FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Hollande razgovarali su u ponedjeljak navečer o medijskim izvješćima da je američka obavještajna služba prisluškivala milijune francuskih državljana, objavila je Bijela kuća. "Predsjednik (Obama) je s predsjednikom Hollandeom razgovarao o najnovijim napisima u tisku - od kojih su neki krivo prikazali naše aktivnosti a neki potakli naše prijatelje i saveznike da sasvim legitimno postave pitanje o tome kako se ti (obavještajni) kapaciteti koriste", priopćila je Bijela kuća. "Predsjednik je pojasnio da su Sjedinjene Države počele ponovno procjenjivati metode kojima se prikupljaju obavještajni podaci tako da dovedemo u ravnotežu legitimne sigurnosne interese naših građana i saveznika sa legitimnom zabrinutošću za privatnost koju dijele svi ljudi", dodaje se u priopćenju. Bijela kuća kaže da su se Obama i Hollande dogovorili da će dvije zemlje nastaviti razgovarati o ovom pitanju kroz diplomatske kanale.

PARIZ - Američki državni tajnik John Kerry je ocijenio u Parizu da se pregovori između Izraela i Palestinaca intenziviraju i da se razgovara o svom temeljnim problemima. U govoru nakon razgovora s predstavnicima Arapske lige, Kerry je naglasio da su se Izraelci i Palestinci sastali trinaest puta od nastavka mirovnih pregovora u srpnju, od čega tri puta posljednja četiri dana. "Ritam pregovora se intenzivirao, razgovara se o svim temeljnim problemima i to sve intenzivnije", tvrdio je Kerry. Pobornik nastavka izraelsko-palestinskih izravnih razgovora nakon tri godine stanke, Kerry je u ponedjeljak počeo niz susreta u Europi.

PEKING - Kina nema namjeru mijenjati svoju politiku prema Tibetu jer je ona ispravna i donijela je tom području neviđen napredak, zaključak je izvješća vlade u Pekingu koje u utorak objavljuje agencija Xinhua. Kina brani svoju politiku čvrste ruke u Tibetu tvrdeći da je ta regija patila od teškog siromaštva, iskorištavanja i ekonomske stagnacije do 1950. godine kada su kineski vojnici "mirno oslobodili" Tibet i 1959. uveli "demokratske reforme". Tibetanska emigracija i skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da kineske vlasti potiskuju izvornu kulturu, religiju i jezik te da narušavaju okoliš a krše se ljudska prava da bi se osigurala vlast Pekinga na terenu. Više od 120 Tibetanaca se spalilo u znak prosvjeda od 2009. godine. Dalaj lama je pobjegao iz Tibeta pod kineskom vlašću 1959. nakon neuspješnog ustanka i kaže da se samo zalaže za veću autonomiju Tibeta.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙