FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Europska središnja banka (ECB) zadržala je danas ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto u okolnostima prvih naznaka oporavka 17-članog gospodarstva eurozone. Na sastanku u Parizu 23-člano upravno vijeće ECB-a odlučilo je zadržati ključne kamatne stope nepromijenjenima. U ECB-u su ustvrdili da njihove niske kamatne stope već podupiru oporavak, poručujući ujedno vladama zemalja članica da provedu reforme kako bi poboljšale rast i smanjile prekomjerne razine zaduženosti. Eurozona je u drugom tromjesečju ostvarila skroman rast od 0,3 posto prema prvom tromjesečju, nakon šest uzastopnih tromjesečja pada aktivnosti. Fokus tržišta sada se preusmjerava na bančine prognoze za gospodarstvo i daljnje mjere koje bi eventualno mogli poduzeti. Nedavno je kazano da bi ECB mogao po potrebi ponuditi bankama novi krug jeftinih dugoročnih zajmova kako bi cijena kredita ostala niska. ECB ima sjedište u Frankfurtu, no danas je redovno mjesečno zasjedanje održao u Parizu. Redovno održava sastanke u drugim članicama eurozone kako bi naglasio svoju ulogu monetarnih vlasti za cijelu zonu primjene jedinstvene europske valute.

PARIZ - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi izjavio je danas da je gospodarstvo eurozone još uvijek krhko i da je banka spremna upotrijebiti sve raspoložive instrumente kako bi spriječila rast kamata na tržištu novca koji bi poljuljao slabašno gospodarstvo. ECB neće isključiti nijednu opciju, uključujući i treći ciklus jeftinih dugoročnih kredita namijenjenih bankama (LTRO), naglasio je Draghi. Ti ECB-ovi krediti potaknuli bi priljev kredita komercijalnih banaka prema realnom gospodarstvu i time poduprli rast. "Oporavak smatramo slabim, krhkim, neujednačenim", naglasio je čelnik ECB-a na redovnoj konferenciji za novinstvo u Parizu nakon objave odluke o zadržavanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni na rekordno niskoj razini od 0,5 posto. "Spremni smo upotrijebiti sve raspoložive instrumente, uključujući još jedan ciklus dugoročnih operacija refinanciranja, poručio je. Osim što je naznačio da bi mogao održati još jednu aukciju jeftinih kredita, čelnik ECB-a nije isključio ni mogućnost dodatnog sniženja ključnih kamatnih stopa u eurozoni, ponovivši bančino stajalište da će one "dulje vrijeme" ostati na sadašnjoj razini ili će čak biti i dodatno snižene dok se stanje u gospodarstvu ne poboljša. Draghi je danas upozorio i da bi dulja fiskalna blokada u Sjedinjenim Državama naškodila rastu svjetskog gospodarstva..

BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je predložila da se i socijalni pokazatelji, poput problema nezaposlenosti ili stope rizika od siromaštva također uzimaju u obzir u Europskom semestru, instrumentu za koordinaciju ekonomskih politika zemalja članica EU-a, čime bi se ekonomskoj i monetarnoj uniji dodala i socijalna dimenzija. Riječ je o svojevrsnoj tablici s indikatorima koji bi omogućili precizniju i pravodobniju identifikaciju većih socijalnih problema i problema nezaposlenosti. Međutim, za razliku od makroekonomskih pokazatelja, proračunskog deficita i javnog duga, koje države članice moraju poštovati, socijalni indikatori ne bi imali takav obvezujući karakter. Uvrštavanje socijalnih indikatora među makroekonomske i fiskalne pokazatelje u okviru Europskog semestra nije ni za koga sporno. Međutim, među zemljama članicama nema suglasnosti da socijalni indikatori automatski za sobom povlače određene mjere. Komisija je također predložila da se sindikati i poslodavci na nacionalnoj i europskoj razini jače uključe u izradu i provedbu ekonomskih politika Europske unije.

WASHINGTON - Poslodavci u američkom privatnom sektoru otvorili su u rujnu 166.000 radnih mjesta, pokazalo je danas pomno praćeno istraživanje privatne tvrtke ADP, čiji rezultat očituje tek skroman tempo zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu. Izvješće privatne tvrtke za posredovanje pri zapošljavanju obično je pouzdan pokazatelj za službeno izvješće američke vlade, a sada je posebno dobilo na važnosti jer će ministarstvo rada biti prisiljeno odgoditi objavu rujanskog izvješća, zakazanu za petak, ako fiskalna blokada danas ne bude prekinuta. ADP-ovi podaci pokazuju da američko gospodarstvo raste presporo da bi zapošljavanje osjetnije ojačalo. Ekonomisti procjenjuju da je u trećem tromjesečju poraslo samo dva posto na godišnjoj razini, u odnosu na 2,5-postotni rast u razdoblju od travnja do lipnja.

ŽENEVA - Svjetski zračni promet povećao se u kolovozu za 6,8 posto, omogućivši prijevoznicima da izjednače popunjenost zrakoplova s rekordnih 83,4 posto, dosegnutih sredinom 2011., objavila je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA). Potražnja putnika za uslugama zračnog prijevoza porasla je u kolovozu za 6,8 posto u odnosu na godinu ranije, uz snažan rast na svim tržištima, a posebno na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi i Aziji. Promet na međunarodnim rutama porastao je u kolovozu 7,5 posto, dok je potražnja na domaćim rutama bila u plusu 5,6 posto. Bliskoistočni prijevoznici zabilježili su najsnažniji rast međunarodnog prometa u odnosu na prethodnu godinu, za čak 15,1 posto. Slijede oni iz Latinske Amerike sa skokom međunarodnog prometa od 9,8 posto, a treće mjesto pripalo je prijevoznicima iz azijsko-pacifičke regiji, sa stopom rasta međunarodnog prometa od 8,6 posto. Blagi gospodarski oporavak i poboljšana očekivanja potrošača poduprli su i putnički promet u Europi, koji je porastao 5,4 posto, dok su sjevernoameričke kompanije zabilježile rast potražnje za 5,1 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

LONDON - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima bio na dobitku prema dolaru zbog nastavljene fiskalne blokade u SAD-u, a djelomice i zbog odluke Europske središnje banke da zadrži kamatne stope na važećoj razini. Euro je u takvim okolnostima poskočio za 0,5 posto, na 1,3590 dolara, što je njegova najviša razina u posljednjih osam mjeseci. Jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,6 posto prema jenu i njome se trgovalo po 131,71 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, za 0,68 posto, na 97,30 jena, kliznuvši nadomak najnižoj razini od druge polovine kolovoza. Podrška euru stigla je danas i iz Italije, nakon što je vladi premijera Enrica Lette izglasano povjerenje u tamošnjem parlamentu. Dolar je, s druge strane, bio pod pritiskom blokade američkih državnih službi čije se otklanjanje zasad ne nazire. Izražena neizvjesnost na tržištima pružila je podršku jenu koji je ojačao prema dolaru i euru jer su ulagači kapital pokušali usmjeriti valutama-utočištima.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙