FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Financijski stručnjaci Europske unije postigli su preliminarni sporazum o promjeni metode izračuna određenih proračunskih deficita, čime bi se smanjili pritisci za strogim mjerama štednje u nekim krizom pogođenim zemljama, kazao je dužnosnik EU-a. Izmjene metode izračuna strukturnog deficita imale bi vrlo značajne pozitivne posljedice po Španjolsku zbog strukture tamošnjeg tržišta rada, a u nešto manjoj mjeri za zemlje poput Irske, Grčke i Portugala. Dužnosnik EU-a, koji je želio ostati neimenovan zbog osjetljivosti navedenog pitanja, kazao je da preliminarni sporazum o "kvalitetnijoj metodologiji" tek trebaju odobriti ministri financija 28 zemalja članica EU-a na sastanku idućeg tjedna. Bude li postignut takav sporazum i posljedično ublažene mjere štednje, to bi moglo značajno ublažiti gospodarske, a time i političke probleme u zemljama južne Europe i u Irskoj, smatra Vivien Schmidt, stručnjakinja za Europu s Bostonskog sveučilišta. "Time se ujedno prešutno priznaje činjenica da se radikalni programi smanjenja deficita u protekle tri godine nisu bavili rastom", naglasila je Schmidt.

FRANKFURT/ZAGREB - Njemački građevinski koncern Bilfinger, vlasnik hrvatske Đuro Đaković Montaže, namjerava u iduće dvije godine ukinuti 1.250 radnih mjesta kako bi uštedio nešto više od 100 milijuna eura. Kompanija će početi s otpuštanjima "u financijskoj godini 2015." kako bi uštedjela do 90 milijuna eura troškova zaposlenih i dodatnih dvadesetak do pedesetak milijuna eura ostalih troškova, navodi se u priopćenju. Trenutno Bilfinger zapošljava 70 tisuća radnika u zemljama širom svijeta. U sklopu grupacije Bilfinger Power Systems od 2009. posluje i hrvatski Bilfinger Đuro Đaković Montaža.

LONDON - Cijene barela nafte na londonskom su tržištu danas premašile 109 dolara jer ih i dalje podupire ovotjedna odluka američke središnje banke o zadržavanju paketa poticaja, te pad američkih zaliha sirove nafte i nepopustljive bojazni za isporuke. Barel nafte za isporuke u studenome poskupio je tako za daljnjih 49 centi, na 109,25 dolara. Dan ranije pojeftinio je za 1,84 dolara, završivši na zatvaranju na 108,76 dolara. Cijena nafte na američkom tržištu smanjila se pak za 32 centa, na 106,07 dolara. Jučer je pala za 1,68 dolara, na 106,39 dolara. Nafta na londonskom tržištu pojeftinila je u ovome tjednu oko 3,3 posto i na putu je najsnažnijeg tjednog gubitka od sredine lipnja. Cijene su ovih dana pritiskali slabiji izgledi za vojnom akcijom protiv Sirije, kao i signali iz Irana o mogućem diplomatskom ublažavanju desetljećima zategnutih odnosa sa Zapadom. Veliki pokretač na tržištima nafte u proteklih dan-dva bile su vijesti da je Libija obnovila dio proizvodnje.

LONDON - Tečaj američke valute danas se na međunarodnim deviznim tržištima donekle stabilizirao nakon što ga je dan ranije snažno pogodila odluka američke središnje banke o nastavku labave monetarne politike. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,04 posto, na 1,3523 dolara. Dan ranije zabilježio je najvišu razinu u sedam i pol mjeseci od 1,3569 dolara. Jedinstvena europska valuta bila je manjem dobitku prema jenu i njome se trgovalo po 134,60 jena, što je nedaleko najviše razine u protekle gotovo četiri godine od 134,95 jena, na koju se popela jučer. Dolar je prema jenu ojačao 0,05 posto, na 99,52 jena. Iako je dolar bio u tek marginalnom plusu, djelomice zahvaljujući i nekim podacima iz američkog gospodarstva koji su bili bolji od očekivanja, analitičari kažu da će ga idućih dana vjerojatno pritiskati neizvjesnosti oko politike Feda. Uujedno procjenjuju da će njemački parlamentarni izbori, koji se održavaju ove nedjelje, možda tek neznatno utjecati na kretanje tečaja eura.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙