FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 20. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LUXEMBOURG - Više od 600 biračkih mjesta otvoreno je u nedjelju ujutro u Luksemburgu za prijevremene parlamentarne izbore čiji je ishod neizvjestan za dosadašnjeg premijera Jean-Claudea Junckera. Birači Luksemburga, njih 238.587, moraju izabrati 60 zastupnika parlamenta između kandidata devet stranaka, od krajnje ljevice do populističke desnice. Kršćansko-socijalna stranka (CSV) Jean-Claudea Junckera mogl bi izgubiti neka od 26 mjesta koliko su imali u dosadašnjem sastavu parlamenta, raspuštenom sedam mjeseci prije normalnog roka nakon skandala u koji su bile umiješane državne obavještajne službe. Trebali bi, međutim, ostati najjača stranka u zemlji. Njihov tradicionalni partner, Socijalistička stranka LSAP pod vodstvom Etiennea Schneidera, koja je ljetos prekinula savez, mogla bi također zabilježiti nazadovanje, prema rijetkim objavljenim ispitivanjima. Prvi rezultati bit će poznati rano navečer.

NEW YORK - Skupina arapskih zemalja u UN-u pozvala je u subotu Saudijsku Arabiju da ponovno razmotri svoju odluku o odbijanju mjesta nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a zbog toga što to 15-člano tijelo nije uspjelo zaustaviti rat u Siriji i riješiti druge probleme na Bliskom istoku. "Nadamo se da će oni (Saudijska Arabija), koji su među blagoslovljenima da predstavljaju arapski i islamski svijet na toj važnoj povijesnoj pozornici, posebno za područje Bliskog istoka ... zadržati svoje članstvo u Vijeću sigurnosti", navodi se u izjavi Arapske skupine. Saudijska Arabija odbila je u petak zauzeti mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti, obrazloživši to "dvostrukim standardima" koje tom tijelu onemogućuju da prekida sukobe i ratove. Saudijska Arabija stoga je poručila da nema drugu opciju nego odbiti svoje mjesto dok se Vijeće sigurnosti ne reformira. U priopćenju se ne navodi na kakve se reforme misli.

DENVER - Vlade koje pokušavaju prisiliti svoje državljane da odluče između slobode informiranja i nacionalne sigurnosti stvaraju lažnu dilemu i slabe demokraciju, rekao je Predsjednik Associated Pressa Gary Pruitt na skupu Interameričke novinske udruge (IAPA - SIP) u Denveru.

Pruitt je posebno optužio administraciju američkog predsjednika Baracka Obame da je "prisvojila izvore informacija kao što to nije napravila nijedna prijašnja vlada", uspoređujući neke postupke s praksom autoritarnih režima. "Treba biti oprezan s vladom koja previše voli tajne", rekao je Pruitt. Takva vlada prisiljava građane da biraju između slobode informiranja i nacionalne sigurnosti a to je lažna dilema, naglasio je on na skupu u Denveru na kojem se okupilo oko 300 urednika i članova uprave novinskih kuća.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙