FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Svako kućanstvo u Europskoj uniji ima od sada pristup širokopojasnom internetu zahvaljujući satelitima koji to omogućuju ondje gdje nema fiksnih veza, objavila je u četvrtak Europska komisija. Satelitski priključci sada su dostupni u svih 28 zemalja, što znači da se svaki stanovnik Europske unije može pretplatiti na njih, uključujući tri milijuna stanovnika kojima fiksne i mobilne širokopojasne mreže dosad nisu bile dostupne, priopćila je Komisija. Ljudi koji žive u udaljenim planinskim predjelima, koji do sada nisu bili pokriveni fiksnim ili mobilnim mrežema, moći će se pretplatiti na satelit po cijeni od deset eura, a morat će nabaviti i satelitsku antenu koja prosječno stoji 350 eura. Povjerenica za digitalne tehnologije Neelie Kroes izjavila je da je time ispunjen jedan od glavnih ciljeva digitalne agende za Europu. Zahvaljujući dodatnoj pokrivenosti koju omogućuju satelitske širokopojasne usluge postignut je cilj da širokopojasne usluge u 2013. budu dostupne svima. To je sjajno postignuće za sve građane Europe, rekla je Kroes.

BRUXELLES - Promet je temelj europskoga gospodarstva. Bez dobrih prometnih veza Europa neće rasti ni napredovati. Novom će se infrastrukturnom politikom EU-a uspostaviti snažna europska prometna mreža u svih 28 država članica radi promicanja rasta i konkurentnosti. Njome će se povezati Istok sa Zapadom te će sadašnja rascjepkana prometna mreža postati uistinu europskom, izjavio je povjerenik za promet Siim Kallas. Financijska sredstva za prometnu infrastrukturu utrostručit će se za razdoblje 2014. – 2020. i iznositi 26 milijardi eura. Novu osnovnu prometnu mrežu podupirat će sveobuhvatna mreža putova koji će se uključivati u osnovnu mrežu na regionalnoj i nacionalnoj razini. Tom sveobuhvatnom mrežom osigurat će se potpuna pokrivenost EU-a i dostupnost svih regija. Cilj je osigurati da postupno, do 2050., velika većina europskih građana i poduzeća od te sveobuhvatne mreže ne bude udaljena više od 30 minuta. "Europski novac je na stolu, a na državama članicama je da izrade konkretne projekte", rekao je Kallas. Europska komisija je u četvrtak objavila nove karte na kojima je prikazano devet glavnih koridora koji će biti okosnica za promet unutar europskog jedinstvenog tržišta.

MADRID - U svijetu je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno rekordnih 747 milijuna stranih turističkih dolazaka, što je 38 milijuna ili 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, čemu su najviše pridonijeli porasti u Europi, Aziji, na Pacifiku i Bliskom istoku. Podaci su to iz najnovijeg izdanja svjetskog barometra Svjetske turističke organizacije-UNWTO. Podatke iz barometra prati i procjena stručnjaka da će se i do kraja ove godine u svjetskom turizmu zadržati pozitivan trend, tim više što su rezultati za prvih osam mjeseci nadmašili prognoze i očekivanja. Komentirajući te rezultate glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai istaknuo je da turizam u svijetu unatoč daljim previranjima u ekonomijama brojnih zemalja i padu drugih sektora i dalje bilježi iznadprosječne rezultate nudeći vitalne mogućnosti za zapošljavanje, investicije i razvoj lokalnih gospodarstava. To posebno važnim smatra za Europu, gdje je turizam stabilan izvor rasta zaposlenosti. Europu je u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo 5 posto ili oko 20 milijuna više stranih turista nego lani, a tu stopu rasta u UNWTO-u ocjenjuju vrlo dobrom s obzirom da je Europa tradicionalno najposjećenija regija u svijetu.

BRUXELLES - Štednja nametnuta južnim europskim državama ima kao posljedicu smanjenje europske pomoći razvoju, koja je 2012. odgovarala razini iz 2007., upozoravaju europske nevladine organizacije. Prošle godine pomoć EU-a razvoju u svijetu iznosila je 50,6 milijarda eura ili 0,39 posto bruto nacionalnog dohotka, što je četiri posto manje nego godinu dana prije, po izvješću europske konfederacije Concord, koja okuplja 1600 nevladinih organizacija za pomoć razvoju u svijetu. Pomoć razvoju smanjilo je ili zadržalo na istim razinama 19 država članica. Najviše su je smanjile države koje su najteže pogođene krizom - Španjolska za 49 posto, Italija 34 posto, Cipar 26 posto i Grčka 17 posto. Poboljšanja se ne očekuju ni 2013.-2014., po Concordu, koji ocjenjuje da će pomoć razvoju u najboljem slučaju doseći 0,43 posto bruto nacionalnog dohotka. Tim tempom, nedostajat će 36 milijarda eura da EU ispuni svoj milenijski cilj po kojem bi 2015. za razvoj trebala izdvojiti 0,7 posto bruto nacionalnog dohotka. Samo Danska, Luksemburg i Švedska već su ostvarili ili premašili taj cilj, a ove bi im se godine trebala pridružiti Velika Brianija.

LONDON/NEW YORK - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema drugim vodećim svjetskim valutama jer su ulagači fokus preusmjerili učincima fiskalne blokade na američko gospodarstvo, nakon što je u posljednji čas postignut dogovor o podizanju dopuštenog zaduživanja i otklonjena proračunska kriza. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru poskočio 0,95 posto, na 1,3662 dolara, što je njegova najviša razina od veljače ove godine. Na sličnom postotnom gubitku dolar je bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 97,83 jena. Dodatni uteg dolaru bile su vijesti iz kineske agencije za kreditne rejtinge Dagong koja je snizila rejting SAD-a na A- s A te zadržala negativnu prognozu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙