FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europski parlament, Vijeće ministara EU-a i Europska komisija postigli su u noći na srijedu dogovor o finalizaciji reforme Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) za razdoblje od 2014. do 2020., kojom se želi poboljšati zaštita okoliša i omogućiti održiviji razvoj europske poljoprivrede. Kompromis je potvrdio glavna uporišta reforme dogovorene u lipnju i omogućit će njezino formalno usvajanje do kraja godine, kako bi mogla stupiti na snagu 2014. Raspodjela novca iz dvaju fondova za CAP, na koje odlazi gotovo 38 posto proračuna EU-a, "zajamčit će da nijedna država članica do 2019. ne dobiva manje od 75 posto europskog prosjeka", po priopćenju Europske komisije. "Pomoć po hektaru neće moći biti manja od 60 posto prosjeka do 2019. u istom administrativnom ili agroekonomskom području". Snažno će se poticati mladi poljoprivrednici uvođenjem dodatne potpore od 25 posto za prvih pet godina, a države članice moći će također davati veće potpore slabije razvijenim područjima. Kad je riječ o ekologiji, više od 100 milijardi eura bit će uloženo od 2014. do 2020. kako bi se pomoglo poljoprivredi da se nosi s izazovima kvalitete tla, vode, bioraznolikosti i klimatskih promjena.

PARIZ - Francuska je danas najavila da će njezin javni dug u idućoj godini dosegnuti rekordnih 95,1 posto BDP-a, što je daleko više no što se dosada procjenjivalo. U 2015. dug bi se trebao smanjiti, napominju u vladi, potvrđujući ujedno da će te godine svesti proračunski manjak ispod najviše dopuštene razine u EU od tri posto BDP-a, kao što su i dogovorili s Bruxellesom. Ministar financija Pierre Moscovici i ministar za proračun Bernard Cazeneuve predstavili su vladi nacrt proračuna za iduću godinu, a Cazeneuve je tom prilikom skicirao smanjenje proračunske potrošnje za 15 milijardi eura, kojom bi Pariz trebao smanjiti deficit, ne ugrožavajući time gospodarski rast. Vlada je već ovog mjeseca najavila da će proračun za iduću godini ciljati na proračunski manjak od 3,6 posto BDP-a, što je bolje od ovogodišnjih 4,1 posto, ali više no što je prvotno prognozirano. Oko 80 posto ušteda u idućoj godini bit će generirano smanjenjem rashoda, a 20 posto povećanjem poreza, kazali su ministri. Kao što se i očekivalo, proračun za 2014. temeljit će se na prognozi rasta od 0,9 posto, sniženoj u odnosu na prethodno prognoziranih 1,2 posto. U ovoj godini vlada očekuje slabašan rast od 0,1 posto, napominje Reuters.

ZAGREB - Europska središnja banka (ECB) objavila je da je angažirala konzultantsku tvrtku Oliver Wyman da joj pomogne u provedbi predstojeće detaljne snimke stanja u 130 najvećih banaka u eurozoni, prenijeli su danas europski mediji. Riječ je o reviziji bilanci banaka i njihovih potreba za kapitalom, koju ECB smatra svojevrsnim preduvjetom za preuzimanje nove dužnosti, one jedinstvenog supervizora za sistemski važne banke (SSM), piše danas europski informativni portal EUobserver. Oliver Wyman, tvrtka za financijsko savjetovanje sa sjedištem u SAD-u, poznato je ime u svijetu programa spasonosnih zajmova u eurozoni i provjera otpornosti banaka na nepovoljna kretanja. Još 2006. ta je tvrtka proglasila banku Anglo Irish Bank najboljom u svijetu. Tri godine kasnije banka je nacionalizirana, dok je irska država gotovo bankrotirala i posljedično bila primorana zatražiti spasonosnu pomoć eurozone. Prošle godine svoje su savjetodavne usluge ponudili i u programu spašavanja španjolskog bankovnog sektora te je Oliver Wyman dužnosnicima eurozone dostavio politički prihvatljive podatke, kakve su i očekivali, utvrdivši da bankama nedostaje približno oko 60 milijardi eura, znatno manje nego što im je stvarno trebalo, podsjeća EUobserver. Iz ECB-a nisu objavili pojedinosti natječaja na kojem je izabrana tvrtka Oliver Wyman, kao ni visinu naknade za usluge savjetovanja.

LONDON, - Dolar je danas oslabio prema drugim vodećim valutama na međunarodnim deviznim tržištima jer su ulagači postali oprezniji u kupovinama američke valute dok se ne razjasni situacija vezana uz plafon zaduživanja u Sjedinjenim Državama. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao za 0,25 posto, na 1,3509 dolara. Dodatnu podršku jedinstvenoj valutu pružili su i povoljni pokazatelji o potrošačkom povjerenju u Njemačkoj i Italiji. Dolar je na sličnom gubitku bio i prema japanskom jenu, oslabivši 0,25 posto, na 98,46 jena. Euro je dodatno poduprla vijest da je povjerenje potrošača u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, na najvišoj razini u posljednjih šest godina. Ohrabrujući podatak stigao je i iz Italije, trećeg najvećeg gospodarstva eurozone, gdje su očekivanja potrošača najpovoljnija u posljednje više od dvije godine. To je razlog jačanja eura prema 1,3569 dolara, najvišoj razini u sedam i pol mjeseci, koju je dosegnuo prošli tjedan, nakon neočekivane odluke američke središnje banke Fed o zadržavanju poticajnih monetarnih mjera.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙