FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

SYDNEY - Tisućama Australaca rečeno je da napuste svoje kuće zbog opasnosti od širenja požara jer vjetar i visoke temperature potiču razbuktavanje vatrene oluje u blizini Sydneya gdje vatrogasci već danima nastoje staviti pod kontrolu desetke požara. Više od 200 kuća izgorjelo je u državi Novi Južni Wales od prošlog tjedna kad su požari poharali naselja u širem predgrađu Sydneyja gdje su izgorjele čitave ulice. U pokušaju da spasi svoj dom, jedan je čovjek umro od posljedica srčanog udara. U brdovitom području Blue Mountain, 100 kilometara zapadno od Sydneyja, očekuju se temperature iznad 30 stupnjeva Celzijusovih, u Sydneyu čak više od 35, a kombinaciji s vrućim i suhim vjetrom od 100 kilometara na sat mogu prouzročiti nove požare i nove nevolje vatrogascima. Aktivno je 60-ak požara od čega je 19 potpuno izvan kontrole. Prije nego se vremenski uvjeti dodatno pogoršaju i vatra razbukti, tamošnje vlasti su naredile zatvaranje škola u području Blue Mountin i evakuirale domove umirovljenika.

ATENA - Grčki parlament izglasao je noću na srijedu tekst kojim se ukida državna pomoć neonacističkoj stranci Zlatna zora, čijih je šest zastupnika optuženo za "osnutak zločinačke organizacije". Tekst je prihvaćen s 235 glasova od 300 u Skupštini glasovima vladajuće koalicije desnice i socijalista te glavne oporbene stranke Radikalne ljevice, Syriza. Zastupnici Zlatne zore ocijenili su taj amandman "protuustavnim" i suzdržali su se od glasovanja te napustili dvoranu. Tekstom se predviđa "prekid svake pomoći države stranki čijeg čelnika ili desetinu zastupnika krivično gone zbog osnivanja ili sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji". Grčke vlasti su nakon 18. rujna kada je jedan član te stranke ubio antifašističkog repera provele niz uhićenja neonacističkih aktivista te stranke. Šest zastupnika stranke dosad je optuženo za zločin "osnivanja ili pripadnosti zločinačkoj organizaciji", a trojica optuženih, među kojima vođa stranke Nikos Michaloliakos, u pritvoru su u zatvoru visoke sigurnosti Korydallos blizu Atene.

MOSKVA - Rusija je najavila u srijedu da će bojkotirati proces na Međunarodnom sudu za pravo mora kojemu se obratila Nizozemska pošto su ruske vlasti u rujnu zaplijenile brod pokreta Greenpeace u ruskome Arktiku, a posadu optužile za gusarstvo.

"Ruska strana obavijestila je Nizozemsku i Međunarodni sud za pravo mora (...) da ona neće sudjelovati u procesu", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi agencija Ria-Novosti. Dodao je da Moskva ostaje otvorena za rješenje ove situacije. Nizozemska se obratila u ponedjeljak Međunarodnom sudu za pravo mora sa sjedištem u Hamburgu i zatražila hitno oslobađanje 30 članova posade, koji su iz 18 zemalja, a plovili su na brodu Greenpeace, Arctic Sunrise. Svi su privedeni dok su prosvjedovali blizu ruske naftne platforme u ruskom Arktiku protiv onečišćenja. Nizozemska je spremna prekinuti akciju pred sudom ako Rusija želi razgovarati o pravnim pitanjima, ali to neće učiniti sve dok posada Arctic Sunrisea ne bude oslobođena.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙