FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Eurozona bi trebala formirati poseban proračun iz kojeg bi se sufinancirale reforme u krizom pogođenim zemljama članicama, izjavio je danas dužnosnik Europske središnje banke. Tu je zamisao prvi iznio predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy u prosincu prošle godine ali je u međuvremenu pala u zaborav. Sada ju je ponovo aktualizirao član upravnog odbora ECB-a Nijemac Joerg Asmussen. On smatra da bi eurozona mogla staviti na stranu 15 do 20 milijardi eura kako bi se pomoglo ublažiti financijski teret katkad bolnih reformi u krizom zahvaćenim članicama. Zauzvrat bi se sklapali obvezujući "ugovorni sporazumi" u kojima bi se precizno navelo "koje reforme zemlja mora provesti u točno određenom roku", kazao je Asmussen na konferenciji u glavnom gradu Njemačke. U početnoj bi se fazi fond financirao doprinosima zemalja članica ali "bismo u duljem roku morali razmisliti o drugim načinima njegova financiranja", dodao je.

WASHINGTON - Američka vlada potvrdila je danas važeću prognozu gospodarskog rasta u drugom tromjesečju, ali dopunjeni podaci pokazuju pad cijena roba i usluga koje su kupovala američka kućanstva prvi put u četiri godine. Prema trećoj procjeni ministarstva trgovine, bruto domaći proizvod porastao je u razdoblju od travnja do lipnja za 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U prvom tromjesečju uvećan je 1,1 posto. Zabrinjava donekle pad indeksa potrošačkih cijena dobara i usluga koji izračunava ministarstvo trgovine, za 0,1 posto. Upravo je taj pokazatelj važna smjernica središnjoj banci, a zabrinjava jer upozorava da poduzeća nemaju baš previše manevarskog prostora za podizanje cijena.

BRUXELLES - Francuska planirana proračunsku štednju i gospodarske prognoze uskladiti s njezinim europskim obvezama, izjavio je u četvrtak europski povjerenik za gospodarstvo, nastojeći prikriti frustraciju zbog blagih francuskih gospodarskih reformi. Odnosi su napeti otkad je Europska komisija poručila Parizu da smanji potrošnju i reformira mirovinski sustav u zamjenu za dvogodišnju odgodu roka za usklađivanje s europskim propisima o deficitu i dugu. Predsjednik Francois Hollande upozorio je Komisiju da ne govori Francuskoj kako da reformira svoje gospodarstvo, a ministar financija Pierre Moscovici nastojao je obraniti poziciju Francuske prilikom današnjeg posjeta Bruxellesu, dan nakon predstavljanja prijedloga proračuna. "Francuska je uložila ogroman napor kako bi poboljšala svoje javne financije, a nacrt proračuna karakterizira odgovornost i štedljivost", kazao je europski povjerenik Olli Rehn na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom Moscovicijem. "Pretpostavke na kojima se nacrt temelji vrlo će se vjerojatno ostvariti", rekao je Rehn. Moscovici je u srijedu u francuskom parlamentu predstavio prijedlog proračuna za 2014. i planove za uštedu 15 milijardi eura kojima bi se manjak trebao spustiti na 3,6 posto BDP-a, u kontekstu prognoziranog gospodarskog rasta od samo 0,9 posto.

NEW YORK - Grčka ne treba treći paket spasonosnih zajmova i moći će podmiriti svoje potrebe bez daljnjeg opterećivanja svojih kreditora ako izbori poboljšane uvjete vraćanja zajmova, kazao je danas potpredsjednik grčke vlade. Evangelos Venizelos, ujedno ministar vanjskih poslova u koalicijskoj vladi, ustraje na tome kako Atena neće nametnuti gubitke svojim partnerima u Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koji su dosad pomogli Grčkoj s oko 240 milijardi eura i time ju spasili od bankrota. "Jako dobro razumijemo što za svaku vladu znači prihvaćanje oprosta duga nekoj zemlji... Naš zahtjev nije oprost duga, već dodatno preoblikovanje uvjeta povrata koje ne pretpostavlja probleme, dodatna opterećenja za naše institucionalne partnere", kazao je Venizelos u ekskluzivnom razgovoru s vodećim urednicima Reutersa u New Yorku. Njegove poruke uslijedile su samo dan nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj, čija je pomoć Ateni uvjetovana valom mjera štednje koji je izazvao politička i socijalna previranja u toj mediteranskoj zemlji. "Nije moguće provesti nove fiskalne mjere. Nije moguće nametnuti nova smanjenja plaća i mirovina", upozorio je Venizelos.

LONDON - Euro se danas na međunarodnim deviznim tržištima našao pod pritiscima uslijed novih naznaka krhkog oporavka gospodarstva eurozone i najnovijih političkih tenzija u Italiji. Saveznici Silvija Berlusconija ponovo su zaprijetili rušenjem koalicijske vlade bude li bivši premijer isključen iz politike kako bi ga se kaznilo za porezne prijevare. U takvim okolnostima euro je oslabio 0,2 posto prema dolaru, na 1,3499 dolara. Dolar je na dobitku bio i prema jenu, ojačavši oko 0,4 posto, te se njime trgovalo po 98,83 jena. Dolaru veći dobici nisu polazili za rukom zbog neizvjesnosti u vezi donošenja proračuna nakon novog zastoja u pregovorima. Ako zastupnici u Kongresu ne postignu dogovor na vrijeme, strahuje se da vlada u Washingtonu neće moći pravodobno izvršavati svoje obveze. Dok se situacija u SAD-u ne razjasni, ulagači su se odlučili na veći oprez u pogledu kupovina američke valute. No, ne odlučuju se ni na agresivnije prodaje dolara, koji je inače poskočio u ranijim sličnim situacijama, nakon što bi Kongres postigao dogovor, što se u konačnici očekuje i u aktualnom slučaju.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙