FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB - Udruženje njemačke industrije (BDI) snizilo je prognozu ovogodišnjeg rasta izvoza zbog posustajanja velikih gospodarstava u nastajanju poput Brazila, Kine i Indije, piše danas njemački tjednik Der Spiegel. U BDI-u sada očekuju da će izvoz njemačke industrije ove godine porasti tek 1,5 do dva posto, u odnosu na 3,5 posto koliko su prognozirali u lipnju. Kao razlog navode pad izvoza u prvoj polovini godine za 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. "S obzirom na slabu prvu polovinu godine izvoz će ove godine biti slabiji no što se očekivalo", konstatirao je glavni tajnik BDI-ja Markus Kerber, naglašavajući da je razočarao u prvom redu rast gospodarstava u nastajanju. Zemlje poput Kine, Indije i Brazila trenutno se bore s raznim problemima. Dok potražnja iz gospodarstava u nastajanju slabi, u razvijenim zemljama oporavlja se vrlo sporo. Tako je njemački izvoz u zemlje članice Europske unije pao u prvoj polovini godine za 1,7 posto a izvoz u zemlje eurozone čak 2,9 posto. Od trećeg tromjesečja 2011. njemačka poduzeća manje izvoze u eurozonu nego u ostatak svijeta, ističu u BDI-ju.

WASHINGTON - Latinska Amerika vjerojatno će biti najteže pogođena bude li američka središnja banka podizala ključne kamatne stope brže no što se trenutno očekuje, procjenjuje danas Međunarodni monetarni fond (MMF). Više kamate u SAD-u mogle bi pogoditi i proizvodnju u Europi i Aziji, budući da bilo kakav udar u najvećem svjetskom gospodarstvu i velikom financijskom središtu obično izazva podrhtavanje i u ostatku svijeta, ističe MMF u analitičkim poglavljima redovnih jesenjih prognoza za svjetsko gospodarstvo. Strahuju da bi kamate mogle porasti prije nego što se američko gospodarstvo u potpunosti oporavi, što bi najviše pogodilo zemlje tečaj čijih je valuta vezan uz onaj dolara. Kompletne jesenje prognoze za svjetsko gospodarstvo MMF će objaviti 8. listopada. Američka središnja banka iznenadila je ovog mjeseca tržišta odgodom smanjenja programa kupnje obveznica vrijednog 85 milijardi dolara mjesečno, uz obrazloženje da čekaju dodatne znakove čvrstog gospodarskog rasta. "Trenutno poprilično zabrinjava neočekivano snažno usporavanje rasta u Kini", ističu u MMF-u. Dodaju ipak da će takav trend najvjerojatnije teže pogodini kineske poslovne partnere u Aziji i Latinskoj Americi nego svijet u cjelini.

MADRID - Španjolski javni dug iduće će godine poskočiti na 99,8 posto BDP-a, s 94,2 posto koliko bi trebao dosegnuti krajem ove godine, pokazale su danas objavljene pojedinosti prijedloga proračuna za 2014. Ovogodišnji javni dug time bi premašio ranije projiciranih 90,5 posto BDP-a, koliko je vlada u Madridu procijenila u sklopu prijedloga proračuna za 2013. godinu. Udio javnog duga u BDP-u u tom četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone naglo raste od 2008. godine, kada je desetljetni procvat nekretninskog sektora naglo završio i posljedično doveo do masovnog gubitka radnih mjesta i smanjenja poreznih prihoda. Španjolsko ministarstvo financija iduće će godine trebati izdati 243,9 milijardi eura dužničkih papira kako bi se podmirila dugovanja koja stižu na naplatu i nove potrebe za financiranjem, navodi se u prijedlogu proračuna koji je danas predstavljen u tamošnjem parlamentu.

LONDON - Britanski državljani koji su nezaposleni dulje vrijeme odsad će morati početi prihvaćati radove od općeg interesa kako ne bi izgubili svoje dosadašnje naknade, izvijestio je u ponedjeljak ministar financija George Osborne. "Nitko neće ništa dobiti bez da to nadoknadi", rekao je Osborne na godišnjem kongresu konzervativne stranke u Manchesteru. "Prvi put svi britanski državljani koji su već dugo nezaposleni i sposobni su za rad morat će u zamjenu za naknadu koju primaju na neki način uzvratiti te će im se i dalje pomagati u traženju posla", kazao je. Novi plan odnosit će se na sve nezaposlene koji nisu uspjeli pronaći posao ni nakon dvije godine unutar vladina programa potpore i obuke. Nove mjere donesene su u sklopu globalne reforme socijalne pomoći koju je je donijela vlada Davida Camerona. On je ocijenio da prevelikodušan sustav ne potiče Britance na rad.

BERLIN - Coca-Cola je izgubila vodeću poziciju na ljestvici najboljih svjetskih brendova u 2013., s koje ju je nakon 13 godina istisnuo Apple, proizvođač čuvenih iPhone-ova i iPad-ova, pokazalo je najnovije istraživanje tvrtke Interbrand. To je prvi put da se poznati svjetski proizvođač bezalkoholnih pića više ne nalazi u samom vrhu ljestvice najboljih svjetskih brendova, koju je ta marketinška tvrtka iz sastava oglašivačkog konglomerata Omnicon kreirala 2000. godine. Nakon 13-godišnjeg Coca-Colinog primata Apple je sada broj jedan. Coca-Cola se spustila dva mjesta na ljestvici u 2013. i sada je na trećem mjestu, dok je na drugo mjesto dospio Google, popularna svjetska tražilica. Računalni divovi IBM i Microsoft zauzeli su četvrto i peto mjesto. Prema Interbrandu, brend Apple vrijedan je 98,3 milijardi dolaru, što je 28 posto više nego prošle godine. U međuvremenu je sjaj nekih zvijezda u usponu potamnio pa je Blackberry je nestao s liste, dok je Nokia pala s trinaestog na nisko 57. mjesto. Nasuprot njima, društvena mreža Facebook skočila je sa 69. na 52. mjesto.

LONDON - Euro se danas na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u pet mjeseci prema švicarskom franku zbog eskalacije političkih nepetosti u Italiji, dok su ulagači zazirali od kupovina dolara zbog neizvjesnosti oko američkog proračuna. Prema dolaru je tako euro oslabio 0,3 posto, na 1,3488 dolara. Prema franku je oslabio 0,2 posto, na 1,2218 franaka. Na izrazitijem gubitku jedinstvena je europska valuta bila prema jenu, oslabivši za 0,8 posto, na 131,78 jena. I dolar je bio na gubitku prema jenu, oslabivši za 0,6 posto, na 97,63 jena. Prema franku je dolar ostao više-manje stabilan, na oko 90,54 centima. Švicarski franak i jen nerijetko dobivaju na vrijednosti u nestabilnim vremenima jer im se ulagači okreću u potrazi za sigurnim utočištem za kapital dok neizvjesnosti ne budu otklonjene. Euro je tako pritisnula najnovija u nizu politička kriza u Italiji nakon što je u subotu Silvio Berlusconi povukao svoje ministre iz vlade i pozvao na prijevremene izbore.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙