FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MADRID - Industrijske narudžbe u Španjolskoj u srpnju su se oporavile, bilježeći zaokret nakon pada u prethodna dva mjeseca, pokazuju u srijedu objavljeni podaci statističkog ureda INE. Nove industrijske narudžbe na godišnjoj su razini tako porasle 1,8 posto, nakon što su u lipnju i svibnju bile smanjene za 8,1 odnosno 1,2 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije. U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem, narudžbe roba za široku potrošnju pritom su uvećane za 2,4 posto a one kapitalnih proizvoda za 7,9 posto. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, nove narudžbe u industrijskom sektoru četvrtog najvećeg gospodarstva eurozone u srpnju su pak smanjene za 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no njihov je pad znatno usporen na godišnjoj razini u usporedbi s lipanjskih 4,5 posto. Na mjesečnoj razini, sezonski prilagođene industrijske narudžbe uvećane su za 0,4 posto, nakon pada za 0,8 posto u lipnju. Odvojeno, statistički ured izvijestio je i o rastu prometa španjolske industrije u srpnju od 0,4 posto na godišnjoj razini. Blagi zaokret uslijedio je nakon snažnog lipanjskog pada prometa od 4,2 posto.

PEKING - Kina će svaki mjesec objavljivati popis deset najzagađenijih i deset najčišćih gradova, najavio je u srijedu zamjenik premijera Zhang Gaoli. Rekao je da će taj potez pomoći gradovima da ispune cilj pročišćavanja zraka i potaknu ekološki prihvatljiv gospodarski rast. "Lokalne vlasti moraju prihvatiti odgovornost za kvalitetu zraka, a država će svaki mjesec objavljivati deset najboljih i deset najgorih gradova kad je u pitanju zagađenost zraka", kaže se u priopćenju koje prenosi Zhangovu izjavu s jednog sastanka u Pekingu gdje je pozvao sve dijelove zemlje da ostvare cilj smanjivanja zagađenosti. Kina je pod pritiskom da se bori protiv zagađenosti zraka otkad je u siječnju gust i opasan smog ovio veći dio industrijskoga sjevera zemlje, pa i Peking.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u srijedu budući da ulagači prilično smireno očekuju izglednu odluku američke središnje banke o smanjenju stimulativnog programa za gospodarstvo. Londonski FTSE porastao je 0,1 posto na 6.576 bodova, frankfurtski DAX za 0,45 posto na 8.635 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,56 posto i iznosio 4.168 bodova. Fedova odluka bit će objavljena večeras, nakon zatvaranja europskih tržišta dionica, ali je već proteklih tjedan dana snažno utjecala na trgovanje. Starteg Jim Reid iz Deutsche Banka napominje da se gospodarski podaci poboljšavaju, ali ne dovoljno stabilno da opravdaju ubrzano povlačenje Fedovih poticaja. Među dobitnicima na tržištu izdvajala se britanska inženjerska grupa Smiths Group, čije su dionice poskupjele 3,5 posto nakon što je najavila isplatu posebne dividende od 30 penija po dionici u poslovnom izvješću za tekuću godinu.

LONDON/NEW YORK - Tečaj dolara danas je tek neznatno promijenjen u odnosu na euro i jen na međunarodnim deviznim tržištima pred ključno priopćenje američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja. Euro se u takvim okolnostima držao stabilno prema dolaru, na oko 1,3351 dolar, što je nedaleko njegove najviše razine u posljednja dva i pol tjedna od 1,3385 dolara, koju je dosegnuo u ponedjeljak. Dolar je više-manje ostao stabilan i prema jenu, skliznuvši za 0,1 posto, na 99 jena. Ulagači nestrpljivo iščekuju današnji završetak dvodnevnog zasjedanja američkog Feda. Tržišta očekuju da će središnja banka objaviti skromno smanjenje mjesečnog programa kupovine obveznica, teškog 85 milijardi dolara, te naglasiti da će kamatne stope ostati niske još neko vrijeme.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙