FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Na Trgovačkom sudu u Rijeci danas je sklopljena predstečajna nagodba za omišaljsku Dina Petrokemiju koja bi trebala postati pravomoćna za nešto više od dva tjedna, doznaje se na tom sudu. Sutkinja Vera Jelenović potvrdila je da je potrebna većina vjerovnika, odnosno oni s ukupno dvije trećine utvrđenih tražbina, potpisala nagodbu. Predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti izjavio je nakon ročišta da više nema prepreka kako bi Dina krenula dalje te da u toj tvrtki očekuju ponudu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom za kupnju terena u Omišlju za LNG terminal. Tim novcem podmirili bi dio dugovanja, prije svega prema radnicima, što bi omogućilo da se do kraja godine obave sve pripreme za pokretanje proizvodnje, kazao je. Planom restrukturiranja za Dinu i Dioki iz lipnja predviđeno je povezivanje sa strateškim partnerom Crodux plinom, tvrtkom u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Giacometti kaže kako ih stručnjaci iz Croduxa posjećuju, kako analiziraju troškove i tehnološke cjeline, pa će sada to prijeći s neformalnog u formalni oblik. Predstečajna nagodba za Dioki još nije završena, a čelnici te tvrtke očekuju da će se do 10. listopada održati sjednica Nagodbenog vijeća Fine i da će se nagodba u tom postupku postići.

ZAGREB - U hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu je boravilo 9,6 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, a ostvarili su 3,3 posto više noćenja, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku. Turističkih dolazaka i noćenja bilo je više i u prvih osam mjeseci ove godine nego u istom lanjskom razdoblju, i to za 5,5 posto više dolazaka i 3,2 posto više noćenja. U kolovozu je stranih gostiju bilo 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a domaćih turista 5 posto više. Pritom su strani gosti ostvarili porast noćenja za 3,6 posto, dok je noćenja domaćih turista u kolovozu bilo za 1,7 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U razdoblju od siječnja do kolovoza u Hrvatskoj je pak bilo 6,1 posto više stranih turista nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a stranci su ostvarili i 3,7 posto više noćenja. Domaćih turističkih dolazaka bilo je malo više nego lani, za 0,5 posto. No, u noćenjima su domaći turisti i u osam mjeseci nastavili negativni trend s padom od 3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

OPATIJA - U kartičnom poslovanju u Hrvatskoj potkraj lipnja ove godine bilo je oko 8,5 milijuna kartica, ili dvije kartice po stanovniku, što je 6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali i 3,5 puta više nego potkraj 2000. godine, podaci su s 14. međunarodne konferencija o tehnologijama, normama i primjeni čip kartica u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima "SmartCard2013", koja je danas počela u Opatiji.Prema istraživanju Hrvatske gospodarske komore, pritom je smart kartica krajem lipnja bilo oko 7,8 milijuna, što je u odnosu na prošlogodišnji lipanj manje za 3,3 posto. Od ukupnog broja kartica 88,2 posto (7,5 milijuna kartica) su debitne i kreditne kartice 27 banaka, a 11,8 posto (ili nešto više od milijun) su kreditne kartice dviju kartičnih kuća. Vrijednost kartičnih transakcija u Hrvatskoj i u inozemstvu za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je ukupno 55,9 milijarda kuna, što je 0,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

ZAGREB/KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško (NEK) od sutra će biti u redovnom remontu, pa će tijekom noći biti isključena iz elektroenergetske mreže, a predviđa se da će remont trajati nešto više od mjesec dana, izvijestili su danas iz NE Krško. Slovenska tiskovna agencija, STA prenosi izjavu predsjednika Uprave nuklearke Stane Rožmana da će redovni remont koštati oko 30 milijuna eura, a NE Krško će to pokriti iz vlastitih sredstava. Predviđa se da će redovni remont nuklearke, nakon njenog 26. gorivog ciklusa, trajati oko 35 dana, odnosno očekuje se da će na mrežu biti priključena 5. studenoga.

OSIJEK - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) intenzivno radi s odvjetnicima na pripremanju tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede zbog neisplaćenih oko 600 milijuna kuna poticaja poljoprivrednicima, izvijestio je predsjednik HPK-a Mato Brlošić. Ti se poticaji odnose na prošlu godinu, a problem je, napomenuo je, što se u izvještaju Agencije za plaćanje ne može točno vidjeti za koliko je pojedinačni poljoprivrednih oštećen. Tražimo dodatne podatke, rekao je Brlošić dodavši kako je prema podatcima Hrvatske poljoprivredne komore umjesto tri milijarde kuna poticaja za prošlu godinu isplaćeno oko 2,4 milijarde kuna. Očekujemo da će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ispuniti svoje obećanje te da će svaki poljoprivrednik dobiti svoje rješenje kako bi se mogli žaliti da li pojedinačno ili preko HPK, rekao je. Kao poseban problem Brlošić je istaknuo "kaos na hrvatskom poljoprivrednom tržištu".

RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj danas su isporučene dvije teglenice za prijevoz nafte i asfalta izgrađene za švedskog naručitelja Wisby Tankers AB. Kako su izvijestili iz 3. maja, riječ je o trećoj i četvrtoj teglenici, odnosno baraži, koje su namijenjene za plovidbu rijekom od ukupno osam teglenica koje je naručila ta švedska kompanija. Teglenice su dugačke po 59,5 metara, široke 16 metara i visoke 7,6 metara, a nosivost im je 2.450 tona. Posebnost ovih teglenica, navode iz riječkog brodogradilišta, izolirani su tankovi tereta koji mogu primiti oko 2.400 tona asfalta ugrijanog na temperaturu od 180 stupnjeva Celzijusa.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze tjedan su započeli s padom vrijednosti, Crobex je danas smanjen za 0,49 posto, na 1.810,54 boda, a Crobex10 pao je za 0,17 posto, na 1.025,25 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 13,8 milijuna kuna. Dionicom HT-a ostvareno je 1,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je blago porasla, za 0,03 posto, na 174,20 kuna. Nešto više od milijun kuna prometa bilježi dionica Kraša, čija je cijena povećana za 0,25 posto, na 400 kuna. Promet redovnim dionicama Adris grupe iznosio je 643 tisuće kuna, a njihova je cijena ostala nepromijenjenih 285,35 kuna. Dionice Podravke prikupile su 524,2 tisuće kuna prometa, uz pad cijene za 0,83 posto, na 250 kuna. Uz promet od 517,6 tisuća kuna dionica Belja bilježi pad cijene od 2,25 posto, na 56,98 kuna. Dionica Tankerske plovidbe pojeftinila je za 2,20 posto, na 302,99 kuna, a dionici Atlantske plovidbe cijena je pala za 3,20 posto, na 362,63 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙