FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila u srijedu u intervjuu za beogradske Večernje novosti da su odnosi Hrvatske i Srbije najbolji od osamostaljenja dviju zemalja, ali i ponovila da je rješavanje pitanja nestalih osoba preduvjet za eventualno povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije. "Odnosi između Hrvatske i Srbije trenutno su najbolji od samostalnosti naovamo, s obzirom na to da su, u pravom smislu riječi, radni. I s jedne i s druge strane pokušavamo definirati teme koje treba riješiti i naći vrlo praktične i normalne načine za njihovo rješavanje", rekla je Pusić u intervjuu objavljenom u srijedu, dodavši da je nedavni "dobar i važan" posjet predsjednika Ive Josipovića Srbiji unaprijedio odnose dviju zemalja. Kazala je da su tužbe za genocid trenutno najveće opterećenje u odnosima dviju zemalja. "To je tema iz prošlosti koja uključuje ljudske sudbine, osobito kad se radi o nestalima. Voljela bih kad bismo to uspjeli riješiti, napravili bismo politički odgovoran potez", rekla je šefica hrvatske diplomacije.

WASHINGTON - Pakistanski premijer Navaz Šarif koji je u službenom posjetu Washingtonu, zatražio je u srijedu od predsjednika Baracka Obame da zaustavi napade bespilotnim letjelicama. "Spomenuo sam pitanje bespilotnih letjelica na našem sastanku, inzistirajući da je potrebno zaustaviti takve napade", rekao je Šarif novinarima nakon sastanka s Obamom u Bijeloj kući. Američki predsjednik nije posebno spomenuo to pitanje pred novinarima, a u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka kaže se da su odnosi dviju zemalja "utemeljeni na principima poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta". Obama je također obećao da će raditi na sporazumu s Afganistanom za razdoblje nakon 2014. koji će biti dobar i za Pakistan.

ATENA - Troje Roma uhićeno je u srijedu na grčkom otoku Lesbosu pod sumnjom da su oteli dijete koje su pokušali upisati u maticu rođenih, doznaje se od policijskog izvora. Uhićeni su pedesetjednogodišnjakinja, njezin dvadesetjednogodišnji sin i devetnaestogodišnjakinja. Dijete je staro dva i pol mjeseca, rekao je za AFP Panagiotis Kordonuris, policijski načelnik za pokrajinu Sjeverni Egej. "Uhićeni su dok su u općini upisivali dijete s lažnim dokumentima" u Mitileni, prijestolnici otoka.

DAMASK - Napad pobunjenika na plinovod blizu Damaska koji napaja elektrocentralu uzrokovao je prekid u opskrbi električnom energijom u Siriji, priopćio je ministar za električnu energiju, a prenijela je službena agencija Sana. "Teroristički napad na plinovod koji napaja centralu na jugu zemlje uzrokovao je nestanak struje u pokrajinama. U tijeku su radovi na njegovu popravku", rekao je ministar Emad Khamis. Stanovnica središta Damaska koja je zatražila da ostane neimenovana rekla je kako je "cijeli grad potonuo u mrak" a da ona može vidjeti odsjaj vatre u blizini međunarodne zračne luke te da čuje žestoku pucnjavu.

TUNIS - Tuniski premijer Ali Larayedh u srijedu je "načelno" pristao na ostavku vlade u okviru sporazuma s oporbom kako bi se zemlja izvukla iz političke krize. "Danas opetujemo naše obećanje o načelnoj ostavci vlade", rekao je. Larayedh je rekao kako će njegova vlada dati ostavku nakon što dvije strane ispune uvjete sporazuma - dovršenje novog ustava zemlje, određivanje datuma izbora i uspostavu novog izbornog povjerenstva.

BOSTON - Tužitelji u Bostonu prvi su puta povezali Tamerlana Carnajeva, jednog od osumnjičenih za atentate na Bostonskom maratonu u travnju, za trostruko ubojstvo koje nije nikad razjašnjeno. U dokumentu, oni govore da je "Tamerlan Carnajev sudjelovao je u počinjenju trostrukog ubojstva u Walthamu". Tužitelji se pozivaju na priznanje jednog mladića čečenskog podrijetla. To trostruko ubojstvo dogodilo se 11. rujna 2011. u zapadnom predgrađu Bostona. Trojica muškaraca pronađena su prerezanih grla u jednom stanu.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙