FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

STOCKHOLM/ZAGREB - Međunarodna agencija Standard & Poor's (S&P) danas je izvijestila da je stavila na razmatranje važeći rejting mađarske naftne kompanije MOL za dugoročno zaduživanje 'BB+' radi mogućeg smanjenja, navodeći kao razlog sukob s hrvatskom vladom oko strateških pitanja vezanih za hrvatsku INA-u. Odluka odražava utjecaj na MOL potencijalne prodaje dijela ili cijelog udjela u INA-i, kao i utjecaj mogućeg pogoršanja MOL-ova poslovnog okruženja u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju S&P-a.

BEOGRAD - Srbija bi mogla dobiti i dodatni zahtjev u pregovaračkom procesu o članstvu u Europskoj uniji (EU) ukoliko do kraja godine ne odobri uvoz cigareta iz Hrvatske po povlaštenim tarifama koje su važile dok je ona bila članica CEFTA-e, izvijestila je u petak iz Bruxellesa agencija Tanjug pozivajući se na izvore u EU. Riječ je o godišnjoj kvoti od 1.625 tona cigareta iz Tvornice duhana Rovinj, za koje se, po osnovu sporazuma CEFTA, plaćala carina od samo 15 posto, što je približno četiri puta povoljnije u odnosu na uvoz cigareta iz drugih europskih država za koji je carinska stopa 57 posto. "Argument Srbije da je Hrvatska izlaskom iz CEFTA i pridruživanjem EU izgubila pravo na izvozne povlastice pa stoga cigarete iz Rovinja treba cariniti po stopi koja važi za ostale članice EU ne nailazi na razumijevanje u Bruxellesu”, rekao je Tanjugu visoki dužnosnik EU, inzistirajući na anonimnosti. Po tvrdnjama istog izvora, "Hrvatska sada traži da se zahtjev za održanjem postojećih niskih carinskih stopa uvrsti u pregovaračku platformu" te u tome ima potporu iz Europske komisije i Europskog vijeća.

VARŠAVA/ZAGREB - Poljska vlada predstavila je konačnu verziju prijedloga reforme mirovinskog sustava, a među najvećim je promjenama prijedlog da drugi stup mirovinskog sustava ubuduće više ne bude obvezan, objavili su danas poljski mediji. Prema tom prijedlogu, svi zaposleni sami bi odlučivali hoće li izdvajati 2,92 posto dohotka u drugi mirovinski stup (otvorene mirovinske fondove) ili u Zavod za socijalno osiguranje (ZUS) kojim upravlja država, objavio je danas Warsaw Business Journal (WBJ). Odluku bi morali donijeti do 30. lipnja 2014. godine, no izmjene će biti omogućene od 2016. godine. Po pisanju Reutersa, mirovinski fondovi u rujnu su držali imovinu vrijednu 292 milijarde zlota (94,27 milijardi dolara), odnosno 18 posto poljskog BDP-a u 2012. godini. Od toga iznosa, 124 milijarde zlota bilo je u dužničkim papirima ministarstva financija a 18 milijardi u obveznicama za čiju isplatu država jamči. Vlada očekuje da će izmjene pripomoći smanjenju javnog duga u 2014. za oko 145,4 milijarde zlota, što odgovara 8,4 posto poljskog BDP-a, piše nadalje WBJ.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima nakon što je popustila zabrinutost u vezi s geopolitičkim napetostima na Bliskom istoku a najnovije izvješće Međunarodne agencije na energiju (IEA) signaliziralo solidnu opskrbu u 2014. Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte spustila 30 centi u odnosu na sinoćnje zatvaranje, na 111,5 dolara. Danas je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u redovnom mjesečnom izvješću procijenila da će ukupna proizvodnja nafte izvan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) iduće godine rasti u prosjeku za 1,7 milijuna barela dnevno, što bi bio njezin najveći rast od 1970. IEA je također procijenila da će Sjedinjene Države 2014. postati najveći svjetski proizvođač nafte izvan OPEC-a i istisnuti s te pozicije Rusiju. "Svjedočimo prekomjernoj opskrbi, kao što je pokazalo izvješće IEA, i to pritišće cijene", konstatirao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. OPEC je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 107,69 dolara, što znači da je bila 75 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

LONDON - Dolar se danas na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razine u gotovo dva tjedna prema jenu, poduprt optimizmom među ulagačima u pogledu skorog prevladavanja proračunske blokade u Sjedinjenim Državama. Dolar je tako ojačao 0,2 posto prema jenu, na 98,32 jena. Drži se tako blizu ranije dosegnutih 98,56 jena, što je njegova najviša razina od 1. listopada. Euro je pak u takvim okolnostima bio na dobitku prema dolaru, ojačavši 0,4 posto, na 1,3565 dolara. U fokusu su i dalje američki pregovori o proračunu i limitu zaduživanja. Bojazni zbog mogućeg nastupanja situacije u kojem SAD više ne bi mogao podmirivati sve svoje financijske obveze naštetile su vjerodostojnosti najvećeg svjetskog gospodarstva i pritisnule dolar. Od valuta dobitnika izdvajaju se danas i australski i novozelandski dolar, koji obično jačaju u razdobljima poboljšanog gospodarskog optimizma jer su ulagači nešto skloniji rizičnijim ulaganjima.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙