FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MADRID - Španjolska je danas prodajom državnih obveznica namaknula 3,5 milijardi eura, pri čemu se na rok od 10 godina zadužila uz najnižu cijenu u protekle čak tri godine, što je znak jačanja povjerenja u tu posrnulu članicu eurozone. Na današnjoj aukciji ministarstva financija potražnja za obveznicama s rokom dospijeća od pet i 10 godina bila je za 2,2 puta veća nego na prošloj sličnoj aukciji. Ministarstvo je danas prodalo 10-godišnje obveznice uz kamatnu od 4,269 posto, čime je ona znatno snižena u odnosu na posljednju takvu aukciju 5. rujna kada je iznosila 4,5 posto. Riječ je o najnižoj kamatnoj stopi na 10-godišnje španjolske obveznice od rujna 2010. godine. Prodano je i 1,4 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja za pet godina, uz prosječnu kamatu od 3,1 posto, a zadužili su se i za 955 milijuna eura, s rokom vraćanja u siječnju 2018., uz kamatu od 2,8 posto, što su također niže stope od ranijih. Španjolska je tako današnjim zaduživanjem ispunila 86,2 posto zacrtanih sredstava osiguranja za 2013. godinu, navode iz ministarstva gospodarstva.

RIM - Bruto raspoloživi dohodak kućanstava u recesijom pogođenoj Italiji smanjio se prošle godine u realnom izrazu za 4,7 posto, objavio je državni zavod za statistiku Istat. Time se spustio na najnižu razinu od 1990. kada je Istat počeo primjenjivati aktualnu metodu izračuna tog pokazatelja, navodi se u priopćenju. Stopa štednje kućanstava u Italiji pala je u prošloj godini na najnižu razinu u 22 godine, od 8,4 posto, s 8,8 posto koliko je iznosila u 2011.

LONDON - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru približivši se najvišoj razini u posljednjih osam mjeseci uz podršku dobrih gospodarskih pokazatelja. Euro je tako ojačao prema dolaru za 0,2 posto, na 1,3604 dolara. Time se drži nadomak 1,3623 dolara, najviše razine od 4. veljače, na koju se jučer popeo. Jedinstvena europska valuta prema jenu je ojačala 0,6 posto, na 132,98 jena. Dolar je prema jenu ojačao 0,4 posto, na 97,73 jena. U fokusu tržišta i dalje je zastoj u radu američke državne uprave koji ulazi u treći dan, držeći ulagače na oprezu. To će najvjerojatnije pogoditi dolar u kratkom roku, prognoziraju. "Vjetar u leđa" jedinstvenoj europskoj valuti danas su pak dale dobre vijesti iz gospodarstva eurozone. Promet od trgovine na malo u eurozoni uvećan je više nego što se očekivalo. Poticaj euru dala je i poboljšana politička stabilnost u Italiji, nakon što je jučer talijanska vlada dobila povjerenje zastupnika u parlamentu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙