FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SYDNEY - Australski vatrogasci pokušavaju su u ponedjeljak staviti pod kontrolu požare na jugoistoku zemlje kako bi izbjegli njihovo spajanje u veliki požar blizu Sydneya. Više od 200 kuća je već uništeno i 120 oštećeno u požarima koji haraju danima državom Novi Južni Wales nakon suša i iznimno visokih temperatura a dosad je jedna osoba poginula. Ugašeno je više desetaka požara, ali 58 ih i dalje napreduje, a 12 se smatra izvan kontrole, dok se gusti dim izdiže iznad Sydneya. U ponedjeljak je prioritet ugasiti vatru koja je već opustošila 40.000 hektara blizu Lithgowa, mjesta udaljenog dva sata vožnje zapadno od Sydneya. Vatrogasci strahuju da bi predviđeni porast temperatura u utorak i srijedu pojačao snagu vatre i stopio se s drugim požarom u Blue mountains te bi taj "mega požar" zaprijetio naseljenim područjima.

PARIZ - Američka obavještajna agencija (NSA) je masovno prisluškivala telefonske komunikacije francuskih građana, piše u ponedjeljak dnevni list Le Monde i poziva se na dokumente bivšeg savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena. Tijekom trideset dana, između 10. prosinca 2012. i 8. siječnja 2013., NSA je snimila 70,3 milijuna telefonskih razgovora Francuza, precizira stranica Lemonde.fr. Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls je ove informacije o prisluškivanju nazvao "šokantnima" i u razgovoru za radijsku postaju Europe 1 rekao da će "nazvati (Sjedinjene Države) kako bi dobio objašnjenje".

GAZA - Islamistički pokret Hamas priznao je da su njegovi pripadnici iskopali tunel koji su izraelski vojnici otkrili ispod utvrđene granice Pojasa Gaze i Izraela. Na internetskoj stranici radija al Aqsa oružano krilo Hamasa je preuzelo odgovornost za igradnju "tunela Khan Yunis". Glasnogovornik skupine Abu Ubaida rekao je da su tunel napravili kako bi prisilili izraelske vlasti da puste iz zatvora neke od tisuća palestinskih zatvorenika. Izrael je 2011. oslobodio 1400 zatvorenika za oslobađanje njihovog vojnika Gilada Shalita, kojeg su 2006. godine islamisti zarobili i prebacili preko granice Pojasa Gaze kroz sličan tunel. Izraelci su prije tjedan dana otkrili tunel dug 2,5 kilometara, koji je bio ojačan betonskim gredama kako se ne bi urušio jer je iskopan u pješčanom tlu. Za gradnju je bio optužen Hamas i odmah je obustavljen izvoz cementa u Pojas Gaze.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙