FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Postupak ocjene koncentracije Agrokora i Mercatora formalno još nije započeo jer Agrokorova prijava koncentracije još nije ocijenjena ispravnom, izjavio je danas na konferenciji za novinare Agencije za zaštitu tržištnog natjecanja (AZTN) zamjenik predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac. Agrokor, pojasnio je, u prijavi mora predložiti mjere za otklanjanje negativnih učinaka koje će koncentracija s Mercatorom imati na maloprodajno tržište u Hrvatskoj, ali one koje su do sada predložene AZTN još uvijek ne smatra dovoljnim. Podsjetio je pritom na stav Agencije da bi za odobrenje ove koncentracije Agrokor morao prodati, zatvoriti, prenamijeniti ili na drugi način znatno smanjiti broj prodajnih mjesta. Ukoliko se to ne bi dogodilo, Agencija bi ovu koncetraciju morala ocijeniti nedopuštenom, kazao je Cerovac. Dodao je da ima regija, poput Grada Zagreba i Zagrebačke županije, gdje se tržišni udjeli kreću između 50 i 60 posto, što nije dopušteno i što praktički znači da bi se Agrokor na tim područjima trebao 'riješiti' svega što je stekao ovom koncentracijom. Postupak vezan uz koncentracije HT-a i Optima telekoma, koja je posljedica predstečajne nagodbe nad Optimom, je započeo, ali iz Agencije kažu da mjere predložene u prvoj fazi ovog postupka ni u kojem slučaju ne mogu odobriti.

ZAGREB - Strateški partner za Hotele Medena u postupku predstečajne nagodbe je tvrtka Kermas energija, u vlasništvu Danka Končara, uz uvjet da kroz dokapitalizaciju u iznosu od 152,8 milijuna kuna stekne 75,1 posto dionica te hotelsko-turističke tvrtke iz Segeta Donjeg, u blizini Trogira, predviđa izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Hotela Medena. Taj je izmijenjeni plan danas objavljen putem Zagrebačke burze, a objavljen je i na Fini. Nagodbeno je vijeće ročište na kojem će se glasovati o izmjenjenom planu zakazalo za 10. listopada. Strateški bi partner proveo financijsko i operativno restrukturiranje Hotela Medena za koje je predstečajna nagodba otvorena u travnju. U tom su postupku utvrđene tražbine u iznosu od 177,4 milijuna kuna, od čega Hotel Medena najviše, 165,8 milijuna kuna duguju Ministarstvu financija. Prijedlog je da se za te tražbine otpišu zatezne kamate te djelomično otpiše glavnica (30 posto), a ostatak refinancira kroz dokapitalizaciju koju bi proveo strateški partner, pa bi se od 165,8 milijuna kuna tražbina Ministarstva financija otpisalo 99,2 milijuna kuna, dok bi za otplatu preostalo 66,6 milijuna kuna. Prijedlog je i da se temeljni kapital Hotela Medena umanji za iznos prenesenog gubitka i zateznih kamata (umanjeno za otpis), a potom ga poveća strateški partner kroz dokapitalizaciju. Kermas energija bi dokapitalizaciju u ukupnom iznosu od 152,8 milijuna kuna provela kroz dvije faze, a uvjet im je dosizanje 75,1 posto vlasništva.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 11,4 milijuna kuna, a dionički su indeksi imali različit smjer, Crobex je porastao za 0,24 posto, dok je Crobex10 pao za blagih 0,04 posto. Crobex je, nakon tri trgovinska dana pada, porastao za 0,24 posto, na 1.822,35 bodova. Crobex10 pak treći dan za redom bilježi smanjenje vrijednosti, pa uz pad za 0,04 posto trgovanje završava na 1.026,26 bodova. Milijunski promet imala je samo dionica HT-a kojom se trgovalo za 1,5 milijuna kuna, uz pad cijene od 0,18 posto, na 174,18 kuna. Rast cijene za 7,11 posto, na 389,89 kuna, bilježi dionica Atlantske plovidbe kojom je ostvaren promet od 953,7 tisuća kuna. Po prometu slijedi dionica Francka sa 771,4 tisuće kuna i rastom cijene od 1,77 posto, na 516 kuna. Cijena dionice Belja pala je pak za 3,50 posto, na 58,38 kuna, a imala je promet od 449,1 tisuću kuna. Visok rast cijene danas bilježi dionica Varteksa, za 11,63 posto, na 16,80 kuna, uz promet od 262,9 tisuća kuna. Kod dionica s većim prometom cijena je danas porasla i dionicama Petrokemije za 0,34 posto, Podravke 0,57 posto, Luke Rijeka 2,45 posto i Tankerske plovidbe 2,67 posto. Istovremeno, cijena je pala dionicama Ine za 0,24 posto, Đuro Đaković Holdinga 0,32 posto, Vupika 1,13 posto, Zvijezde 2,27 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙