FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi porasli su u utorak nakon što se smanjila politička napetost u Italiji i podaci pokazali da je aktivnost tvornica eurozone porasla u rujnu, treći mjesec zaredom.

Frankfurtski DAX porastao je 0,6 posto na 8.646 bodova, pariški CAC za 0,73 posto na 4.172 boda. Jedino je londonski FTSE bio u minusu, i to 0,19 posto, dosegnuvši 6.450 bodova, budući da britanske kompanije ostvaruju gotovo četvrtinu prihoda u američkom gospodarstvu.

Podršku europskim dionicama pružili su podaci o rastu aktivnosti tvornica u eurozoni u rujnu treći mjesec zaredom, pri čemu je jača potražnja omogućila proizvođačima da povećaju cijene prvi puta od sredine 2012.

U Italiji su unutarstranačke nesuglasice u Narodu slobode Silvija Berlusconija zakomplicirale njegove planove da sruši vladu, pa je vodeći talijanski burzovni indeks, milanski FTSE MIB porastao 0,86 posto. Cijene dionica UBI Bance porasle su 2,4 posto, UniCredita 1,7 posto a francuskih banaka BNP Paribas i Credit Agricole, značajno izloženih u Italiji, za 1,4 i 1,5 posto.

Rast indeksa obuzdala je pak fiskalna blokada u Washingtonu, gdje je državnim službama naloženo da smanje usluge, pa su ulagači na oprezu. Blokada je ujedno potaknula nagađanja o terminima objave američkih podataka.

"Jasno je da neizvjesnost može malo duže potrajati i da tržišta mogu izgubiti strpljenje i još se malo korigirati", tumači Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Marketsa sa sjedištem u Bruxellesu.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se Unilever koji je izgubio na vrijednosti 3,8 posto nakon što je najavio sporiji organski rast u trećem tromječeju zbog usporavaja rasta gospodarstava u nastajanju. Povukao je za sobom i ostale pripadnike sektora hrane i pića, pa je Heineken oslabio 1,3 a AB InBev dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,2 posto na 14.484 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙