FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je danas natječaj za davanje u koncesiju hrvatskih autocesta, s procijenjenom vrijednošću 22,5 milijardi kuna, a rok za dostavu prijava je 15. studenoga. Ministarstvo je u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavilo obavijest o namjeri davanja koncesije za javne usluge radi davanja koncesije za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta. Riječ je o pregovaračkom postupku s prethodnom objavom, a kriterije za odabir ponude je najviša ponuđena naknada za koncesiju. Davatelj koncesije je hrvatska Vlada, a zainteresirani, koji žele poslati svoju ponudu/prijavu za sudjelovanje, uz ostalo trebaju dokumentirati svoju pravnu i poslovnu sposobnost, prijave moraju dostaviti na hrvatskom i/ili engleskom jeziku, do 15. studenog do 12 sati, kada bi ponude trebale biti i javno otvorene u sjedištu Ministarstva. Rok trajanja koncesije je 30 godina, a dodatno se navodi da će "točno trajanje koncesijskog razdoblja biti utvrđeno u drugoj fazi pregovaračkog postupka, a procjenjuje se na 30-50 godina". Hrvatska je Vlada na sjednici 4. srpnja prihvatila model monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta na rok od 30 do 50 godina.

SPLIT - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas kako bi radovi na brzoj cesti Solin-Klis trebali biti završeni do veljače iduće godine kada bi se trebala otvoriti za promet. Također je izvijestio i da je i službeno danas objavljen natječaj za koncesiju hrvatskih autocesta. Hajdaš Dončić je danas obišao gradilište brze ceste Solin-Klis, na lokaciji vijadukta Gornja Ozrna. Naglasio je i kako se splitska obilaznica predugo gradi, kako je zbog poteškoća s izvođačima radova jedan od njih 'odstranjen' s gradilišta, a radove je preuzela druga tvrtka (Hidroelektra). Član Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža kaže da u gradnju splitske obilaznice investirano oko 250 milijuna kuna, te da će Hrvatske ceste u ovoj godini na području Splitsko-dalmatinske županije uložiti oko 450 miljuna kuna za gradnju prometnica. Najavio je da će se uskoro raspisati natječaj za završetak ceste kroz Kaštela u što će se uložiti 191 milijun kuna. Ministar je izvijestio da konzultanti Europske komisije zajedno s Hrvatskim cestama analiziraju sve potencijalne modele za rješavanje prometnih poteškoća između Splita i Omiša, što bi Hrvatske ceste prijavile za sufinanciranje od strane strukturnog fonda EU-a. Ukupna cijena tog projekta je oko 2 milijarde kuna, što je slično vrijednosti Pelješkog mosta, kazao je.

ZAGREB - Tijekom rujna u Hrvatskoj je prodano 1.817 novih osobnih automobila, što je 278 vozila ili 18 posto više nego u kolovozu, a za 2,8 posto ili za 50 auta više nego u prošlogodišnjem rujnu, pokazuju podaci agencije Promocija Plus. No, kumulativno se na godišnjoj razini i dalje bilježi osjetan pad prodaje novih automobila. Tako je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci prodaja bila za 16,8 posto slabija nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Od početka godine do kraja rujna u Hrvatskoj je prodano 21.964 novih automobila, što je za 4.437 vozila manje nego u istom lanjskom razdoblju. Volkswagen je i u rujnu i ukupno za prvih devet mjeseci najprodavanija automobilska marka u Hrvatskoj, s 3.812 prodanih novih automobila u razdoblju od siječnja do rujna i tržišnim udjelom od 17,36 posto. Slijedi Opel s 2.344 prodanih vozila u prvih devet ovogodišnjih mjeseci i tržišnim udjelom od 10,67 posto. Na trećem je mjestu Peugeot, četvrti Hyundai i peta Škoda. Među modelima najprodavaniji su u prvih devet mjeseci bili Volkswagen Golf s 1.383 vozila (udio od 6,30 posto) i Polo s 1.047 primjeraka (udjel od 4,77 posto).

ZAGREB - Uz skroman redovan promet na Zagrebačkoj burzi od tek 6,4 milijuna kuna, vrijednost dioničkih indeksa danas je pala, pa se Crobex po prvi put od kraja lipnja spustio ispod 1.800 bodova. Crobex je pao za 0,55 posto i današnje trgovanje završava na 1.794,96 bodova. Zadnji je put Crobex ispod 1.800 bodova bio 27. lipnja ove godine. Vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 pala je za 0,19 posto, na 1.003,63 boda. Među dionicama jedino je HT-ova ostvarila promet iznad milijun kuna, 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,51 posto, na 170,14 kuna. Pad cijene od 4,10 posto, na 383,60 kuna, zabilježila je dionica Atlantske plovidbe, uz promet od 369,3 tisuće kuna. Cijena pak dionice Belja porasla je za 3,08 posto, na 59,99 kuna, a imala je promet od 307,2 tisuće kuna. Nakon prošlotjednog pada cijene dionice Ine za 9,7 posto i današnje je trgovanje ta dionica započela s padom vrijednosti, no poslije se oporavila i na kraju dana bilježi rast cijene za 3,13 posto, na zadnjih 3.940 kuna. Dionica Ine protrgovano je za 236,9 tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙