FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u dogovor u SAD-u podigle europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak, poduprte naznakama da bi čelnici u Washingtonu uskoro mogli postići dogovor kojim bi se otklonila opasnost da SAD ne može uredno servisirati svoje obveze.

Londonski FTSE porastao je 0,88 posto na 6.560 bodova, frankfurtski DAX za 0,78 posto na 8.786 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,64 posto i iznosio 4.250 bodova.

Pozitivni signali iz jučerašnjih razgovora demokratskih i republikanskih lidera u američkom Senatu potpirili su nadu da bi dogovor o proračunu i zaduživanju uskoro mogao biti postignut a državne službe ponovo otvorene, što je podiglo cijene dionica na tržištima širom svijeta.

U Washingtonu se trenutno razmatra plan koji predviđa prekid djelomične blokade države i blago podizanje granice zaduživanja, kako bi se podmirile potrebe države za zaduživanjem najmanje do sredine veljače 2014.

Raspoloženje na tržištu podiglo je i najnovije istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW koje je pokazalo da se raspoloženje njemačkih analitičara i ulagača poboljšalo u listopadu zahvaljujući naznakama da je gospodarstvo eurozone prošlo najgori dio krize.

Najveći su dobitnici danas na tržištu bile rudarske dionice, pa su tako cijene dionica kompanije Rio Tinto porasle za 3,7 posto, a BHP Billitona za 1,6 posto.

"Svi se slažu da će cijene dionica rasti, svi vjeruju da će sporazum u Washingtonu biti postignut pa je možda već i uračunat u cijene", sažima današnje raspoloženje na tržištu Guillaume Dumans iz 2Bremansa.

"Bio sporazum postignut ili ne, američki je dug i dalje ogroman pa bismo s obzirom na sadašnji prekomjerni optimizam mogli uskoro svjedočiti padu cijena dionica", dodaje.

Suprotno trendu, britanski proizvođač luksuzne robe Burberry Group izgubio je na vrijednosti pet posto nakon odlaska dugogodišnje čelnice Angele Ahrendts u Apple.

Ulagači će u idućim danima pratiti poslovne rezultate američkih kompanija kao što su Citigroup, Intel, Johnson & Johnson i Yahoo.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,26 posto na 14.441 bod.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙