FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Čelnik Europske središnje banke (ECB) izjavio je danas u Europskom parlamentu da se oporavak gospodarstva eurozone po svemu sudeći nastavlja i u tekućem tromjesečju, iako sporim tempom. Podaci objavljeni u posljednje vrijeme pokazuju da aktivnosti nastavljaju rasti i u trećem tromjesečju, kazao je Mario Draghi, upozorivši ipak da se "oporavak tek treba stabilizirati". Eurozona je izašla iz recesije u drugom tromjesečju ali je nezaposlenost i dalje na rekordno visokoj razini, od oko 12 posto. Draghi je također pozvao zastupnike u EP-u da im dovršetak planirane bankovne unije bude "ključni prioritet". ECB će brzim tempom raditi na formiranju zajedničkog tijela za nadzor banaka, a EP ne bi trebao posustati u ostvarivanju također ključnog cilja formiranja zajedničkog mehanizma za likvidaciju odnosno restrukturiranje banaka do 2015., upozorio je Draghi.

NEW YORK - Američka grupa Apple objavila je da je prodala 9 milijuna primjeraka novih modela iPhonea 5S i 5C u tri dana otkako je nove proizvode pustila u prodaju. Komercijalni rezultat premašio je predviđanja analitičara koji su računali na prodaju 6 milijuna u tom roku. Prethodni model, iPhone 5, u tri je dana bio prodan u 5 milijuna primjeraka, no nije istodobno bio plasiran na golemo kinesko tržište.

LONDON - Cijene barela nafte kliznule su u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 109 dolara, pritisnute pojačanom opskrbom iz Iraka i mogućim zatopljenjem iransko-američkih odnosa, koji su potisnuli u drugi plan ohrabrujuće ekonomske podatke iz Kine i Europe. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 60 centi, na 108,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 104,18 dolara. Prošlog su tjedna cijene naglo pale nakon što je u Libiji djelomice obnovljena proizvodnja i stišao se strah od vojne intervencije zapadnih zemalja u Siriji. Danas je nastavljen njihov silazni trend nakon što je Irak objavio da je povećao proizvodnju na poljima na jugu zemlje, smanjenu zbog kvara na naftovodu. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 107,34 dolara, što znači da je bila 1,6 dolara niža nego prethodnog trgovinskog dana.

LONDON/NEW YORK - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema većini drugih vodećih valuta jer ulagače zabrinjava koliko će vremena trebati Angeli Merkel da formira koaliciju nakon pobjede njezine stranke na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,28 posto prema dolaru, na 1,3507 dolara. Drži se tako osjetno ispod najviše razine u sedam i pol mjeseci od 1,3569 dolara, koju je dosegnuo prošli tjedan. Jedinstvena europska valuta oslabila je prema jenu za 0,6 posto i njome se trgovalo po 133,51 jen. I dolar je bio na gubitku prema jenu, oslabjevši za 0,33 posto, na 98,82 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙