FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 19. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIM - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi ne bi smio obavljati javne dužnosti dvije godine nakon presude za utaju poreza, odlučio je u subotu prizivni sud u Milanu. Berlusconi ne može tijekom dvije godine ni birati ni biti biran. On se može žaliti na ovu odluku. Obzirom da je Berlusconi senator, odluka neće odmah stupiti na snagu a i njegovo isključivanje iz senata ovisit će o glasovanju u gornjem domu parlamenta koje bi trebalo biti održano u studenom. Berlusconi, 76-godišnji milijarder i medijski magnat prvi je put pravomoćno osuđen za utaju poreza u kolovozu pošto je umjetno "napuhao" cijene prava prikazivanja filmova kupljenih putem poduzeća koja su njemu pripadala u trenutku njihove preprodaje audiovizuelnoj kući Mediaset koje je također bio vlasnik.

MOSKVA - Prijedlog američkog državnog tajnika Johna Kerryja o prijevozu sirijskog kemijskog oružja brodom preuranjen je, ocijenilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova. Kerry je u četvrtak kazao na američkom radiju National Public Radio da bi to kemijsko oružje moglo biti "poslano brodom izvan regije" kako bi se uništilo u potpunoj sigurnosti. Nije, međutim, iznio detalje o tehnički iznimno složenoj operaciji u ratom zahvaćenoj zemlji. Rusko ministarstvo odgovorilo je u subotu na svojoj internetskoj stranici da "stručnjaci razmatraju različite opcije i tehničke načine razaranja sirijskog kemijskog oružja, pa i izvan Sirije".

SYDNEY - Australska vojska objavila je u subotu kako istražuje mogućnost da su vojne vježbe s eksplozivom izazvale jedan od požara koji trenutno haraju jugoistokom zemlje od kojih dobar dio nije ugašen. Vatra je nastavila napredovati u subotu blizu Sydneyja gdje su šumski požari potencijalno uništili ili oštetili 300 kuća i uzrokovali smrt barem jedne osobe. Vatrogasci su ustvrdili 85 požarišta u državi Novi Južni Wales, od kojih dvadesetak izmiče svakom nadzoru usprkos nižim temperaturama u subotu. Jedan od najvećih požara zahvatio je zonu smještenu između gradova Lithgow i Bilpin, približno 80 km sjeverozapadno od Sydneyja. Požar se intenzivirao nakon što je uništio oko 30.000 hektara. Vatrogasci su ocijenili da bi borba sa šumskim požarima u Novom Južnom Walesu mogla potrajati više tjedana jer se nakon relativne stanke u subotu već u nedjelju predviđaju naleti vjetra i porast temperature.

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić boravit će u subotu na Kosovu, a njegov dolazak prate međualbanski politički prijepori o karakteru posjeta i incidenti na sjeveru Kosova, gdje je tijekom noći bačena još jedna eksplozivna naprava u srpskom dijelu Kosovske Mitrovice. Prema službenim najavama iz Beograda, Ivica Dačić na Kosovo odlazi prvi put kao predsjednik Vlade Republike Srbije, a u 13 sati posjetit će manastir Gračanicu, gdje će ga dočekati vladika raško-prizrenski Teodosije. I dok se u Beogradu Dačićev današnji posjet Kosovu predstavlja kao posjet premijera Srbije, predsjednik kosovske vlade Thaci potaknuo je burna reagiranja svojih nekadašnjih političkih suboraca u Prištini tvrdnjom kako Dačić dolazi u vjerski posjet i da je bilo sasvim normalno udovoljiti tom zahtjevu Beograda. Nekadašnji politički vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i poznati disident iz bivše Jugoslavije Adem Demaqi ocijenio je, međutim, da "vlada Kosova nije mogla zaustaviti posjet premijera Srbije pošto joj je Europa vezala i ruke i noge".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙