FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Prva blokada rada savezne američke vlade u posljednjih 17 godina spustila je danas tečaj dolara prema drugim vodećim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima na najniže razine u proteklih gotovo osam mjeseci. U takvim okolnostima euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,3550 dolara. Švicarski franak nakratko je prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u proteklih godinu i pol dana, od 89,925 centima za dolar. Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,4 posto, na 97,82 jena. Očekivanja da će fiskalna blokada naštetiti gospodarstvu i potaknuti američku središnju banku Fed da odgodi povlačenje monetarnih poticaja pritisnula su američku valutu. Uslijed slabljenja dolara jedinstvena europska valuta nakratko je dosegnula najvišu razinu u posljednjih osam mjeseci od 1,3589 dolara. Kupovali su je hedge fondovi, a podrška je stizala i iz Italije, gdje se očekuje da će vlada premijera Enrica Lette sutra dobiti povjerenje zastupnika u parlamentu. Ulagači su zanemarili podatke o povećanoj nezaposlenosti u Njemačkoj, kao i one o nepopustljivo visokoj nezaposlenosti od 12 posto u eurozoni.

LONDON - Švicarski prehrambeni div Nestle nagovijestio je u utorak da je sve bliže odluci da proda 'loše' brendove i poboljša svoj portfelj odustajanjem od tvrtki koje su kroz dulje razdoblje ostvarivale slabe poslovne rezultate. Izvršni direktor Paul Bulcke kazao je ulagačima da Nestle sastavlja listu poduzeća čije se poslovanje može poboljšati i onih kod kojih to nije slučaj. "Prodat ćemo neke dijelove poslovanja. Želimo poslovati, ne vegetirati", rekao je dodajući da su liste već sastavljene i sada su na redu konkretni potezi. Vremenski okvir treba biti mudro definiran, ali svakako ćemo napraviti nešto konkretno, kazao je Bulcke na prezentaciji za ulagače. Prioritet je upravljanje porteljom te strukturna efkasnost i smanjenje kapitalnih ulaganja. Ne imenujući konkretne brendove, Bulcke je kazao da su neki od njih "predugo nastojali izbjeći pozornost, zaobilazeći suradnju na razini grupe". Sugerirajući da je proces već u tijeku, neimenovani su izvori prošlog tjedna kazali za Reuters da će Nestle prodati proizvođača energetskih pločica Nestle Powerbar. Proteklih nekoliko tromjesečja Nestle je ostvarivao slabije rezultate od sličnih kompanija u sektoru.

ZAGREB - Četrnaest karipskih država traži odštetu od Velike Britanije, Francuske i Nizozemske zbog više od 400 godina robovlasništva koje su na te otoke donijele bivše kolonijalne sile, prenose europski mediji. Karipski čelnici svoj su zahtjev iznijeli na Općoj skupštini UN-a prošli tjedan. "Strašno nasljeđe tih zločina protiv čovječnosti trebalo bi biti ispravljeno radi razvoja naših karipskih društava i naroda. Europske nacije moraju sklopiti s nama posebno partnerstvo kako bi se to ispravilo", rekao je premijer Svetog Vincenta i Grenadinija, Ralph Gonsalves. Gonsalves predvodi tu inicijativu u ime Karipske zajednice (Caricom), regionalne organizacije koja ima za cilj gospodarsku integraciju. Svih 14 članica Caricoma odlučilo je pokrenuti zajedničku tužbu i fokusirati se na Veliku Britaniju, Francusku i Nizozemsku zbog njihove uloge u trgovini robljem na Atlantiku. Još nije poznato koliku odštetu namjeravaju tražiti, no moglo bi biti riječ o nekoliko stotina milijarda eura.

ZAGREB - Nakon neuspjele kampanje prikupljanja financijskih sredstava, newyorška operna kuća New York City Opera otkazala je tekuću sezonu i podnijela zahtjev za stečaj s preustrojem, prenosi britanski BBC. Uslijed financijskih poteškoća s kojima se u posljednje vrijeme NYCO našla suočena, te nakon neuspjelog pokušaja prikupljanja sedam milijuna dolara potrebnih za nastavak poslovanja, upravni odbor te kuće donio je odluku o njezinu zatvaranju, čime je obilježen kraj 70-godišnje povijesti te glazbene institucije "posvećene svim stanovnicima grada New Yorka". Uprava je "s velikim žaljenjem" izvijestila kako "nije postignut cilj" te da počinje s pokretanjem nužnih financijskih i operativnih koraka usmjerenih na zatvaranje te institucije.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙