FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politička kriza u Rimu pritisnula europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ , 30. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u ponedjeljak, predvođene talijanskim dionicama, zbog političke krize u Rimu i mogućeg pada talijanske vlade, a raspoloženje investitora dodatno kvari izgledna fiskalna blokada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Londonski FTSE pao je 0,74 posto na 6.464 boda, frankfurtski DAX za 0,98 posto na 8.578 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,4 posto i iznosio 4.126 boda.

Talijanski indeks FTSE MIB pao je za 1,73 posto nakon što bivši premijer Silvio Berlusconi povukao svoje ministre iz vladajuće koalicije.

"Potez Berlusconijevih suradnika tijekom vikenda svakako nije pomogao raspoloženju, te vidimo pad cijena na svim burzama, s tim da su Talijani najteže pogođeni", konstatirao je David Jones, tržišni strateg u tvrtki IG.

Cijene dionica banke Intesa Sanpaolo pale su 4,3 posto nakon što su trgovci ocijenili negativnim imenovanje novog izvršnog direktora Carla Messine. Telecom Italia bio je s druge strane na dobitku, uz rast cijena dionica za 3,3 posto, nakon najave ostavke njegova izvršnog direktora.

Loše na tržište utječu i sve manje šanse da bi američki republikanci i demokrati do ponoći mogli postići dogovor o proračunu. Zbog toga bi od utorka mnoge državne službe mogle biti zatvorene.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks potonuo je 2,06 posto, na 14.455 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙