FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stišana napetost oko Sirije i podaci iz Kine podigli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak nakon što su se stišala očekivanja o skorašnjoj vojnoj intervenciji u Siriji a dodatnu potporu pružili su i snažni makroekonomski podaci iz Kine.

Londonski FTSE porastao je 0,93 posto na 6.592 boda, frankfurtski DAX za 1,98 posto na 8.429 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,69 posto i iznosio 4.100 bodova.

U ponedjeljak navečer američki predsjednik Barack Obama izjavio je da postoji mogućnost pozitivnog raspleta sirijske krize nakon što je Rusija predložila da Damask izruči svoje kemijsko oružje kako bi ono bilo uništeno pod međunarodnim nadzorom.

Budući da je prigušen strah od mogućeg sukoba na Bliskom istoku, koji bi poremetio opskrbu gorivom, cijene nafte su pale, a cijene dionica zrakoplovnih kompanija snažno poskočile. Tako su cijene dionica Easyjeta, Lufthanse i IAG-a ojačale u rasponu od 4,6 do 5,7 posto.

"Očito su tržišta to (u vezi sa Sirijom) doživjela kao dobru vijest", kazao je Henk Potts, strateg u Barclaysu.

Cijene europskih dionica osjetno su porasle od kraja lipnja, potaknute dobrim podacima o aktivnosti tvornica u Kini, Europi i SAD-u.

Tako su ulagači danas bili zadovoljni neočekivano snažnim rastom kineske industrijske proizvodnje, što je još jedan dokaz da se kinesko gospodarstvo oporavlja nakon duljeg usporavanja.

Podaci iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala, podupri su rudarski sektor.

Indeks tokijske burze Nikkei porastao je 1,54 posto na 14.423 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙