostrane mjere. Jeftini krediti iskazani u švicarskim francima nekoć su bili najpopularniji proizvod za kreditiranje građana u Mađarskoj, da bi potom forinta oslabjela, što je izazvalo povećanje rata kredita i dovelo mnoga kućanstva na rub bankrota.

LONDON - Velika Britanija mora ostati u Europskoj uniji, pokazalo je danas objavljeno istraživanje raspoloženja među britanskim proizvođačima. Britansko lobističko udruženje proizvođača EEF objavilo je da je 85 posto ispitanika u anketi kazalo da će glasovati za ostanak Britanije u EU. "Velika Britanija mora ostati u Europskoj uniji bez 'ali' i 'ako', poručili su britanski proizvođači premijeru Davidu Cameronu i stranačkim čelnicima u danas objavljenom izvješću i istraživanju". Cameron, čija konzervativna stranka predvodi koalicijsku vladu s liberalnim demokratima, obećao je vratiti neke ovlasti koje je London prebacio na Bruxelles i zatim predstaviti građanima novu varijantu britanskog članstva na referendumu o britanskoj budućnosti u EU najkasnije krajem 2017. Izvršni direktor EEF-a Terry Scuoler upozorava pak da je članstvo u EU ključno za razvoj poslovanja britanskih proizvođača i za investicijske planove. Britanija se ne smije kockati sa svojom budućnošću u Europi. Ulozi su ogromni", rekao je Scuoler. Rasprava se mora usmjeriti na to kako možemo potaknuti Europu da podržava radna mjesta, rast i bolji životni standard, pojasnio je.

PARIZ - Dionice francuske automobilske grupe PSA Peugeot Citroen potonule su jutros zbog glasina o dokapitalizaciji i pregovorima o povezivanju s jednom kineskom tvrtkom. Nakon objave medijskih napisa o dokapitalizaciji dionice su zaronile 9,42 posto. Medijska izvješća navode na zaključak da bi se kineska kompanija Dongfeng i francuska država mogle predbilježiti na 1,5 milijardi eura vrijedne dionice PSA. Takvo povećanje broja dionica razvodnilo bi vrijednost udjela aktualnih dioničara i to je potaknulo pad njihove cijene na tržištu. Ukupna vrijednost nove novčane injekcije trebala bi prema aktualnim glasinama iznositi tri milijarde eura. PSA nije objavio da će prikupljati kapital, ponavljajući tek da pregovaraju s "različitim partnerima" ali da niti jedan od projekata nije "u zreloj etapi u ovom trenutku". Automobilska je grupa u teškoćama koje pokušava riješiti opsežnim restrukturiranjem, popraćenim ukidanjem radnih mjesta i zatvaranjem postrojenja. Peugeot se već povezao s američkim automobilskim divom General Motorsom u pokušaju da razvije novu poslovnu strategiju.

LONDON - Cijene nafte pale su danas na londonskom tržištu budući da investitori čekaju početak pregovora o iranskom nuklearnom programu, a približavanje roka kada američka vlada više neće moći servisirati financijske obveze potpiruje strah za naftnu potražnju. Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte spustila 20 centi, na 111,08 dolara. U SAD-u se barelom trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 102,47 dolara. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je odvojeno na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,15 dolara, što znači da je bila 46 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

LONDON - Dolar je danas oslabio na međunarodnim deviznim tržištima zbog opreza ulagača koji strahuju da u Sjedinjenim Državama vjerojatno neće biti postignut dogovor o podizanju limita zaduživanja do kraja ovoga tjedna kada ističe rok za primjenu izvanrednih mjera. U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao gotovo 0,4 posto, na 1,3595 dolara. U sličnom postotku dolar je bio na gubitku i prema švicarskom franku, oslabivši 0,36 posto, na 90,64 švicarskih centima. Prema jenu se američka valuta donekle stabilizirala, nakon početnih gubitaka, te se njome trgovalo po 98,12 jena, što znači da je u plusu 0,05 posto u odnosu na zatvaranje u prijašnjem trgovanju. Analitičari kažu da su ulagači na oprezu i da ne žele poduzimati veće poteze, ni u smislu kupovina, a ni prodaja, s obzirom da postoji mogućnost da se dogovor o limitu postigne u zadnji tren, što bi moglo potaknuti uzlet dolara.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙